"S.O.S. dla stawów"
Identyfikator Librowy: 219433
Spis treści
Strona tytułowa 2
Spis treści 3
Przedmowa 7
Wstęp 10
Rozdział pierwszy. Choroby stawów 14
Reumatoidalne Zapalenie Stawów (RZS) i diagnostyka zapalnych chorób reumatycznych 15
Młodzieńcze Idiopatyczne Zapalenie Stawów (MIZS) 30
Łuszczycowe zapalenie stawów (ŁZS) 38
Zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa (ZZSK) 43
Toczeń rumieniowaty układowy 49
Zapalenie stawów w przebiegu boreliozy 55
Zapalenie stawów w przebiegu dny moczanowej 59
Reumatyzm tkanek miękkich. Fibromialgia 65
Rozdział drugi. Dieta i styl życia 71
Rola diety w chorobach reumatycznych 72
Mity żywieniowe 78
Składniki diety pozytywnie wpływające na stan zdrowia pacjenta z RZS 87
Składniki diety wpływające negatywnie na stan zdrowia u pacjentów z chorobami reumatycznymi 94
Ziołolecznictwo jako wsparcie w chorobach reumatycznych 102
Nietolerancja histaminy a RZS 107
Witamina D i jej prewencyjny wpływ na rozwój chorób autoimmunologicznych 112
U fizjoterapeuty. Aktywność fizyczna w chorobach reumatycznych Ewelina Książek 115
Zaburzenia psychiczne, depresja oraz rola psychiki w leczeniu chorób reumatycznych. Jak dbać o zdrowie psychiczne w obliczu choroby? 122
Zasady komponowania diety przeciwzapalnej. Podsumowanie zaleceń 128
Rozdział trzeci. Jadłospis 139
Przepisy 144
ŚNIADANIA 145
Płatki owsiane gotowane na mleku roślinnym z malinami i siemieniem lnianym 146
Płatki owsiane gotowane na wodzie z pestkami dyni i jagodami goji 148
Pożywna zupa śniadaniowa z dyni hokkaido 150
Komosa ryżowa z malinami 152
Pasta twarogowa z czarnuszką, rzodkiewką i szczypiorkiem 154
Pasta twarogowa z olejem lnianym 156
Omlet z suszonymi pomidorami i bazylią 158
Gryczanka z wiśniami i płatkami migdałowymi 160
Płatki owsiane gotowane na mleku z babką płesznik, orzechami włoskimi i jagodami goji 162
Smoothie z malinami, burakiem, płatkami owsianymi i nasionkami chia 164
Szakszuka z jarmużem, cebulą i pomidorami 166
Koktajl karotka 168
Płatki owsiane gotowane na mleku z prażonym jabłkiem i płatkami migdałowymi 170
Płatki owsiane gotowane na mleku à la ciasto marchewkowe 172
Gryczanka z owocami leśnymi 174
Pesto z bazylii i orzechów włoskich 176
Klasyczny hummus 178
Pasta twarogowa z jajkiem i koperkiem 180
Koktajl z mango 182
Pasztet z soczewicy i suszonej śliwki 184
Hummus z buraka ze stripsami warzywnymi 186
Omlet z cebulą i brokułem 188
Domowa czekoladowa granola 190
Guacamole 192
Pasta pomidorowa kanapkowa 194
Pasta z bazylii 196
Zielony koktajl z imbirem i nasionkami chia 198
Jogurt z czosnkiem i pietruszką podany z warzywnymi stripsami 200
Koktajl z czerwonych owoców 202
Muffiny pełnoziarniste z czarnymi porzeczkami 204
Bruschetta z pomidorami, oliwą z oliwek i bazylią 206
Zielony koktajl mocy 208
Sałatka z komosy ryżowej 210
OBIADY 212
Pulpety z dorsza w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną niepaloną 213
Piersi z kurczaka gotowane na marchewce, pieczarkach i porze 215
Kaszotto z brokułem, papryką, fasolką szparagową, cukinią i pieczarkami 217
Pieczony łosoś z szalotką, tymiankiem, czosnkiem i pietruszką 219
Kotleciki z zielonym groszkiem 221
Burgery buraczane 223
Papryka faszerowana soczewicą i jarmużem 225
Roladki z piersi z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami i pesto 227
Cieciorka z pomidorkami cherry i fasolką szparagową 229
Delikatne pulpety z indyka w gotowanych warzywach 231
Ziemniaki gotowane w mundurkach z oliwą z oliwek, czosnkiem i pietruszką 233
Halibut gotowany w papilotkach z jarzynami 235
Cukinia faszerowana cieciorką, jarmużem, brokułem, papryką i pieczarkami 237
Placuszki ziemniaczane z pieczarkami, cebulką i tymiankiem 239
Pesto z rukoli (z makaronem i pomidorkami cherry) 242
Leczo warzywne z brązową soczewicą 244
KOLACJE 246
Sałatka z ciecierzycy w stylu śródziemnomorskim 247
Pasztet z białych warzyw 249
Sałatka z jarmużu 251
Pęczotto z kurkumą, jarmużem, marchewką i zielonym groszkiem 253
Szybka sałatka z rukoli 255
Pasta z kaszy jaglanej à la paprykarz 257
Chlebek jagodowy 259
PODWIECZORKI 261
Koktajl z selera naciowego i imbiru 262
Koktajl jagodowo-buraczany 264
Kisiel z soku z granatu 266
Kisiel z siemienia lnianego 268
Banoffee z płatkami owsianymi, z orzechami włoskimi i tahini 270
Dziki ryż z jabłkiem i cynamonem pod kruszonką 272
Budyń z kaszy jaglanej z wanilią i mango 274
Kisiel malinowy z goździkami 276
Purée malinowe z kaszą manną 278
Pudding chia z jagodami leśnymi 280
Tiramisu z gorzką czekoladą i wiśniami 282
Szybkie kulki deserowe 284
Koktajl z jarmużu i ananasa 286
ZUPY 288
Krem pomidorowy 289
Zupa krem z porów 291
Zupa krem z cukinii i czarnuszki 293
Zupa pomidorowa z soczewicą i pesto 295
Zupa tajska z indykiem 297
Zupa krem z zielonego groszku 299
Zupa krem z brokułu 301
Bibliografia 303
O Autorkach 311
Strona redakcyjna 314