"Wiem, co jem"
Identyfikator Librowy: 174636
Spis treści
Wstęp 9
1. Nadmierne jedzenie – norma czy patologia? 13
1.1. Funkcje jedzenia 13
1.2. Przejawiane zachowania jedzeniowe, czyli co i jak jemy 18
1.3. Wybory żywieniowe 22
1.4. Zaburzenia odżywiania się 27
1.5. Uzależnienie od jedzenia 35
2. Nadwaga i otyłość jako konsekwencje nadmiernego jedzenia 43
2.1. Nadwaga i otyłość w aspekcie historycznym 43
2.2. Rodzaje i kryteria oceny nadwagi i otyłości 46
2.3. Epidemiologia zjawiska 61
3. Konsekwencje nadwagi i otyłości 67
3.1. Skutki zdrowotne 67
3.2. Skutki społeczne, psychologiczne i socjoekonomiczne 74
4. Czynniki sprzyjające nadmiernemu jedzeniu 83
4.1. Przyczyny biologiczne 84
4.2. Przyczyny społeczno-kulturowe 97
4.3. Przyczyny psychologiczne 107
4.3.1. Psychologiczne teorie powstawania nadwagi i otyłości 107
4.3.2. Zaburzenia mechanizmu samoregulacji 111
4.3.3. Przekonania, oczekiwania i predyspozycje osobowościowe 115
4.3.4. Emocje 119
5. Odchudzanie się jako przyczyna nadmiernego jedzenia 133
5.1. Rozpowszechnienie stosowania diet odchudzających i przyczyny odchudzania się 133
5.2. Negatywne skutki stosowania diet odchudzających 135
5.3. Mechanizmy wyjaśniające dlaczego odchudzanie się sprzyja nadmiernemu jedzeniu 139
6. Sposoby redukcji nadwagi 145
6.1. Tradycyjne sposoby redukcji nadwagi i otyłości 145
6.1.1. Dieta 145
6.1.2. Aktywność fizyczna 149
6.1.3. Leczenie nadwagi i otyłości za pomocą środków farmakologicznych 154
6.1.4. Redukcja nadwagi u dzieci i młodzieży 157
6.2. Modyfikacja zachowań – psychologiczne sposoby redukowania nadwagi i otyłości 159
6.2.1. Model społecznego uczenia się 160
6.2.2. Model poznawczo-behawioralny 162
6.2.3. Inne modele zmiany zachowań jedzeniowych 166
6.3. Stosowane formy pomocy 169
6.4. Co należy uwzględnić w interwencjach psychologicznych? 175
7. Programy psychologicznego wspomagania redukcji nadwagi 185
7.1. Założenia 185
7.2. Program oddziaływań psychologicznych wspomagających redukcję nadwagi u dorosłych 190
Wprowadzenie 190
Sesja 1. Co powinnaś wiedzieć o otyłości 192
Sesja 2. Monitorowanie zachowań związanych z jedzeniem, czyli: kiedy, gdzie i dlaczego jem 200
Sesja 3. Jak schudnąć 208
Sesja 4. Jak zmieniać zachowania sprzyjające nadmiernemu jedzeniu 220
Sesja 5.Jak wytrwać i nie zrezygnować 226
Sesja 6. Uwierz w siebie i bądź skuteczna 232
Sesja 7. Myśl pozytywnie 237
Sesja 8. Jak być bardziej stanowczą 242
Sesja 9. Pokonaj stres 247
Sesja 10. Jak radzić sobie z negatywnymi emocjami Zakończenie 253
7.3. Zdrowy styl życia: Jak zapobiegać nadwadze i otyłości – program dla młodzieży 258
Wprowadzenie 258
Warsztat 1. Nadwaga i otyłość - co wiem na ten temat 260
Warsztat 2. Jak prawidłowo się odżywiać i kształtować właściwe nawyki żywieniowe 267
Warsztat 3. Jak być stanowczą w zachowaniach związanych z jedzeniem 276
Warsztat 4. Jak uzyskać pewność siebie i wzmocnić poczucie własnej wartości 280
Warsztat 5. Jak radzić sobie ze stresem 287
Podsumowanie 296
Bibliografia 297
Załącznik 1. Skala Zaabsorbowania Jedzeniem – SZJ 309
Załącznik 2. Kwestionariusz Zachowań Związanych z Jedzeniem – KZZJ 313
Załącznik 3. Skala Poczucia Osobistego Wpływu na Redukcję Wagi Ciała – SPOW-RN 317
Załącznik 4. Skala Poczucia Własnej Skuteczności w Redukcji Nadwagi – SPWS-RN 319
Spis tabel 321
4.3.5. Stres i nieumiejętność radzenia sobie 434