"Szczypta smaku"

Identyfikator Librowy: 93569

Spis treści

Strona tytułowa 2

Spis treści 3

Karta redakcyjna 5

Zamiast wstępu, czyli wyznanie/wyzwanie Olgi i Agaty 6

1. Śniadania inaczej 11

Irlandzkie bułeczki z pastami 14

Jajka przepiórcze zapiekane w długo dojrzewającej szynce, z pieczoną papryką i kozim serem 18

Omlet z chrupiącymi warzywami i guacamole 20

2. Kanapki inaczej 23

Minikanapki z makrelą, cytrynowym twarożkiem i suszonymi pomidorami 26

Tosty z grillowanymi boczniakami, papryką, szalotką i serem korycińskim 28

Panini z łososiem à la gravlax z ogórkiem i pesto z koperku 30

3. Lunchbox 33

Sałatka makaronowa z cukinią 36

Pieczone warzywa z bryndzą i chapati 38

Placuszki z zielonego groszku z sosem jogurtowym 41

4. Rodzinny obiad 43

Zielona zupa na wiosnę 46

Steki z rostbefu z aromatyczną marchewką 50

Szarlotka z orzechami i bezą 54

5. Romantyczna kolacja, czyli afrodyzjaki 57

Małże w białym winie 60

Kotleciki jagnięce z sosem z granatów i grillowanymi szparagami 62

Tartaletki czekoladowe 64

6. Włoska mamma 67

Włoski rosół podawany z jajkiem, pełnoziarnistymi tostami i parmezanem 70

Ravioli z wołowiną, szpinakiem i orzeszkami pinii 72

Ossobuco alla Milanese, czyli gicz cielęca duszona w sosie pomidorowym 76

7. Francuskie inspiracje 80

Tarta z kopru włoskiego w pomarańczach 83

Wołowina po burgundzku 88

Sałatka nicejska z grillowanym tuńczykiem 91

8. Słodkości z piekarnika 93

Szybki deser z różaną bitą śmietaną 96

Cytrynowe torciki z bazyliowym syropem i lemon curd 98

Beza kawowo-daktylowa 101