"Instrumentarium i techniki zabiegów chirurgii małoinwazyjnej jamy brzusznej"

Identyfikator Librowy: 216559

Spis treści

1. Postępowanie przedoperacyjne – Aldona Michalak, Katarzyna Staroń, Roman Danielewicz 14

1.1. Identyfikacja pacjenta 15

1.2. Przygotowanie pacjenta 16

1.2.1. Ułożenie pacjenta na stole operacyjnym 16

1.2.2. Dezynfekcja pola operacyjnego 17

1.2.3. Obłożenie pola operacyjnego 17

1.3. Przygotowanie sali operacyjnej do operacji małoinwazyjnych jamy brzusznej 18

1.2.4. Rodzaje dostępów chirurgicznych 18

1.3.1. Sprzęt, narzędzia i akcesoria dodatkowe 19

2. Znieczulenie do operacji – Joanna Ostas, Beata Błaszczyk 34

2.1. Opieka anestezjologiczna w czasie operacji 34

2.1.1. Ocena pacjenta przed znieczuleniem 34

2.1.2. Techniki znieczulenia 35

2.1.3. Sprzęt i materiały niezbędne do znieczulenia 40

2.2. Znieczulenie do operacji bariatrycznych 42

2.2.1. Techniki znieczulenia 42

2.2.2. Sprzęt i materiały niezbędne do znieczulenia 46

3. Zabiegi w chirurgii małoinwazyjnej – instrumentarium i techniki operacyjne 48

3.1. Usunięcie pęcherzyka żółciowego metodą laparoskopową – Aldona Michalak, Maciej Romanowski 48

3.2. Usunięcie wyrostka robaczkowego metodą laparoskopową – Marta Kotomska, Maciej Kosieradzki 60

3.3. Wycięcie jelita grubego metodą laparoskopową – Katarzyna Staroń, Andrzej Kwiatkowski 67

3.4. Laparoskopowa dystalna resekcja trzustki – Magdalena Olech, Grzegorz Witkowski 82

3.5. Resekcja wątroby sposobem laparoskopowym – Jolanta Budny, Krzysztof Zieniewicz, Tadeusz Wróblewski 91

3.6. Operacje refluksu żołądkowo-przełykowego – Andrzej Kwiatkowski, Grażyna Komosa 101

3.7. Techniki wideoskopowe w operacjach przepuklin jamy brzusznej – Marzena Witkowska, Paweł Ziemiański 111

3.7.1. Plastyka przepuklin pachwinowych 111

3.7.2. Plastyka przepuklin techniką wewnątrzotrzewnową (IPOM) 121

3.7.3. Plastyka przepuklin techniką „sublay” 127

3.7.4. Plastyka rozstępu kresy białej 132

3.8. Wybrane laparoskopowe zabiegi chirurgii metabolicznej – Aldona Michalak, Wojciech Lisik 134

3.8.1. Rękawowa resekcja żołądka (LSG) 135

3.8.2. Żołądkowe zespolenie omijające 144

3.9. Usunięcie śledziony – Katarzyna Staroń, Andrzej Kwiatkowski 152

4. Przyszłość chirurgii małoinwazyjnej 162

4.1. Robot chirurgiczny da Vinci – Izabela Szwed, Wojciech Witkiewicz, Marek Zawadzki 162

4.1.1. Przygotowanie sali operacyjnej do zabiegu 163

4.1.2. Ułożenie pacjenta do operacji 167

4.1.3. Przygotowanie robota da Vinci do operacji – rola pielęgniarki 167

4.1.4. Wykonanie operacji przy użyciu robota da Vinci – rola lekarza 169

4.2. Chirurgia laparoskopowa z pojedynczego nacięcia (SILS, SPL) – Maciej Romanowski 178

5. Korzyści zdrowotne i ekonomiczne wynikające z operacji małoinwazyjnych – Aldona Michalak, Roman Danielewicz 182

Piśmiennictwo 186

Wykaz rycin udostępnionych dzięki uprzejmości 194