"Dieta kontra rak"

Identyfikator Librowy: 167573

Spis treści

Przedmowa 10

Czy zastosowanie odpowiedniej diety może chronić przed zachorowaniem na raka? 14

Produkty antynowotworowe prosto z natury 15

Prawidłowe przechowywanie produktów spożywczych 24

Jak prawidłowo przechowywać wybrane produkty spożywcze? 25

Dieta w trakcie leczenia onkologicznego 32

Piramida Zdrowego Żywienia i wskazówki dotyczące zdrowego przygotowania posiłków 33

Dieta bogatobiałkowa 37

Zapotrzebowanie na energię, białko, tłuszcze, węglowodany i błonnik 46

Witaminy i składniki mineralne niezbędne w diecie 58

Dwanaście grup produktów ułatwiających planowanie zbilansowanego jadłospisu 67

Sól zalecana czy przeciwwskazana? 95

Zapotrzebowanie na płyny 101

Wskazówki dietetyczne w wybranych metodach leczenia onkologicznego 108

Wskazówki dietetyczne przed i po zabiegu operacyjnym 109

Wskazówki dietetyczne w trakcie chemioterapii 111

Wskazówki dietetyczne w trakcie radioterapii 113

Wskazówki dietetyczne w trakcie hormonoterapii 116

Immunoterapia 118

Postępowanie dietetyczne w wybranych chorobach nowotworowych 120

Nowotwory jamy ustnej, gardła i przełyku 121

Nowotwór żołądka 128

Dieta po resekcji żołądka 137

Nowotwór jelita grubego 144

Dieta po resekcji jelita 151

Nowotwory piersi 156

Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki w diecie pacjenta leczonego onkologicznie 164

Czym są probiotyki? 166

Prebiotyki 170

Czym są synbiotyki? 172

Dieta w przypadku nietolerancji laktozy 174

Źródła laktozy 176

Dieta w przypadku nietolerancji glutenu 190

Przepisy na potrawy bezglutenowe 195

Gotowa dieta przemysłowa czy dieta specjalna z produktów spożywczych – co jest korzystniejsze? 204

Co to takiego dieta przemysłowa? 208

Działania niepożądane leczenia onkologicznego – jak sobie z nimi radzić? 210

Brak apetytu 211

Zaburzenia w odczuwaniu smaku lub zapachu 212

Suchość i ból jamy ustnej, gardła 213

Nudności i wymioty 215

Biegunki i zaparcia 216

Szybkie uczucie sytości 218

Zmniejszenie się masy ciała 218

Zwiększenie się masy ciała 220

Przepisy na potrawy 222

Przykładowe jadłospisy 236