"Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu nr 542. Koszty generowane przez choroby alergiczne"

Identyfikator Librowy: 213296

Spis treści

Wstęp 8

Joanna Bodakowska-Boczniewicz, Zbigniew Garncarek: Immobilizacja naringinazy z Penicillium decumbens na magnetycznych nośnikach polisacharydowych 10

Katarzyna Górska, Zbigniew Garncarek: Właściwości, zastosowanie oraz bioekonomiczne aspekty otrzymywania dihydroksyacetonu 26

Joanna Jasnowska-Małecka, Natalia Wardaszka: Charakterystyka kosztów generowanych przez choroby alergiczne 47

Aleksandra Koniec, Małgorzata Krzywonos: Możliwości wykorzystania produktów ubocznych przemysłu olejarskiego do produkcji batonów 59

Katarzyna Król, Klaudia Kopczyńska, Alicja Ponder, Magdalena Gantner: Wpływ zastosowania mąk bezglutenowych na wybrane cechy jakościowe ciasta biszkoptowo-tłuszczowego 68

Krzysztof Lutosławski, Remigiusz Olędzki, Łukasz Kiebel: Jakość sensoryczna piw jasnych górnej fermentacji produkcji domowej i komercyjnej 78

Jarosław Maćków, Krzysztof Nowosielski: Wpływ automatyzowania procesów produkcyjnych na czystość powietrza w strefie produkcyjnej na przykładzie przedsiębiorstwa z branży medycznej 91

Jacek Michalski, Wojciech Sąsiadek, Kamil Owsiany: Charakterystyka wybranych związków chemicznych odpowiedzialnych za cechy organoleptyczne piwa 107

Natalia Możanowicz, Barbara Król, Maja Słupczyńska, Tomasz Hikawczuk, Kamil Sierżant, Martyna Wilk: Cechy metryczne przewodu pokarmowego oraz efekty produkcyjne kurcząt rzeźnych żywionych mieszankami pełnoporcjowymi zawierającymi drożdże gorzelnicze i piwne 123

Bogdan Pachołek, Jędrzej Buca, Sylwia Sady: Wpływ wysiłku fizycznego na percepcję pomarańczowego i cytrynowego smaku napojów izotonicznych 133

Karolina Pustułka, Edyta Kucharska, Wojciech Sąsiadek: Ocena sposobu żywienia i znajomości zagadnień związanych z cukrzycą wśród osób chorych na cukrzycę – badania wstępne 143

Wojciech Sąsiadek, Jacek Michalski, Piotr Ulatowski: Charakterystyka nienasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w rybach 162

Mateusz K. Świątek, Magdalena Zabochnicka-Świątek: Optymalizacja produkcji biomasy mikroglonów na cele energetyczne w przebiegu różnych sposobów odżywiania 178

Ewa Walaszczyk, Krzysztof Nowosielski, Jarosław Maćków: Zastosowanie oprogramowania klasy BPMS w modelowaniu procesu warzenia brzeczki piwnej 189

Aleksandra Wdowczyk: Testy toksyczności jako uzupełnienie monitoringu na składowiskach odpadów komunalnych 202

Angelika Zys, Zbigniew Garncarek: Wykorzystanie transglutaminazy mikrobiologicznej do wytwarzania produktów bezglutenowych 214