"Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, nr 461"

Identyfikator Librowy: 178044

Spis treści

Wstęp 10

Jolanta Błaszczyk, Monika Kucharczyk, Przemysław Seruga, Agnieszka Piekara, Sylwia Zimny, Małgorzata Krzywonos: Właściwości zdrowotne wina / Health properties of wine 12

Joanna Bodakowska-Boczniewicz, Zbigniew Garncarek: Produkcja naringinazy przez Aspergillus niger – optymalizacja składu podłoża / Production of naringinase by Aspergillus niger – culture medium optimization 20

Daniel Borowiak, Piotr Pietruszka, Michał Grzebyk, Magdalena Luboińska, Klaudia Marcinkowska, Przemysław Seruga, Monika Kucharczyk, Małgorzata Krzywonos, Marta Wilk: Komputerowy system sterowania hodowlą biomasy mikroalg Haematococcus pluvialis do produkcji astaksantyny / The computer control biomass cultivation system of microalga Haematococcus pluvialis for the production of astaxanthin 31

Barbara Breza-Boruta, Beata Szala, Magdalena Kroplewska: Powietrze na liniach produkcyjnych zakładu mięsnego jako źródło zanieczyszczenia mikrobiologicznego / Air on production lines of a meat processing plant as a source of microbial contamination 43

Ewelina Dymarska, Małgorzata Janczar-Smuga: Woda jako niezbędny składnik pokarmowy w żywieniu osób w podeszłym wieku / Water as an essential nutrient in the diet of the elderly 56

Robert Hanczaruk, Natalia Gołąb: Wybrane problemy rekultywacji zwałowiska odpadów pogórniczych na przykładzie zwałowiska ,,Ruda” w Zabrzu-Biskupicach / Chosen problems of reclamation of coal mine heaps on the example of “Ruda” heap in Zabrze-Biskupice 66

Robert Hanczaruk, Agnieszka Kompała-Bąba: Flora naczyniowa antropogenicznego fragmentu doliny Kłodnicy w Gliwicach (Wyżyna Śląska) / Vascular flora of the anthropogenic section of the Kłodnica valley in Gliwice (Silesian Upland) 77

Robert Jadach: Właściwości fizyczno-chemiczne wód powierzchniowych zrekultywowanych terenów pogórniczych Tarnobrzeskiego Zagłębia Siarkowego / Physico-chemical properties of surface water of reclaimed post-mining areas of Tarnobrzeg Sulphur Basin 88

Marcin Kowalewicz, Agnieszka Narwojsz, Katarzyna Gilewicz, Marzena Danowska-Oziewicz: Wpływ sposobu obróbki cieplnej na barwę i cechy organoleptyczne wybranych warzyw / The effect of heat treatment method on colour and organoleptic properties of selected vegetables 98

Aleksandra Koźmińska, Ewa Hanus-Fajerska, Dawid Kocot: Wpływ jonów kadmu na Alyssum montanum w warunkach kultur in vitro / The effect of cadmium ions on Alyssum montanum cultured in vitro 106

Monika Kucharczyk, Jolanta Błaszczyk, Przemysław Seruga, Agnieszka Piekara, Sylwia Zimny, Małgorzata Krzywonos: Charakterystyka produktów regionalnych i tradycyjnych – wpływ na marketing / Characteristics of regional and traditional products – impact on marketing 114

Katarzyna Kulik-Knapik, Agnieszka Kompała-Bąba: Spektrum fitocenotyczno-siedliskowe Galeopsis angustifolia (Ehr.) Hoffm. na obszarze Wyżyny Śląskiej / Phytosociological and ecological spectrum of Galeopsis angustifolia (EHR.) Hoffm. in Silesian Upland 123

Natalia Maruszewska: Znakowanie produktów ekologicznych / Labeling of organic products 139

Sebastian Niestępski, Monika Harnisz, Ewa Korzeniewska, Adriana Osińska, Przemysław Kacprzyk: Różnicowanie środowiskowych bakterii z rodzaju Aeromonas / Differentiation of environmental bacteria of Aeromonas spp 148

Kinga Nogaj: Możliwości rozproszonego magazynowania ciepła w systemie ciepłowniczym poprzez wykorzystanie technologii domów słonecznych / Possibilities of distracted heat storage in heating system, through the use of technology of solar houses 158

Anna Maja Osewska: Mleko prosto od krowy? Olsztyńskie targowiska pod lupą / Milk from cows? Olsztyn markets under scrutiny 171

Agnieszka Piekara, Monika Kucharczyk, Jolanta Błaszczyk, Przemysław Seruga, Sylwia Zimny, Małgorzata Krzywonos: Suplementy diety dla dzieci: skład, przeznaczenie i forma / Dietary supplements for children: composition, intended use and form 179

Zuzanna Rogalska: Co w RASFF-ie piszczy? Przegląd powiadomień z 2016 roku / What can be found in RASFF? Overview of notifications from 2016 189

Paweł Tomczyk, Aleksandra Wdowczyk, Paweł Wdowczyk: Analiza przyrodniczo-prawna gospodarki wodnej zbiornika Hajka na obszarze Natura 2000 „Dolina Radwi, Chocieli i Chotli” / Natural and legal analysis of water management of Hajka reservoir in the area of Natura 2000 “Dolina Radwi, Chocieli i Chotli” 200

Mirosław Wiatkowski, Karina Kózka, Barbara Wiatkowska: Analiza stanu świadomości zagrożenia zjawiskiem powodzi na obszarze zlewni rzeki Biała Głuchołaska / Analysis of the state of consciousness of risk of floods phenomenon in cross-border area of Biała Głuchołaska river basin 211

Joanna Wyka, Natalia Haligowska, Ewa Jabłońska, Anna Wardas: Stan odżywienia wioślarzy z Wrocławia / Nutriton status of rowers from Wrocław 222

Sylwia Zimny, Jolanta Błaszczyk, Monika Kucharczyk, Przemysław Seruga, Agnieszka Piekara, Małgorzata Krzywonos: Postępowanie z alergenami jako element zarządzania jakością w zakładach spożywczych / Proceeding with allergens as an element of quality management in food factories 228