"Żywienie człowieka, t. 1"
Identyfikator Librowy: 2117
Spis treści
I. Wstęp 9
1. Człowiek i jego pokarm (Jan Gawęcki) 10
2. Historia nauki o żywieniu (Stanisław Berger) 19
3. Cele i zadania nauki o żywieniu (Stanisław Berger) 27
4. Problemy żywieniowe Polski i świata. Organizacje międzynarodowe (Stanisław Berger, Ewa Świstak) 32
4.1. Sytuacja w zakresie wyżywienia świata 32
4.2. Problemy żywieniowe Polski 37
4.3. Organizacje międzynarodowe zajmujące się problemami wyżywienia ludzi 44
II. Elementy fizjologii żywienia 54
5. Budowa układów związanych z przyswajaniem pokarmu (Marian Grzymisławski) 54
5.1. Układ pokarmowy 54
5.2. Układy zapewniające transport składników odżywczych i usuwanie produktów przemiany materii 67
6. Spożywanie pokarmu - mechanizmy regulacyjne (Jan Gawęcki) 71
6.1. Głód i sytość 72
6.2. Apetyt 79
7. Trawienie i wchłanianie (Jan Gawęcki) 85
7.1. Trawienie 85
7.2. Wchłanianie 90
7.3. Regulacja procesów trawiennych 94
7.4. Mikroflora przewodu pokarmowego i jej rola regulacyjna 95
7.5. Strawność i biodostępność 98
8. Katabolizm i anabolizm (Janusz Stanisław Keller) 105
8.1. Podstawowe cechy katabolizmu i anabolizmu 105
8.2. Katabolizm węglowodanów 107
8.3. Katabolizm tłuszczów 111
8.4. Katabolizm białek 114
8.5. Anabolizm węglowodanów 118
8.6. Anabolizm tłuszczów 120
8.7. Anabolizm białek 123
III. Energia i składniki odżywcze 127
9. Energia (Jan Jeszka) 129
9.1. Potrzeby energetyczne organizmu 129
9.2. Wartość energetyczna pożywienia 142
9.3. Bilans energii - kontrola masy ciała 146
10. Węglowodany (Roman Cichon, Lidia Wądołowska) 151
10.1. Charakterystyka chemiczna i metody oznaczania 151
10.2. Źródła węglowodanów w żywieniu 159
10.3. Główne funkcje i przemiany węglowodanów w organizmie 162
10.4. Spożycie węglowodanów a zdrowie 166
10.5. Zapotrzebowanie organizmu na węglowodany 173
11. Tłuszcze (Światosław Ziemlański , Jan Gawęcki) 177
11.1. Charakterystyka chemiczna i metody oznaczania 177
11.2. Źródła tłuszczów w żywieniu 182
11.3. Główne funkcje i przemiany tłuszczów w organizmie 185
11.4. Spożycie tłuszczów a zdrowie 191
11.5. Zapotrzebowanie organizmu na tłuszcze 196
12. Białka (Lech Hryniewiecki , Wojciech Roszkowski) 200
12.1. Charakterystyka chemiczna i metody oznaczania 200
12.2. Główne funkcje i przemiany białek w organizmie 203
12.3. Wartość odżywcza białek 206
12.4. Źródła białka w żywieniu 211
12.5. Spożycie białka a zdrowie 213
12.6. Zapotrzebowanie organizmu na białko 215
13. Składniki mineralne (Anna Brzozowska) 219
13.1. Makroelementy 224
13.2. Mikroelementy 236
13.3. Woda 251
13.4. Równowaga kwasowo-zasadowa 259
14. Witaminy (Maria Wartanowicz, Anna Gronowska-Senger) 264
14.1. Witaminy rozpuszczalne w wodzie 267
14.2. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach 305
IV. Żywność - wartość odżywcza i bezpieczeństwo 332
15. Produkty spożywcze jako źródło składników odżywczych (Jan Gawęcki, Małgorzata Woźniewicz) 334
15.1. Wprowadzenie 334
15.2. Pieczywo i produkty zbożowe 335
15.3. Mleko i produkty mleczne 337
15.4. Mięso i przetwory mięsne 340
15.5. Ryby, przetwory rybne i owoce morza 342
15.6. Jaja 344
15.7. Tłuszcze jadalne 345
15.8. Ziemniaki 348
15.9. Warzywa i grzyby 349
15.10. Suche nasiona strączkowych 351
15.11. Owoce 352
15.12. Cukier i wyroby cukiernicze 354
15.13. Żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego 355
15.14. Napoje bezalkoholowe 357
15.15. Napoje alkoholowe 359
15.16. Herbata i kawa 361
16. Wskaźniki charakteryzujące wartość odżywczą żywności (Jan Gawęcki, Wojciech Roszkowski) 363
16.1. Wprowadzenie 363
16.2. Wskaźniki wartości odżywczej produktów spożywczych i złożonych z nich racji pokarmowych 365
16.3. Wskaźniki wartości odżywczej produktów spożywczych oparte na profilach żywieniowych 370
16.4. Wskaźniki wartościowania produktów spożywczych ułatwiające bilansowanie diety na podstawie kryteriów fizjologicznych 377
17. Zmiany wartości odżywczej podczas przechowywania i przetwarzania żywności (Roman Cichon, Lidia Wądołowska) 382
18. Wzbogacanie żywności (Jan Gawęcki) 396
18.1. Czynniki decydujące o efektywności wzbogacania żywności 399
18.2. Przykłady fortyfikacji i jej skutki zdrowotne 409
19. Tabele składu i wartości odżywczych żywności oraz informacja żywieniowa na opakowaniu (Hanna Kunachowicz, Jan Gawęcki, Małgorzata Woźniewicz) 413
19.1. Tabele składu i wartości odżywczych produktów spożywczych 413
19.2. Znakowanie żywności wartością odżywczą 419
20. Dodatki do żywności (Henryk Gertig) 430
20.1. Wprowadzenie 430
20.2. Klasyfikacja dodatków do żywności 431
20.3. Barwniki 433
20.4. Substancje konserwujące 436
20.5. Przeciwutleniacze 438
20.6. Substancje słodzące 439
20.7. Aromaty oraz substancje wzmacniające smak i zapach 441
20.8. Niektóre inne substancje dodawane ze względów technologicznych 443
21. Substancje zanieczyszczające i antyodżywcze (Henryk Gertig) 445
21.1. Wprowadzenie 445
21.2. Metale 446
21.3. Azotany 447
21.4. Pestycydy 448
21.5. Inne zanieczyszczenia chemiczne 452
21.6. Zanieczyszczenia fizyczne 455
21.7. Zanieczyszczenia pochodzenia biologicznego 457
21.8. Substancje antyodżywcze 459
V. Racjonalizacja i ocena żywienia ludności 465
22. Żywienie a informacja genetyczna człowieka (Krzysztof Szyfter) 467
22.1. Podstawowe wiadomości z dziedziny genetyki człowieka 467
22.2. Genetyczna determinacja zapachu i smaku 468
22.3. Genetyczne uwarunkowanie przyswajania pokarmu 470
22.4. Genetyczne podłoże tolerancji na szkodliwe czynniki mutagenne i kancerogenne 473
22.5. Genetyczne zróżnicowanie potrzeb pokarmowych 475
23. Normy żywieniowe (Wojciech Roszkowski) 479
23.1. Wprowadzenie 479
23.2. Określenie zapotrzebowania organizmu na składniki odżywcze i energię 480
23.3. Rodzaje norm żywieniowych 482
23.4. Normy żywieniowe stosowane w Polsce 484
23.5. Zastosowanie norm 488
24. Planowanie żywienia (Jan Jeszka, Anna Kołłajtis-Dołowy) 495
25. Ocena wyżywienia (Anna Gronowska-Senger) 508
25.1. Wprowadzenie 508
25.2. Metodyka badań spożycia żywności 510
25.3. Metodyka oceny sposobu żywienia 513
26. Ocena stanu odżywienia (Jadwiga Charzewska) 523
26.1. Wywiad i badanie ogólnolekarskie 524
26.2. Badania antropometryczne 528
26.3. Badania biochemiczne 537
Skorowidz 542