"Wiem, co jem"

Identyfikator Librowy: 174636

Spis treści

Wstęp 9

1. Nadmierne jedzenie – norma czy patologia? 13

1.1. Funkcje jedzenia 13

1.2. Przejawiane zachowania jedzeniowe, czyli co i jak jemy 18

1.3. Wybory żywieniowe 22

1.4. Zaburzenia odżywiania się 27

1.5. Uzależnienie od jedzenia 35

2. Nadwaga i otyłość jako konsekwencje nadmiernego jedzenia 43

2.1. Nadwaga i otyłość w aspekcie historycznym 43

2.2. Rodzaje i kryteria oceny nadwagi i otyłości 46

2.3. Epidemiologia zjawiska 61

3. Konsekwencje nadwagi i otyłości 67

3.1. Skutki zdrowotne 67

3.2. Skutki społeczne, psychologiczne i socjoekonomiczne 74

4. Czynniki sprzyjające nadmiernemu jedzeniu 83

4.1. Przyczyny biologiczne 84

4.2. Przyczyny społeczno-kulturowe 97

4.3. Przyczyny psychologiczne 107

4.3.1. Psychologiczne teorie powstawania nadwagi i otyłości 107

4.3.2. Zaburzenia mechanizmu samoregulacji 111

4.3.3. Przekonania, oczekiwania i predyspozycje osobowościowe 115

4.3.4. Emocje 119

5. Odchudzanie się jako przyczyna nadmiernego jedzenia 133

5.1. Rozpowszechnienie stosowania diet odchudzających i przyczyny odchudzania się 133

5.2. Negatywne skutki stosowania diet odchudzających 135

5.3. Mechanizmy wyjaśniające dlaczego odchudzanie się sprzyja nadmiernemu jedzeniu 139

6. Sposoby redukcji nadwagi 145

6.1. Tradycyjne sposoby redukcji nadwagi i otyłości 145

6.1.1. Dieta 145

6.1.2. Aktywność fizyczna 149

6.1.3. Leczenie nadwagi i otyłości za pomocą środków farmakologicznych 154

6.1.4. Redukcja nadwagi u dzieci i młodzieży 157

6.2. Modyfikacja zachowań – psychologiczne sposoby redukowania nadwagi i otyłości 159

6.2.1. Model społecznego uczenia się 160

6.2.2. Model poznawczo-behawioralny 162

6.2.3. Inne modele zmiany zachowań jedzeniowych 166

6.3. Stosowane formy pomocy 169

6.4. Co należy uwzględnić w interwencjach psychologicznych? 175

7. Programy psychologicznego wspomagania redukcji nadwagi 185

7.1. Założenia 185

7.2. Program oddziaływań psychologicznych wspomagających redukcję nadwagi u dorosłych 190

Wprowadzenie 190

Sesja 1. Co powinnaś wiedzieć o otyłości 192

Sesja 2. Monitorowanie zachowań związanych z jedzeniem, czyli: kiedy, gdzie i dlaczego jem 200

Sesja 3. Jak schudnąć 208

Sesja 4. Jak zmieniać zachowania sprzyjające nadmiernemu jedzeniu 220

Sesja 5.Jak wytrwać i nie zrezygnować 226

Sesja 6. Uwierz w siebie i bądź skuteczna 232

Sesja 7. Myśl pozytywnie 237

Sesja 8. Jak być bardziej stanowczą 242

Sesja 9. Pokonaj stres 247

Sesja 10. Jak radzić sobie z negatywnymi emocjami Zakończenie 253

7.3. Zdrowy styl życia: Jak zapobiegać nadwadze i otyłości – program dla młodzieży 258

Wprowadzenie 258

Warsztat 1. Nadwaga i otyłość - co wiem na ten temat 260

Warsztat 2. Jak prawidłowo się odżywiać i kształtować właściwe nawyki żywieniowe 267

Warsztat 3. Jak być stanowczą w zachowaniach związanych z jedzeniem 276

Warsztat 4. Jak uzyskać pewność siebie i wzmocnić poczucie własnej wartości 280

Warsztat 5. Jak radzić sobie ze stresem 287

Podsumowanie 296

Bibliografia 297

Załącznik 1. Skala Zaabsorbowania Jedzeniem – SZJ 309

Załącznik 2. Kwestionariusz Zachowań Związanych z Jedzeniem – KZZJ 313

Załącznik 3. Skala Poczucia Osobistego Wpływu na Redukcję Wagi Ciała – SPOW-RN 317

Załącznik 4. Skala Poczucia Własnej Skuteczności w Redukcji Nadwagi – SPWS-RN 319

Spis tabel 321

4.3.5. Stres i nieumiejętność radzenia sobie 434