"Zarządzanie i inżynieria jakości"
Identyfikator Librowy: 176547
Spis treści
1. O inżynierii jakości i zarządzaniu jakością 12
Wprowadzenie 12
2. Zakres i układ książki 15
3. Komentarz terminologiczny 18
4. Podziękowania 20
Część I Jakość – postrzeganie i ocena 22
1.1. Postrzeganie jakości 24
ROZDZIAŁ 1 Postrzeganie i ocena jakości 24
1.1.1. Definicja jakości 24
1.1.2. Jakość w cyklu życia produktu 26
1.2. Cechy jakościowe produktów i procesów 30
1.3. Ocena jakości 34
1.3.1. Badanie, pomiar i wyznaczanie stanu cech jakościowych 34
1.3.2. Ocena jakości procesów produkcji oraz dostarczania usług 39
1.3.3. Ocena jakości produktów finalnych 48
Bibliografia do rozdziału 1 51
Część II Inżynieria jakości w cyklu życia produktu 52
2.1. Projektowanie projakościowe 54
RODZIAŁ 2 Projektowanie produktów oraz przygotowanie procesów wykonania 54
2.1.1. Opracowanie planu projektu i zapewnienie warunków 54
2.1.2. Rozpoznanie potrzeb i oczekiwań oraz możliwości ich spełnienia 62
2.1.3. Identyfikacja ryzyka niespełniania założeń projektowych 65
2.1.4. Innowacyjność i ciągłe doskonalenie produktów 68
2.1.5. Ekonomiczny poziom jakości projektowej 69
2.2. Zapewnienie jakości procesów wykonania produktów 72
2.2.1. Badanie zdolności jakościowej maszyn i procesów 73
2.2.2. Projektowanie granic tolerancji 77
2.2.3. Zapewnienie zdolności jakościowej 78
2.2.4. Tworzenie projakościowego środowiska pracy 82
2.2.5. Standaryzacja pracy 86
2.2.6. Uodpornianie procesów na błędy 88
2.2.7. Kwalifikacja dostawców 91
Bibliografia do rozdziału 2 96
3.1. Kontrola jakości 98
RODZIAŁ 3 Wykonanie produktów 98
3.1.1. Kontrola w cyklu życia produktu 98
3.1.2. Sposoby, zakres i cel kontroli 100
3.1.3. Systemy pomiarowe 101
3.1.4. Kontrola stuprocentowa i kontrola wyrywkowa 104
3.1.5. Skuteczność i koszty kontroli 106
3.1.6. Planowanie kontroli 108
3.2. Sterowanie jakością 112
3.2.1. Obwody sterowania jakością 112
3.2.2. Statystyczne sterowanie procesem 113
3.2.3. Utrzymywanie sprawności i dostępności maszyn 118
3.2.4. Utrzymywanie porządku i przestrzeganie standardów 122
3.2.5. Komunikacja i wizualizacja 125
3.2.6. Kontrola dostaw 127
Bibliografia do rozdziału 3 132
4.1. Zapewnienie jakości w procesach dystrybucji 134
ROZDZIAŁ 4 Utrzymanie jakości w procesach dystrybucji i użytkowania 134
4.2. Zapewnienie prawa klienta do jakości 136
4.3. Użytkowanie − ocena niezawodności wyrobów 138
Bibliografia do rozdziału 4 150
Część III Zarządzanie jakością 152
5.1. Cele i funkcje zarządzania jakością 154
ROZDZIAŁ 5 Zasady i strategie zarządzania jakością 154
5.1.1. Podstawowe pojęcia z zakresu zarządzania 154
5.1.2. Zarządzanie jakością 157
5.2. Zasady zarządzania jakością 159
5.2.1. Orientacja na klienta 160
5.2.2. Przywództwo 162
5.2.3. Zaangażowanie ludzi 166
5.2.4. Podejście procesowe 171
5.2.5. Ciągłe doskonalenie 174
5.2.6. Podejmowanie decyzji na podstawie dowodów 178
5.2.7. Zarządzanie relacjami 178
5.3. Koncepcje i strategie zarządzania jakością 180
5.3.1. Ewolucja podejścia do zarządzania jakością 180
5.3.2. TQM – powszechne zaangażowanie 183
5.3.3. Six Sigma – dążenie do doskonałości 184
5.3.4. Znormalizowane systemy zarządzania jakością 190
5.3.5. Lean Manufacturing, Kaizen i inne koncepcje wspierające zarządzanie jakością 192
5.3.6. Synergia różnych strategii – Lean Six Sigma 197
5.4. Ekonomiczne aspekty zarządzania jakością 200
5.4.1. Koszty jakości 200
5.4.2. Modele kosztów jakości 203
5.4.3. Rachunek kosztów jakości 205
Bibliografia do rozdziału 5 207
6.1. Normy i wymagania wyznaczające standardy zarządzania jakością, bezpieczeństwem i środowiskiem 210
ROZDZIAŁ 6 Normalizacja w zarządzaniu jakością, bezpieczeństwem i środowiskiem 210
6.2. Normalizacja systemów zarządzania jakością 212
6.2.1. Zarządzanie jakością − normy serii ISO 9000 212
6.2.2. Zarządzanie jakością w motoryzacji − norma IATF 16949 221
6.3. Zarządzanie bezpieczeństwem 222
6.3.1. Bezpieczeństwo informacji − ISO/ICE 27000 222
6.3.2. Bezpieczeństwo żywności − ISO 22000 i HACCP 225
6.3.3. Bezpieczeństwo wyrobów − znak CE 229
6.3.4. Bezpieczeństwo i higiena pracy – PN-N 18001 238
6.4. Zarządzanie środowiskowe – ISO 14001 242
6.5. Ogólne zasady projektowania i wprowadzania znormalizowanych systemów zarządzania 246
6.5.1. Etapy projektowania 246
6.5.2. Deklaracja kierownictwa 248
6.5.3. Prace przygotowawcze 250
6.5.4. Projektowanie systemów 253
6.5.5. Integracja systemów 256
6.6. Ocena znormalizowanych systemów zarządzania i certyfi kacja 258
6.6.1. Audyt 258
6.6.2. Przegląd systemu 265
Bibliografia do rozdziału 6 266
6.6.3. Certyfikacja znormalizowanych systemów zarządzania 266
Część IV Instrumenty inżynierii i zarządzania jakością 270
7.1. Wizualizacja 272
ROZDZIAŁ 7 Narzędzia rozwiązywania problemów i doskonalenia 272
7.1.1. Schemat blokowy 272
7.1.2. Diagram SIPOC 274
7.1.3. Sieć działań 274
7.1.4. Mapa procesu – mapa przepływu wartości 275
7.1.5. Diagram spaghetii − wykres sznurkowy 277
7.1.6. Arkusz kontrolny 277
7.2. Grupowanie i identyfikacja relacji 278
7.2.1. Burza mózgów 278
7.2.2. Diagram Ishikawy i diagram podobieństwa 279
7.2.3. Diagram relacji 281
7.2.4. Diagram macierzowy 282
7.2.5. Diagram systematyki 283
7.2.6. Schemat 5-Why 284
7.3. Wyznaczanie ważności 285
7.3.1. Diagram Pareta 285
7.3.2. Metoda ABCD 288
7.3.3. Macierzowa analiza danych 290
Bibliografia do rozdziału 7 291
8.1. Badania potrzeb, oczekiwań i satysfakcji klientów 294
ROZDZIAŁ 8 Narzędzia i metody projakościowego planowania i projektowania 294
8.1.1. Metodyka badań 295
8.1.2. Indeks satysfakcji klientów − CSI 301
8.2. QFD –„dom jakości” 305
8.3. Identyfikacja i analiza ryzyka − FMEA 311
8.4. Planowanie eksperymentów 322
8.4.1. Znaczenie eksperymentowania w inżynierii jakości 322
8.4.2. Zmiana jednego czynnika 325
8.4.3. Porównywanie procesów (wyrobów) 327
8.4.4. Systematyczna zamiana poziomu czynników 330
8.4.5. Eksperyment czynnikowy − dwupoziomowy 334
8.4.6. Plany Taguchiego 345
Bibliografia do rozdziału 8 351
9.1. Wskaźniki zdolności jakościowej 354
ROZDZIAŁ 9 Narzędzia i metody kontroli oraz sterowania jakością 354
9.2. Karty kontrolne 363
9.2.1. Zmienność naturalna i specjalna 363
9.2.2. Projektowanie i analiza karty kontrolnej x – 367
9.2.3. Karty kontrolne liczbowe 376
9.2.4. Karty kontrolne alternatywne 382
9.2.5. Zasady projektowania kart kontrolnych 385
9.3. Statystyczna kontrola odbiorcza 391
9.3.1. Ryzyko odbiorcy i dostawcy 391
9.3.2. Kontrola odbiorcza alternatywna 393
9.3.3. Kontrola odbiorcza liczbowa 397
9.4. Badanie przydatności systemów pomiarowych 402
9.4.1. Parametry systemu pomiarowego 402
9.4.2. Ocena systemu pomiarowego cech mierzalnych− wskaźnik R& R 407
9.4.3. Ocena systemu pomiarowego cech niemierzalnych 414
Bibliografia do rozdziału 9 421
Załączniki 424
ZAŁĄCZNIK 1 Kompendium wiedzy ze statystyki dla inżyniera i menedżera jakości 426
Z1.1. Parametry populacji i statystyki próby 426
Z1.2. Histogram 430
Z1.3. Rozkłady 435
Z1.4. Przedziały ufności 442
Z1.5. Testy statystyczne 446
Z1.5.1. Testy parametryczne 446
Z1.5.2. Testy nieparametryczne 453
Z1.6. Analiza wariancji – ANOVA 459
Z1.7. Tablice wielodzielcze 463
Z1.8. Regresja i korelacja 464
Bibliografia do załącznika 1 466
ZAŁĄCZNIK 2 Projekt Six Sigma – metodyka i przykłady 468
Z2.1. Metodyka 468
Z2.2. Przykłady 472
Z2.2.1. Projekt 1 473
Z2.2.2. Projekt 2 476
Tablice statystyczne 488
Słowniczek wybranych terminów 506
Zadania do samodzielnego rozwiązania 516
Indeks 534