"Aktywność biologiczna zapraw nasiennych opartych na substancjach z grupy inhibitorów dehydrogenazy kwasu bursztynowego (SDHI) w uprawie jęczmienia ozimego"

Identyfikator Librowy: 202266

Spis treści

1. Wstęp 11

2. Materiał i metody 17

2.1. Opis doświadczeń polowych 17

2.2. Opis doświadczeń laboratoryjnych 18

2.3. Opis doświadczeń w komorze wzrostu 19

2.4. Zakres i metody badań 20

2.4.1. Plon oraz wybrane parametry łanu i ziarna jęczmienia 20

2.4.2. Ocena jakości siewnej ziarna jęczmienia 21

2.4.3. Ocena porażenia roślin jęczmienia przez patogeny 21

2.4.4. Parametry fizjologiczne roślin jęczmienia oceniane w doświadczeniu w komorze wzrostu 22

2.4.5. Ocena liniowego wzrostu grzybni – badania in vitro 23

2.5. Warunki glebowe 24

2.6. Warunki meteorologiczne 24

2.7. Zabiegi agrotechniczne w doświadczeniach polowych prowadzonych w Brodach 28

2.8. Ocena statystyczna wyników 29

3. Wyniki badań 31

3.1. Wartość siewna oraz wigor zaprawionego ziarna jęczmienia 31

3.2. Wpływ zapraw nasiennych na zdrowotność i plonowanie jęczmienia 32

3.2.1. Zdrowotność jęczmienia 32

3.2.2. Plon oraz wybrane parametry łanu i ziarna jęczmienia 46

3.3. Wpływ zapraw nasiennych na liniowy wzrost grzybni 52

3.4. Wybrane wskaźniki fluorescencji jęczmienia oceniane w warunkach komory wzrostu 65

4. Dyskusja 83

5. Wnioski 95

6. Literatura 97