"Szczypta smaku"
Identyfikator Librowy: 93569
Spis treści
Strona tytułowa 2
Spis treści 3
Karta redakcyjna 5
Zamiast wstępu, czyli wyznanie/wyzwanie Olgi i Agaty 6
1. Śniadania inaczej 11
Irlandzkie bułeczki z pastami 14
Jajka przepiórcze zapiekane w długo dojrzewającej szynce, z pieczoną papryką i kozim serem 18
Omlet z chrupiącymi warzywami i guacamole 20
2. Kanapki inaczej 23
Minikanapki z makrelą, cytrynowym twarożkiem i suszonymi pomidorami 26
Tosty z grillowanymi boczniakami, papryką, szalotką i serem korycińskim 28
Panini z łososiem à la gravlax z ogórkiem i pesto z koperku 30
3. Lunchbox 33
Sałatka makaronowa z cukinią 36
Pieczone warzywa z bryndzą i chapati 38
Placuszki z zielonego groszku z sosem jogurtowym 41
4. Rodzinny obiad 43
Zielona zupa na wiosnę 46
Steki z rostbefu z aromatyczną marchewką 50
Szarlotka z orzechami i bezą 54
5. Romantyczna kolacja, czyli afrodyzjaki 57
Małże w białym winie 60
Kotleciki jagnięce z sosem z granatów i grillowanymi szparagami 62
Tartaletki czekoladowe 64
6. Włoska mamma 67
Włoski rosół podawany z jajkiem, pełnoziarnistymi tostami i parmezanem 70
Ravioli z wołowiną, szpinakiem i orzeszkami pinii 72
Ossobuco alla Milanese, czyli gicz cielęca duszona w sosie pomidorowym 76
7. Francuskie inspiracje 80
Tarta z kopru włoskiego w pomarańczach 83
Wołowina po burgundzku 88
Sałatka nicejska z grillowanym tuńczykiem 91
8. Słodkości z piekarnika 93
Szybki deser z różaną bitą śmietaną 96
Cytrynowe torciki z bazyliowym syropem i lemon curd 98
Beza kawowo-daktylowa 101