"Aktywność biologiczna zapraw nasiennych opartych na substancjach z grupy inhibitorów dehydrogenazy kwasu bursztynowego (SDHI) w uprawie jęczmienia ozimego"
Identyfikator Librowy: 202266
Spis treści
1. Wstęp 11
2. Materiał i metody 17
2.1. Opis doświadczeń polowych 17
2.2. Opis doświadczeń laboratoryjnych 18
2.3. Opis doświadczeń w komorze wzrostu 19
2.4. Zakres i metody badań 20
2.4.1. Plon oraz wybrane parametry łanu i ziarna jęczmienia 20
2.4.2. Ocena jakości siewnej ziarna jęczmienia 21
2.4.3. Ocena porażenia roślin jęczmienia przez patogeny 21
2.4.4. Parametry fizjologiczne roślin jęczmienia oceniane w doświadczeniu w komorze wzrostu 22
2.4.5. Ocena liniowego wzrostu grzybni – badania in vitro 23
2.5. Warunki glebowe 24
2.6. Warunki meteorologiczne 24
2.7. Zabiegi agrotechniczne w doświadczeniach polowych prowadzonych w Brodach 28
2.8. Ocena statystyczna wyników 29
3. Wyniki badań 31
3.1. Wartość siewna oraz wigor zaprawionego ziarna jęczmienia 31
3.2. Wpływ zapraw nasiennych na zdrowotność i plonowanie jęczmienia 32
3.2.1. Zdrowotność jęczmienia 32
3.2.2. Plon oraz wybrane parametry łanu i ziarna jęczmienia 46
3.3. Wpływ zapraw nasiennych na liniowy wzrost grzybni 52
3.4. Wybrane wskaźniki fluorescencji jęczmienia oceniane w warunkach komory wzrostu 65
4. Dyskusja 83
5. Wnioski 95
6. Literatura 97