"Dieta seniora"
Identyfikator Librowy: 207597
Spis treści
Wprowadzenie 10
Część I Zrozumieć starość 14
1. Czym jest starzenie się organizmu? 16
2. Kiedy zaczyna się starość 19
3. Starzenie się społeczeństwa 21
4. Postrzeganie starości 23
4.1. Starość w subiektywnej ocenie osób po 60. roku życia 23
4.2. Osoby starsze w percepcji ludzi młodych 26
5. Teorie starzenia się 30
5.1. Teoria zegarowa 30
5.2. Teoria błędów Orgela 31
5.3. Teoria wiązań krzyżowych 31
5.4. Teoria immunologiczna 32
5.5. Teoria wolnych rodników 33
6. Co zmienia proces starzenia? 34
6.1. Układ pokarmowy 36
6.2. Układ oddechowy 37
6.3. Układ sercowo-naczyniowy 37
6.4. Układ moczowy 38
6.5. Układ odpornościowy 38
6.6. Układ ruchu 38
6.7. Układ nerwowy 39
6.8. Układ hormonalny 39
6.9. Narządy wzroku i słuchu 39
6.10. Skóra 40
6.11. Nowotwory 41
7. Wybrane problemy zdrowotne seniorów 42
7.1. Wielkie zespoły geriatryczne 42
7.2. Syndrom słabości 44
Część II Dieta seniora 46
8. Znaczenie pożywienia w podeszłym wieku 48
8.1. Psychologiczne znaczenie żywności 48
8.2. Biologiczne znaczenie pożywienia 50
9. Co wpływa na sposób odżywiania ludzi starszych? 53
10. Zwyczaje żywieniowe osób starszych 56
11. Stan odżywienia 59
11.1. Co wpływa na stan odżywienia osób starszych? 59
11.2. Pomiary antropometryczne 61
11.3. Wskaźnik WHR 65
11.4. Badanie składu ciała 66
11.5. Badania biochemiczne 67
11.6. Kwestionariusze oceny stanu odżywienia 68
12. Niedożywienie 70
12.1. Typy niedożywienia 71
12.2. Jak rozpoznać niedożywienie? 73
12.3. Test na ryzyko niedożywienia 74
12.4. Lista kontrolna 76
12.5. Konsekwencje niedożywienia 79
12.6. Postępowanie dietetyczne u chorych niedożywionych 81
12.7. Zespół ponownego odżywienia 85
12.8. Zaburzenia łaknienia – metody na poprawę apetytu 86
13. Bilans energetyczny w podeszłym wieku 89
13.1. Podstawowa przemiana materii 90
13.2. Dzienne zapotrzebowanie energetyczne 92
13.3. Rozkład energii na posiłki 96
14. Składniki odżywcze w diecie seniora 97
14.1. Białka 97
14.2. Tłuszcz 99
14.3. Węglowodany 101
14.4. Błonnik pokarmowy 102
14.5. Witaminy 105
14.6. Składniki mineralne 111
14.7. Flawonoidy, karotenoidy, fitosterole 115
15. Ogólne zasady żywienia osób po 60. roku życia 117
15.1. Dziesięć najważniejszych zasad zdrowego odżywiania osób starszych 118
15.2. Zasada 5U 120
15.3. Piramida żywieniowa dla osób starszych 121
16. Przegląd grup produktów spożywczych 122
16.1. Produkty zbożowe 122
16.2. Warzywa i owoce 123
16.3. Mleko i produkty mleczne 124
16.4. Mięso, ryby, jaja126 130
16.5. Tłuszcze jadalne 130
17. Woda 131
17.1. Rola wody w starzejącym się organizmie 131
17.2. Skutki odwodnienia organizmu 133
17.3. Zapotrzebowanie na wodę 134
18. Higiena i bezpieczeństwo żywności 137
18.1. Podstawowe zasady przechowywania żywności 138
18.2. Rozkład produktów w lodówce 142
19. Jadłospis seniora 144
19.1. Śniadanie 144
19.2. Drugie śniadanie 145
19.3. Obiad 146
19.4. Podwieczorek 147
19.5. Kolacja 147
19.6. Przykładowe jadłospisy 148
20. Jak zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe 163
20.1. Ocena sposobu żywienia 164
20.2. Edukacja żywieniowa osób starszych 168
21. Żywność funkcjonalna 170
21.1. Probiotyki 173
21.2. Prebiotyki 175
22. Suplementacja diety seniora 176
23. Interakcje leków z żywnością 180
23.1. Wchłanianie 181
23.2. Metabolizm 182
23.3. Interakcje leków z alkoholem 183
24. Charakterystyka wybranych diet 185
24.1. Dieta podstawowa 185
24.2. Dieta łatwo strawna 186
24.3. Diety o zmienionej konsystencji 195
Część III Żywienie w różnych jednostkach chorobowych 206
25. Choroby przewodu pokarmowego 208
25.1. Jama ustna i przełyk 208
25.2. Choroba refluksowa 216
25.3. Ostry i przewlekły nieżyt żołądka 220
25.4. Choroba wrzodowa 223
25.5. Nieżyt jelit 226
25.6. Zaparcia nawykowe 232
25.7. Wzdęcia 239
25.8. Zespół jelita drażliwego 241
25.9. Nieswoiste choroby zapalne jelit243 26. Choroby wątroby 249
27. Choroby dróg żółciowych 254
27.1 Zapalenie pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych 254
27.2. Kamica żółciowa 256
28. Choroby zapalne trzustki 259
28.1. Ostre zapalenie trzustki 259
28.2. Przewlekłe zapalenie trzustki 261
29. Choroby metaboliczne 264
29.1. Cukrzyca i insulinooporność 264
29.2. Dna moczanowa 273
29.3. Otyłość osób starszych 275
30. Choroby serca i naczyń 286
30.1. Miażdżyca i choroba niedokrwienna serca 286
30.2. Nadciśnienie tętnicze 294
31. Udar mózgu 299
32. Choroby nerek i dróg moczowych 302
32.1. Kłębuszkowe zapalenie nerek 303
32.2. Przewlekła choroba nerek 305
32.3. Kamice układu moczowego 313
32.4. Nietrzymanie moczu 316
33. Choroby układu ruchu 322
33.1. Osteoporoza 322
33.2. Sarkopenia 325
34. Aktywność fizyczna w podeszłym wieku 332
34.1. Znaczenie aktywności ruchowej osób starszych331 34.2. Cechy treningu zdrowotnego 334
34.3. Programy rekreacji ruchowej dla seniorów 337
35. Choroby nowotworowe 342
35.1. Żywieniowe czynniki ryzyka nowotworów 342
35.2. Leczenie onkologiczne w podeszłym wieku 344
35.3. Postępowanie żywieniowe w czasie leczenia onkologicznego 347
36. Choroby neurodegeneracyjne 351
36.1. Choroba Parkinsona 351
36.2. Choroba Alzheimera356 36.3. Demencja 358
37. Żywienie w okresie okołooperacyjnym 368
37.1. Żywienie przed planowanym zabiegiem 369
37.2. Żywienie po zabiegach chirurgicznych 371
38. Żywienie osób ze stomią 373
Piśmiennictwo 379
Skorowidz 390