"Żywienie człowieka a zdrowie publiczne, t. 3"
Identyfikator Librowy: 1556
Spis treści
I. Żywienie w systemie ochrony zdrowia społeczeństwa 9
1. Zdrowie i jego uwarunkowania (Henryk Kirschner) 10
1.1. Określenie zdrowia 10
1.2. Kryteria zdrowia 12
1.3. Ocena zdrowia populacji 16
1.4. Uwarunkowania zdrowia 17
2. Żywność i żywienie a zdrowie (Jan Gawęcki) 34
2.1. Żywność wczoraj i dziś oraz i jej wykorzystanie w żywieniu 34
2.2. Wpływ żywności i żywienia na stan zdrowia 40
2.3. Żywność jako lek 49
3. Epidemiologia żywieniowa (Wojciech Roszkowski, Hanna Roszkowska) 53
3.1. Definicje i zakres epidemiologii żywieniowej 53
3.2. Ocena wielkości spożycia żywności 55
3.3. Klasyfikacja badań epidemiologicznych 57
3.4. Dobór próby i obliczenie niezbędnej jej liczebności 60
3.5. Ocena powiązań pomiędzy narażeniem a efektem zdrowotnym 61
4. Mierniki zdrowotne stosowane w epidemiologii żywieniowej (Hanna Roszkowska) 65
4.1. Wskaźniki biologiczne 65
4.2. Pozytywne mierniki zdrowotne 67
4.3. Negatywne mierniki zdrowotne 68
4.4. Zintegrowane mierniki zdrowia 72
4.5. Źródła danych o zdrowiu 74
5. Przyczyny zaburzeń zdrowia o podłożu żywieniowym na świecie (Lidia Wądołowska) 78
6. Rola żywienia i aktywności fizycznej w profilaktyce otyłości i przewlekłych chorób niezakaźnych (Mirosław Jarosz, Wioleta Respondek) 87
6.1. Epidemiologia nadwagi i otyłości oraz ich konsekwencje 87
6.2. Żywieniowe czynniki ryzyka przewlekłych chorób niezakaźnych 91
6.3. Aktywność fizyczna a profilaktyka przewlekłych chorób niezakaźnych 96
7. Genetyka i genomika w ocenie ryzyka chorób dietozależnych i ich prewencji (Grażyna Nowicka, Agata Chmurzyńska) 100
7.1. Gen, ekspresja genu, zmienność genetyczna 102
7.2. Składniki diety a ekspresja genów 104
7.3. Polimorfizm genów a odpowiedź metaboliczna na składniki diety 107
7.4. Składniki diety a stabilność genomu 110
II. Uwarunkowania sposobu żywienia się społeczeństwa 115
8. Czynniki ekonomiczne warunkujące sposób żywienia populacji (Krystyna Gutkowska, Irena Ozimek) 115
8.1. Uwarunkowania makroekonomiczne 117
8.2. Uwarunkowania mikroekonomiczne 123
9. Czynniki klimatyczne a sposób żywienia (Jerzy Bertrandt) 129
9.1. Klimat i jego zróżnicowanie 129
9.2. Wpływ klimatu na zaopatrzenie ludności w żywność 132
9.3. Wpływ zachodzących zmian klimatycznych na przyszłą produkcję żywności 136
9.4. Klimat a model żywienia 137
10. Postęp naukowo-techniczny a sposób żywienia (Janusz Czapski, Józef Korczak) 146
10.1. Żywieniowe skutki rozwoju nauki i techniki w ujęciu historycznym 147
10.2. Perspektywy produkcji żywności i żywienia a rozwój bio- i nanotechnologii 158
11. Czynniki kulturowe wpływające na sposób żywienia społeczeństwa (Jan Gawęcki, Ewa Flaczyk) 162
11.1. Wpływ religii i innych czynników kulturowych na zachowania żywieniowe 164
11.2. Kuchnie narodowe i regionalne 169
12. Czynniki społeczne a żywność i żywienie (Marzena Jeżewska-Zychowicz) 177
12.1. Cechy społeczne jednostki a sposób żywienia 178
12.2. Środowisko społeczne a sposób żywienia 180
12.4. Społeczne funkcje żywności i żywienia 188
13. Czynniki psychologiczne jako determinanty sposobu żywienia (Magdalena Weber, Beata Ziółkowska) 191
13.1. Psychologiczne uwarunkowania zachowań żywieniowych 192
13.2. Bariery na drodze zmiany zachowań żywieniowych 202
13.3. Klasyfikacja zaburzeń karmienia i odżywiania 207
14. Grupy ludności podwyższonego ryzyka zaburzeń zdrowia i ich problemy żywieniowe (Lidia Wądołowska) 215
14.1. Problemy żywieniowe niemowląt 216
14.2. Problemy żywieniowe małych dzieci 217
14.3. Problemy żywieniowe dzieci i młodzieży szkolnej 221
14.4. Problemy żywieniowe kobiet w wieku rozrodczym 224
14.5. Problemy żywieniowe osób w starszym wieku 226
14.6. Problemy żywieniowe osób o niskim statusie społeczno-ekonomicznym 228
14.7. Zagrożenia zdrowia jako skutek typowych błędów żywieniowych 231
III. Racjonalizacja żywienia ludności i jej efekty 235
15. Polityka wyżywienia ludności - cele i instrumenty wdrażania (Ewa Halicka, Barbara Kowrygo) 236
15.1. Główne obszary działań polityki wyżywienia na przełomie XX i XXI wieku 238
15.2. Wspólnotowe instrumenty wdrażania polityki wyżywienia 243
15.3. Polityka wyżywienia w aspekcie przyszłych wyzwań 245
16. Upowszechnianie wiedzy o żywieniu (Anna Kołłajtis-Dołowy, Małgorzata Schlegel-Zawadzka) 249
16.1. Planowanie upowszechnienia wiedzy o żywieniu 251
16.2. Systemy upowszechniania wiedzy żywieniowej w Polsce 253
16.3. Zalecenia żywieniowe i formy ich popularyzacji 255
16.4. Wiarygodność i efektywność upowszechniania wiedzy żywieniowej 261
17. Diety alternatywne w świetle nauki o żywieniu (Jan Jeszka, Małgorzata Woźniewicz, Jan Gawęcki) 265
17.1. Wegetarianizm 267
17.2. Charakterystyka innych popularnych diet alternatywnych 273
17.3. Ogólna ocena racjonalności odchudzających diet alternatywnych 290
18. Wzbogacanie żywności jako instrument optymalizacji sposobu żywienia społeczeństwa (Hanna Kunachowicz, Barbara Ratkovska) 292
18.1. Wzbogacanie obligatoryjne 294
18.2. Wzbogacanie dobrowolne 295
18.3. Rynek żywności wzbogacanej 298
18.4. Efektywność i bezpieczeństwo wzbogacania żywności 300
18.5. Rola wzbogacania w poprawie sytuacji zdrowotnej społeczeństwa 303
19. Suplementacja diety jako droga do poprawy stanu odżywienia i stanu zdrowia ludności (Anna Brzozowska, Regina Olędzka) 308
19.1. Suplementy diety jako środki spożywcze 308
19.2. Programy suplementacji dla zwalczania niedoborów witamin i składników mineralnych na świecie 312
19.3. Indywidualne stosowanie suplementów składników odżywczych 314
19.4. Stosowanie suplementów diety zawierających substancje aktywne inne niż składniki odżywcze 316
19.5. Zagrożenia dla zdrowia związane ze stosowaniem suplementów 319
IV. Bezpieczeństwo żywności i żywienia 324
20. Zatrucia i zakażenia pokarmowe jako problem społeczny (Lucjan Szponar, Halina Turlejska) 326
20.1. Przyczyny i objawy zatruć pokarmowych 327
20.2. Działania prewencyjne mające na celu zmniejszanie ryzyka zatruć pokarmowych i wdrażanie systemów zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności 332
20.3. Sytuacja epidemiologiczna w zakresie zatruć i zakażeń pokarmowych 335
21. Bioterroryzm żywnościowy (Jerzy Bertrandt) 340
22. Bezpieczeństwo żywności i żywienia w aspekcie międzynarodowym (Lucjan Szponar) 345
22.1. Komisja Kodeksu Żywnościowego 347
22.2. Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) 348
22.3. System wczesnego ostrzegania o żywności i środkach żywienia zwierząt (RASFF) 349
23. Regulacje prawne zapewniające bezpieczeństwo żywności (Henryk Gertig) 352
23.1. Podstawowe elementy ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia 353
23.2. Przepisy dotyczące znakowania żywności 361
23.3. Podstawy prawne nadzoru nad bezpieczeństwem żywności 365
24. Systemowe zarządzanie bezpieczeństwem zdrowotnym żywności (Jacek Kijowski) 371
24.1. Ewolucja systemów zapewnienia i zarządzania bezpieczeństwem żywności 372
24.2. Charakterystyka ogólna normy ISO 22000 375
24.3. Kluczowe elementy składowe systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności 377
24.4. Planowanie i wytwarzanie bezpiecznych wyrobów 379
24.5. Realizacja systemowego zapewnienia bezpieczeństwa żywności w Polsce 381
25. Żywienie a zdrowie społeczne w perspektywie XXI wieku (Anna Gronowska-Senger) 384
25.1. Cechy charakterystyczne żywienia w XX wieku 386
25.2. Przewidywane problemy żywieniowo-zdrowotne w XXI wieku 390
Skorowidz 394