"Etykieta zawodowa i protokół dyplomatyczny. Wyd. 1. popr."

Identyfikator Librowy: 198766

Spis treści

Przedmowa / 9

1. Aspekty etyczne w działalności zawodowej / 13

1.1. Zasady etyczne / 15

1.2. Kultura osobista / 17

2.1. Formy powitań i pożegnań / 19

2. Powitania i pożegnania / 19

2.2. Zasady kolejności powitań i pożegnań / 21

3.1. Przedstawianie: kto kogo komu / 23

3. Prezentacja i nawiązanie kontaktu / 23

3.2. Formy „pan”/„pani” i „ty” / 25

4. Wizytówki w kontaktach służbowych i prywatnych / 27

4.1. Treść i grafika wizytówek (wzory) / 28

4.2. Zastosowanie i wymiana wizyt�wek / 32

5. Rozmowa bezpośrednia i komunikacja niewerbalna / 35

5.1. Elementy składowe rozmowy / 36

5.2. Zasady konwersacji / 37

5.3. Wygłaszanie przemówień / 38

5.4. Niewerbalne formy komunikacji / 40

6.1. Telefon stacjonarny i kom�rkowy / 42

6. Rozmowy telefoniczne / 42

6.2. Zasady połączeń i styl rozmów telefonicznych / 43

6.3. Automatyczna sekretarka / 47

7.1. Korespondencja dyplomatyczna, oficjalna i prywatna / 48

7. Tradycyjna korespondencja / 48

7.2. Zwroty grzecznościowe w korespondencji / 59

7.3. Życzenia, gratulacje, kondolencje, podziękowania / 61

7.4. Specjalne karty korespondencyjne / 65

7.5. Adresowanie i przesyłka listów / 66

8.1. Poczta elektroniczna / 69

8. Komunikacja elektroniczna / 69

8.2. Zastosowanie internetu / 71

9.1. Precedencja rządowa / 73

9. Precedencja zawodowa i towarzyska / 73

9.2. Precedencja samorządowa / 76

9.3. Precedencja dyplomatyczna / 78

9.4. Precedencja w wojsku / 80

9.5. Precedencja w kościele katolickim / 82

9.6. Precedencja służbowa i towarzyska / 84

10. Tytulatura w korespondencji i w rozmowie / 86

10.1. w administracji rządowej / 87

10.2. w administracji samorządowej / 89

10.3. w korpusie dyplomatycznym / 90

10.4. w wojsku / 91

10.5. w hierarchii kościelnej / 92

10.6. w środowisku nauki / 93

10.7. w środowisku biznesu / 94

10.8. w kręgach wolnych zawodów / 95

10.9. w kręgach arystokracji / 96

11.1. Forma, treść i wymogi zaproszenia (wzory) / 98

11. Zaproszenia / 98

11.2. Wysyłka zaproszeń oraz potwierdzanie uczestnictwa / 104

12.1. Wizyta i rewizyta / 107

12. Wizyty i kontakty zagraniczne / 107

12.2. Inne wydarzenia międzynarodowe / 113

12.3. Umowa o współpracy / 120

12.4. Udział w programie towarzyszącym wizytom zagranicznym / 124

12.5. Etyka i obyczaje w kontaktach z partnerami zagranicznymi / 128

12.6. Upominki i kwiaty / 131

13.1. Ceremonie państwowe i uroczystości publiczne / 134

13. Ceremoniał dyplomatyczny / 134

13.2. Umiejscowienie oficjeli i kolejność wystąpień / 135

13.3. Symbole państwowe / 137

13.4. Ordery i odznaczenia / 143

14. Organizacja i zadania służby zagranicznej / 156

14.1. Zadania Protokołu Dyplomatycznego / 157

14.2. Kodyfikacja prawa dyplomatycznego i konsularnego / 159

14.2.1. Konwencja wiedeńska o stosunkach dyplomatycznych / 160

14.2.2. Konwencja wiedeńska o stosunkach konsularnych / 168

14.2.3. Ustawa o służbie zagranicznej / 183

14.3. Struktura organizacyjna polskiej służby zagranicznej / 188

14.4. Układ bilateralny i multilateralny / 191

14.5. Dyplomacja publiczna / 197

14.6. System instytucjonalny Unii Europejskiej / 199

15. Rodzaje spotkań i przyjęć / 202

15.1. Charakter spotkań przy stole / 203

15.2. Przyjęcia stojące i zasiadane / 205

15.3. Części składowe organizowanych przyjęć / 212

15.4. Obowiązki gospodarza oraz gości / 218

16.1. Rodzaje i układ stołów (angielski i francuski) / 220

16. Rozsadzanie gości przy stole / 220

16.2. Zasady rozsadzania gości a konfiguracje stołów / 222

17.1. Nakrycie stołu – zastawa / 234

17. Aranżacja stołu / 234

17.2. Elementy dekoracyjne / 240

18. Obowiązująca etykieta podczas jedzenia i picia / 242

18.1. Rytuał kulinarny / 243

18.2. Reguły używania sztućców / 248

18.3. Rozmowy towarzyskie i toasty / 249

19.1. Rodzaje tańców / 255

19. Tańce / 255

19.2. Formuła tańca towarzyskiego / 257

20. Klasyka elegancji a moda / 259

20.1. Kanony elegancji męskiej / 261

20.2. Kanony elegancji damskiej / 266

20.3. Wskazania elegancji i mody: haute couture i prêt‑à‑porter / 271

21. Rodzaje ubiorów i strojów męskich i damskich na różne okazje / 273

21.1. Charakterystyka właściwego ubioru i wymogi dress code’u / 274

21.2. Ubiory nieformalne (wyjściowe i spacerowe) / 276

21.3. Str�j koktajlowy / 283

21.4. Stroje formalne (wizytowe, wieczorowe, ceremonialne) / 284

22.1 Symbolika i znaczenie kolor�w / 291

22. Inne elementy etykiety ubioru / 291

22.2 Nieodzowna bielizna / 294

22.3. Znaczenie biżuterii / 296

22.4 Rola kosmetyk�w / 298

23.1. Rodzaje samochod�w osobowych / 301

23. Samoch�d i zasady jego wykorzystywania / 301

23.2. Właściwy samochód do celów służbowych – kryteria wyboru / 304

23.3. Obowiązki kierowcy i zachowanie pasażerów / 306

23.4. Technika wsiadania do i wysiadania z auta / 309

23.5. Hierarchia miejsc w samochodzie / 310

24. Zachowania niewłaściwe (faux pas) / 317

Bibliografia / 323

Summary / 329

R�sum� / 331