"Wzrost, plonowanie i bilans cukrów u wybranych odmian szparaga (Asparagus officinalis L.)"

Identyfikator Librowy: 202255

Spis treści

WYKAZ SKRÓTÓW 11

WSTĘP 15

1. PRZEGLĄD LITERATURY 17

1.1. Pochodzenie i opis botaniczny szparaga 17

1.2. Rozwój części nadziemnych szparaga 17

1.3. Rozwój systemu korzeniowego 19

1.4. Plonowanie 19

1.5. Przebieg fotosyntezy u szparaga i dobór metody jej pomiaru 20

1.6. Procesy oddychania u szparaga 22

1.7. Synteza cukrów w roślinach szparaga 23

1.8. Znaczenie prognozowania wzrostu i plonowania roślin 25

2. MATERIAŁ I METODY BADAŃ 26

2.1. Zakres badań 26

2.1.1. Metodyka przeprowadzenia doświadczeń 26

2.1.2. Charakterystyka wybranych odmian szparaga 29

2.2. Ocena plonowania 30

2.3. Karpy szparaga 31

2.4. Ocena parametrów pędów asymilacyjnych 31

2.4.1. Średnica i wysokość pędu asymilacyjnego a jego masa 31

2.4.2. Całkowita masa pędów asymilacyjnych 32

2.4.3. Udział masy gałęziaków 33

2.4.4. Sucha masa pędów asymilacyjnych 33

2.4.5. Specyficzna powierzchnia liści (gałęziaków) 33

2.4.6. Rozkład pionowy gałęziaków 34

2.4.7. Indeks powierzchni gałęziaków 34

2.5. Analiza procesu fotosyntezy i oddychania roślin szparaga 36

2.6. Cukry 38

2.6.1. Analizy zawartości cukrów 38

2.6.2. Bilans cukrów 38

2.7. Wskaźniki opisujące wzrost i plonowanie 40

2.8. Charakterystyka warunków klimatycznych 40

2.9. Analiza statystyczna otrzymanych wyników 43

2.9.1. Analiza wariancji 43

2.9.2. Analiza korelacji i regresji 44

2.9.3. Funkcje użyte do opisania zależności pomiędzy badanymi czynnikami 44

3. WYNIKI I DYSKUSJA 46

3.1. Plonowanie 46

3.1.1. Plonowanie pięciu odmian szparaga sadzonych w trzech kolejnych latach 46

3.1.2. Plonowanie szparaga przy różnym terminie kończenia zbiorów 50

3.2. Karpy szparaga 53

3.2.1. Świeża masa karp 53

3.2.2. Sucha masa karp 53

3.3. Pędy asymilacyjne 55

3.3.1. Średnica i wysokość pędu asymilacyjnego a jego masa 55

3.3.2. Całkowita masa pędów asymilacyjnych 59

3.3.3. Sucha masa pędów asymilacyjnych 62

3.3.4. Specyficzna powierzchnia liści (gałęziaków) 63

3.3.5. Rozkład pionowy pędów i gałęziaków 64

3.3.6. Indeks powierzchni liści (gałęziaków) 64

3.3.7. Absorpcja światła 65

3.4. Fotosynteza 70

3.4.1. Krzywe świetlne fotosyntezy 70

3.4.2. Efektywność kwantowa fotosyntezy 70

3.4.3. Punkt wysycenia światłem 71

3.4.4. Punkt kompensacji świetlnej 71

3.4.5. Maksymalna fotosynteza netto 74

3.5. Oddychanie 76

3.6. Cukry 78

3.6.1. Stężenie cukrów w korzeniach 78

3.6.2. Ilość cukrów w korzeniach szparaga z jednostki powierzchni 82

3.6.3. Bilans cukrów 82

3.6.3.1. Produkcja cukrów 82

3.6.3.2. Zużycie cukrów na potrzeby oddychania wzrostowego 84

3.6.3.3. Zużycie cukrów na potrzeby oddychania bytowego 86

3.6.3.4. Zestawienie cukrów produkowanych i zużywanych 87

3.7. Podsumowanie 88

4. WNIOSKI 118

LITERATURA 120