Wydawnictwo Naukowe PWN SAibuk@pwn.plhttps://libra.ibuk.pl/20240325pl.ibuk.fiszka.id.248951.pozycja030015978832354891100BC010cm020cm0101Kultura koreańska od kuchniRytuały, etykieta i estetyka002390320estetyka20kultura kulinarna Korei20Korean culinary culture20etykieta20etiquette20tea20ryż20rytuały20Rice20aesthetics20rituals20herbata0300Teksty zawarte w tomie nawiązują do najdawniejszych dziejów koreańskiej kultury kulinarnej, symboliki ryżu i jego rytualizacji, roli herbaty oraz napojów alkoholowych w kulturze życia codziennego, obejmują też wątki biesiadne w poezji i przekazy na temat historycznej i współczesnej tradycji kulinarnej.
******
Korean Cuisine from the Inside – Rituals, Etiquette and Aesthetics
The texts included in the book refer to the earliest history of Korean culinary culture, the symbolism of rice and its ritualization, the role of tea and alcoholic drinks in everyday culture, they also explore feast threads in poetry and historical and contemporary culinary traditions.
'0400Wstęp 7
Anna Piwowarska: Wino w poezji shijo – przykład postawy epikurejskiej i eskapizmu w tradycyjnej literaturze koreańskiej 9
Kamila Kozioł: Zapiski damy Chang Kye-hyang jako źródło
poznawcze z dziedziny antropologii kulinarnej siedemnastowiecznej Korei 37
Jakub Taylor: Prehistoryczna i wczesnohistoryczna kuchnia południowego wybrzeża koreańskiego – zarys dziejów i propozycja nowej systematyzacji badań 77
Justyna Najbar-Miller: Obraz jedzenia i picia w buddyjskiej obyczajowości klasztornej dawnej Korei na podstawie wybranych źródeł piśmienniczych i poetyckich 121
Iwona Kordzińska-Nawrocka: Koreańskie tradycje kulinarne
w Japonii 147
Jeong In Choi: Symbolika ryżu w przysłowiach i frazeologizmach koreańskich 177
Magdalena Tomaszewska-Bolałek: Ttŏk – w kuchni i kulturze Korei 197
Hyerim Pak: Alkohol w życiu Koreańczyków 21701000301https://o.ibuk.pl/public/images/okladki/500/t1/248951.jpg01Uniwersytet WarszawskiWarszawaPL012019PL01Uniwersytet Warszawski200231.00015PLN