"Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu nr 542. Koszty generowane przez choroby alergiczne"
Identyfikator Librowy: 213296
Spis treści
Wstęp 8
Joanna Bodakowska-Boczniewicz, Zbigniew Garncarek: Immobilizacja naringinazy z Penicillium decumbens na magnetycznych nośnikach polisacharydowych 10
Katarzyna Górska, Zbigniew Garncarek: Właściwości, zastosowanie oraz bioekonomiczne aspekty otrzymywania dihydroksyacetonu 26
Joanna Jasnowska-Małecka, Natalia Wardaszka: Charakterystyka kosztów generowanych przez choroby alergiczne 47
Aleksandra Koniec, Małgorzata Krzywonos: Możliwości wykorzystania produktów ubocznych przemysłu olejarskiego do produkcji batonów 59
Katarzyna Król, Klaudia Kopczyńska, Alicja Ponder, Magdalena Gantner: Wpływ zastosowania mąk bezglutenowych na wybrane cechy jakościowe ciasta biszkoptowo-tłuszczowego 68
Krzysztof Lutosławski, Remigiusz Olędzki, Łukasz Kiebel: Jakość sensoryczna piw jasnych górnej fermentacji produkcji domowej i komercyjnej 78
Jarosław Maćków, Krzysztof Nowosielski: Wpływ automatyzowania procesów produkcyjnych na czystość powietrza w strefie produkcyjnej na przykładzie przedsiębiorstwa z branży medycznej 91
Jacek Michalski, Wojciech Sąsiadek, Kamil Owsiany: Charakterystyka wybranych związków chemicznych odpowiedzialnych za cechy organoleptyczne piwa 107
Natalia Możanowicz, Barbara Król, Maja Słupczyńska, Tomasz Hikawczuk, Kamil Sierżant, Martyna Wilk: Cechy metryczne przewodu pokarmowego oraz efekty produkcyjne kurcząt rzeźnych żywionych mieszankami pełnoporcjowymi zawierającymi drożdże gorzelnicze i piwne 123
Bogdan Pachołek, Jędrzej Buca, Sylwia Sady: Wpływ wysiłku fizycznego na percepcję pomarańczowego i cytrynowego smaku napojów izotonicznych 133
Karolina Pustułka, Edyta Kucharska, Wojciech Sąsiadek: Ocena sposobu żywienia i znajomości zagadnień związanych z cukrzycą wśród osób chorych na cukrzycę – badania wstępne 143
Wojciech Sąsiadek, Jacek Michalski, Piotr Ulatowski: Charakterystyka nienasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w rybach 162
Mateusz K. Świątek, Magdalena Zabochnicka-Świątek: Optymalizacja produkcji biomasy mikroglonów na cele energetyczne w przebiegu różnych sposobów odżywiania 178
Ewa Walaszczyk, Krzysztof Nowosielski, Jarosław Maćków: Zastosowanie oprogramowania klasy BPMS w modelowaniu procesu warzenia brzeczki piwnej 189
Aleksandra Wdowczyk: Testy toksyczności jako uzupełnienie monitoringu na składowiskach odpadów komunalnych 202
Angelika Zys, Zbigniew Garncarek: Wykorzystanie transglutaminazy mikrobiologicznej do wytwarzania produktów bezglutenowych 214