"Absorpcja innowacji ekologicznych w przedsiębiorstwie"

Identyfikator Librowy: 64557

Spis treści

Wstęp 5

Rozdział 1. Rozwój i znaczenie innowacji ekologicznych 11

1.1. Innowacje, ich dyfuzja i absorpcja 11

1.1.1. Istota innowacji 11

1.1.2. Rodzaje innowacji 14

1.1.3. Pojęcie dyfuzji i absorpcji innowacji 16

1.1.4. Uwarunkowania dyfuzji i absorpcji innowacji 20

1.2. Ekologizacja działalności gospodarczej 25

1.2.1. Rozwój ekonomii środowiska 25

1.2.2. Związki przedsiębiorstwa ze środowiskiem 27

1.2.3. Zarządzanie środowiskiem w procesie zarządzania organizacją 30

1.3. Innowacje ekologiczne w przedsiębiorstwie 33

1.3.1. Istota i rodzaje innowacji ekologicznych 33

1.3.2. Innowacje ekologiczne w ujęciu wiodących nurtów współczesnej ekonomii 39

1.3.3. Cele innowacji ekologicznych 41

1.4. Podsumowanie – o problemie absorpcji innowacji ekologicznych 44

Rozdział 2. Egzogeniczne uwarunkowania absorpcji innowacji ekologicznych w przedsiębiorstwie 47

2.1. Uwagi wstępne 47

2.1.1. Dokumenty strategiczne i instytucjonalne wsparcie innowacji ekologicznych 47

2.2. Uwarunkowania prawne 58

2.2.1. Prawo ochrony środowiska w Polsce 58

2.2.2. Wpływ regulacji środowiskowych na innowacje ekologiczne 62

2.2.3. Innowacje ekologiczne a rozwiązania prawne w świetle badań empirycznych 64

2.3. Uwarunkowania ekonomiczne 66

2.3.1. Instrumenty ekonomiczne w ochronie środowiska 66

2.3.2. Wybrane instrumenty ekonomiczne ochrony środowiska a innowacje ekologiczne 69

2.3.3. Innowacje ekologiczne a instrumenty ekonomiczne w badaniach empirycznych 75

2.4. Presja rynkowa i techniczna 77

2.5. Uwagi końcowe i rekomendacje 79

Rozdział 3. Endogeniczne czynniki absorpcji innowacji ekologicznych w przedsiębiorstwie 85

3.1. Modele absorpcji innowacji ekologicznych 85

3.1.1. Model trójkąta innowacyjnego 85

3.1.2. Model Ramus 87

3.1.3. Model Hostagera i in 90

3.1.4. Model Halila 92

3.1.5. Model Kempa 92

3.2. Modele adaptacji innowacji 95

3.2.1. Model planowanego zachowania 95

3.2.2. Model akceptacji technologii 97

3.2.3. Model Rogersa 98

3.3. Czynniki endogeniczne absorpcji innowacji ekologicznych w badaniach empirycznych 100

3.4. Klasyfikacja czynników absorpcji innowacji ekologicznych 105

3.4.1. Czynniki strategiczne 105

3.4.2. Czynniki środowiskowe 108

3.4.3. Czynniki procesowe 117

3.5. Modelowe ujęcie absorpcji innowacji ekologicznych – koncepcja wstępna modelu AbIE 119

Rozdział 4. Weryfikacja modelu absorpcji innowacji ekologicznych AbIE 123

4.1. Metoda badań, hipotezy badawcze 123

4.2. Próba badawcza 127

4.3. Poziom oddziaływania na środowisko a absorpcja innowacji ekologicznych 130

4.4. Gotowość do absorpcji innowacji ekologicznych a poziom absorpcji 132

4.5. Weryfikacja hipotez badawczych 134

4.6. Weryfikacja struktury modelu 141

Rozdział 5. Absorpcja innowacji ekologicznych – aspekty praktyczne 145

5.1. Procedura absorpcji innowacji ekologicznych w przedsiębiorstwie 145

5.1.1. Diagnoza sytuacji strategicznej 145

5.1.2. Planowanie innowacji ekologicznych 148

5.1.3. Wdrażanie innowacji ekologicznych 158

5.2. Elementy zarządzania innowacjami ekologicznymi 160

Zakończenie 169

Bibliografia 173

Załączniki 183