"Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych"
Identyfikator Librowy: 103739
Spis treści
Przedmowa 6
1. Wprowadzenie – Barbara Bułhak-Jachymczyk, Mirosław Jarosz 16
1.1. Rys historyczny rozwoju norm żywienia 17
1.2. Współczesne metody opracowywania norm 20
1.3. Rodzaje norm żywienia 23
1.4. Podstawowe założenia nowych, zaktualizowanych norm żywienia dla ludności Polski 25
Piśmiennictwo 28
2. Energia – Barbara Bułhak-Jachymczyk 33
2.1. Wiadomości podstawowe 33
2.2. Metody stosowane do oceny zapotrzebowania człowieka na energię 35
2.3. Metody ustalania norm na energii 38
2.4. Normy na energii dla ludności Polski 51
Piśmiennictwo 58
3. Białko – Barbara Bułhak-Jachymczyk 62
3.1. Wiadomości podstawowe 62
3.2. Ocena zapotrzebowania na azot białkowy 67
3.3. Ocena zapotrzebowania na aminokwasy egzogenne 70
3.4. Metody ustalania norm na białko 76
3.5. Normy na białko dla ludności Polski 86
Piśmiennictwo 89
4. Tłuszcze – Lucjan Szponar, Hanna Mojska, Maciej G. Ołtarzewski 92
4.1. Wprowadzenie 92
4.2. Budowa, występowanie oraz funkcje metaboliczne głównych składników tłuszczów pokarmowych 93
4.3. Normy spożycia tłuszczu 109
Piśmiennictwo 126
5. Cholesterol – Wiktor B. Szostak, Dorota Szostak-Węgierek 131
5.1. Wprowadzenie 131
5.2. Metabolizm cholesterolu 131
5.3. Źródła pokarmowe cholesterolu 132
5.4. Rola cholesterolu pokarmowego w powstawaniu miażdżycy 133
5.5. Współczesne poglądy na temat norm spożycia cholesterolu 134
Piśmiennictwo 135
6. Węglowodany – Grażyna Nowicka, Bogumiła Panczenko-Kresowska 138
6.1. Wiadomości podstawowe 138
6.2. Określanie zapotrzebowania organizmu człowieka na węglowodany przyswajalne 147
6.3. Określanie poziomu zalecanego spożycia węglowodanów 151
6.4. Spożycie węglowodanów a zachowanie zdrowia – zalecenia dotyczące ilości energii w diecie pochodzącej z węglowodanów 151
6.5. Podsumowanie 157
Piśmiennictwo 158
7. Włókno pokarmowe (błonnik pokarmowy) – Hanna Kunachowicz, Małgorzata Paczkowska 160
7.1. Wprowadzenie 160
7.2. Zalecane spożycie włókna pokarmowego 169
Piśmiennictwo 170
8. Witaminy – Barbara Bułhak-Jachymczyk 173
8.1. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach 175
8.2. Witaminy rozpuszczalne w wodzie 194
8.3. Górny tolerowany poziom spożycia witamin 226
Piśmiennictwo 229
9. Składniki mineralne – Anna Wojtasik, Barbara Bułhak-Jachymczyk 234
9.1. Wapń 235
9.2. Fosfor 241
9.3. Magnez 246
9.4. Żelazo 251
9.5. Cynk 257
9.6. Jod 262
9.7. Selen 266
9.8. Miedź 272
9.9. Fluor 276
9.10. Górny tolerowany poziom spożycia (UL) składników mineralnych 283
Piśmiennictwo 287
10. Woda i elektrolity – Mirosław Jarosz, Lucjan Szponar, Ewa Rychlik 292
10.1. Woda 292
10.2. Gospodarka wodno-elektrolitowa 300
10.3. Sód i chlor 303
10.4. Potas 311
Piśmiennictwo 317
11. Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia na poziomie indywidualnym i grupowym – Jadwiga Charzewska, Zofia Chwojnowska, Małgorzata Rogalska-Niedźwiedź, Bożena Wajszczyk 321
11.1. Wprowadzenie 321
11.2. Charakterystyka metod badania spożycia żywności 322
11.3. Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia indywidualnego 325
11.4. Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia w grupach osób 329
Piśmiennictwo 336
12. Zastosowanie norm żywienia w planowaniu spożycia żywności– Małgorzata Rogalska-Niedźwiedź, Jadwiga Charzewska, Elżbieta Chabros 338
12.1. Wprowadzenie 338
12.2. Normy żywienia w planowaniu spożycia 339
12.3. Wybór poziomu normy 340
12.4 Etapy planowania diety 341
12.5. Planowanie diet na poziomie indywidualnym 343
12.6. Planowanie diet dla grup osób 345
12.7. Czynniki modyfikujące planowanie diety 349
12.8. Ograniczenia w stosowaniu norm do planowania spożycia 350
Piśmiennictwo 351
13. Rola żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze i otyłości oraz przewlekłym chorobom niezakaźnym – Mirosław Jarosz, Wioleta Respondek 354
13.1. Wprowadzenie 354
13.2. Przyczyny nadwagi i otyłości oraz przewlekłych chorób niezakaźnych 355
13.3. Nadwaga i otyłość 357
13.4. Choroby układu krążenia 358
13.5. Nowotwory złośliwe 361
13.6. Osteoporoza 363
13.7. Aktywność fizyczna 364
13.8. Podsumowanie 369
Piśmiennictwo 370
14. Zastosowanie norm na energii w ocenach rozmiarów niedożywienia na świecie, dokonywanych przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) – Włodzimierz Sekuła, Katarzyna Figurska 373
14.1. Wprowadzenie 373
14.2. Omówienie stosowanych określeń 374
14.3. Podstawy metodologiczne szacunków odsetka i liczby ludzi niedożywionych 375
14.4. Aktualne wyniki ocen rozmiarów niedożywienia na świecie 381
Piśmiennictwo 387
15. Normy żywienia jako podstawa zaleceń odnoszących się do znakowania raz wzbogacania żywności– Hanna Kunachowicz, Alicja Walkiewicz, Beata Przygoda, Iwona Traczyk 389
15.1. żywność ogólnego spożycia z dodatkiem witamin i składników mineralnych dopuszczona do obrotu w kontekście przepisów prawnych Unii Europejskiej 389
15.2. Normy przyjęte w celu znakowania produktów i zasady ich stosowania 393
15.3. Lista witamin i składników mineralnych dodawanych do produktów spożywczych w kontekście przepisów Unii Europejskiej 398
15.4. Wykaz produktów spożywczych z dodatkiem witamin i składników mineralnych dopuszczonych na polskim rynku 399
Piśmiennictwo 402
16. Rola suplementów diety w realizacji norm żywienia – Longina Kłosiewicz-Latoszek, Katarzyna Stoś, Wioleta Respondek 404
16.1. Definicja i składniki suplementów 404
16.2. Rola suplementów 405
16.3. Suplementy jako uzupełnienie nieracjonalnej diety 406
16.4. Suplementy a przewlekłe choroby niezakaźne 407
16.5. Stosowanie suplementów w praktyce 410
16.6. Suplementy diety a sposób żywienia populacji polskiej 413
Piśmiennictwo 414
17. Nowa żywność jako źródło składników o działaniu fizjologicznym – Katarzyna Stoś, Hanna Kunachowicz, Lucjan Szponar 416
17.1. Wprowadzenie 416
17.2. Definicja nowej żywności 417
17.3. Aspekty legislacyjne 417
17.4. Wybrane nowe składniki żywności dopuszczone do obrotu w Unii Europejskiej 417
Piśmiennictwo 421
18. Żywność genetycznie zmodyfikowana – potencjalne źródło składników odżywczych w diecie – Iwona Traczyk, Alicja Walkiewicz 424
18.1. Definicja żywności genetycznie zmodyfikowanej. Metody modyfikacji stosowane w produkcji żywności 424
18.2. Produkty genetycznie zmodyfikowane obecne na rynku 425
18.3. Potencjalna rola żywności genetycznie zmodyfikowanej w realizacji norm żywienia 427
18.4. Jak odróżnić żywność genetycznie zmodyfikowanà od żywności tradycyjnej? 430
Piśmiennictwo 431
Normy żywienia dla ludności Polski – tabele zbiorcze 433
Skorowidz 448