"Żywienie osób z cukrzycą i chorobami towarzyszącymi"
Identyfikator Librowy: 225352
Spis treści
1. Zaburzenia gospodarki węglowodanowej Anna Jeznach-Steinhagen 20
Klasyfikacja cukrzycy według WHO 25
2. Wybrane metody oceny stanu odżywienia i sposobu żywienia pacjenta z cukrzycą Anna Jeznach-Steinhagen, Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna 30
Ocena stanu odżywienia 30
Wybrane metody oceny sposobu żywienia 39
3. Podstawowe informacje o składnikach odżywczych. Wartość energetyczna diety, makroskładniki oraz wybrane mikroskładniki diety Anna Jeznach-Steinhagen 50
Zapotrzebowanie energetyczne organizmu 50
Makroskładniki pokarmowe 55
Mikroskładniki pokarmowe 64
4. Rola diety w zapobieganiu cukrzycy. Przegląd badań naukowych Joanna Ostrowska, Dorota Szostak-Węgierek 74
Dieta śródziemnomorska 74
Diety niskowęglowodanowe 75
Spożycie błonnika zbożowego 77
Spożycie produktów mlecznych 77
Spożycie czerwonego mięsa 78
Spożycie kawy 78
Spożycie zielonej herbaty 79
5. Dieta w stanie przedcukrzycowym, insulinooporności i cukrzycy typu 2 Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna, Anna Jeznach-Steinhagen 82
Dieta DASH (Dietary Approches to Stop Hypertension) 89
Dieta śródziemnomorska 89
Dieta o niskim indeksie i ładunku glikemicznym 90
Indeks insulinowy żywności i jego zastosowanie w insulinooporności 97
6. Żywienie w cukrzycy typu 1 Milena Kuzaka, Anna Jeznach-Steinhagen 104
Węglowodany 105
Warzywa i owoce w diecie osób z cukrzycą typu 1 106
Białka 109
Tłuszcze 110
Zasady żywienia osób z cukrzycą typu 1 leczonych przy użyciu osobistej pompy insulinowej. Metody edukacji pacjenta 115
Węglowodany w posiłku a dawkowanie insuliny 124
Wpływ białka i tłuszczu na glikemię 125
7. Odrębność żywienia przy różnych schematach i rodzajach insulinoterapii Milena Kuzaka, Anna Jeznach-Steinhagen 130
Różne schematy insulinoterapii a żywienie 131
Rodzaje insulinoterapii a żywienie 135
8. Zasady żywienia kobiet z cukrzycą ciążową Dariusz Włodarek, Anna Jeznach-Steinhagen 144
Kontrola glikemii 146
Wartość energetyczna diety 147
Zalecenia dietetyczne 147
Uwagi dotyczące diety 154
Zalecenia poporodowe 157
9. Żywienie pacjenta z cukrzycową chorobą nerek Anna Jeznach-Steinhagen, Longin Niemczyk 160
Przewlekła choroba nerek 161
Postępowanie dietetyczne w cukrzycowej chorobie nerek 164
Zapotrzebowanie energetyczne 166
10. Żywienie osób z cukrzycą i chorobami tarczycy Hanna Stolińska 174
Hiperglikemia w nadczynności tarczycy 175
Hipoglikemia w niedoczynności tarczycy 176
Witaminy i składniki mineralne 178
Warość eneregtyczna diety oraz zawartość makroskładników 181
11. Zalecenia żywieniowe dla pacjentów z cukrzycą i celiakią Ewa Lange 188
Występowanie celiakii u osób z cukrzycą typu 1 195
Dieta bezglutenowa 196
12. Żywienie osób z cukrzycą i schorzeniami kardiologicznymi Dorota Szostak-Węgierek 210
Triada lipidowa 210
Chylomikronemia na czczo 216
Łagodzenie procesów wolnorodnikowych i przewlekłego zapalenia 216
Nasilona lipemia poposiłkowa 216
Nadciśnienie tętnicze 217
Niewydolność serca 218
13. Zalecenia żywieniowe w leczeniu cukrzycy u chorych z przewlekłym zapaleniem trzustki Karolina Dziubel, Beata Mrozikiewicz-Rakowska 220
Zaburzenia trawienia i wchłaniania składników odżywczych, witamin oraz mikro- i makroelementów 221
Dodatkowa diagnostyka przed wprowadzeniem leczenia żywieniowego 222
Zastosowanie leczenia żywieniowego 223
14. Zalecenia żywieniowe dla osób z cukrzycą i niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby Anna Jeznach-Steinhagen 234
Wartość energetyczna diety 238
Prebiotyki i probiotyki 242
Aktywność fizyczna 244
15. Zalecenia dietetyczne dla wegetarian i wegan z cukrzycą Hanna Stolińska 248
16. Zasady opieki dietetycznej dla osób z cukrzycą kwalifi kowanych do zabiegów bariatrycznych Iwona Boniecka 258
Zalecenia dotyczące spożywania napojów 264
Etapy diety po operacji bariatrycznej 265
Chirurgiczne leczenie cukrzycy typu 1 268
17. Bezpieczeństwo stosowania różnego rodzaju diet, w tym alternatywnych, u pacjentów z cukrzycą Dariusz Włodarek 272
Dieta DASH 273
Dieta o niskim indeksie glikemicznym 274
Dieta śródziemnomorska 275
Dieta niskowęglowodanowa 277
Dieta niskotłuszczowa 281
Przerywane poszczenie (intermittent fasting, IF) 285
18. Niedożywienie, leczenie żywieniowe pacjentów z cukrzycą Zuzanna Przekop, Anna Jeznach-Steinhagen 290
Definicja i epidemiologia niedożywienia 290
Niedożywienie u osób z cukrzycą i zespołem stopy cukrzycowej 293
Niedożywienie u pacjentów onkologicznych z cukrzycą, kacheksja 294
Niedożywienie u osób starszych z cukrzycą, sarkopenia 296
Leczenie żywieniowe niedożywienia u osób z cukrzycą 299
Doustne suplementy pokarmowe w cukrzycy 301
Diety do podawania przez zgłębnik lub stomię dla osób z cukrzycą (EN, enteral nutrition, żywienie dojelitowe) 303
Żywienie pozajelitowe osób z cukrzycą (TPN, total parenteral nutrition) 304
19. Psychogenne zaburzenia odżywiania w cukrzycy Joanna Ostrowska 306
Definicja oraz klasyfikacja zaburzeń związanych z odżywianiem się 307
Sygnały ostrzegawcze występowania zaburzeń związanych z odżywianiem się 313
20. Psychodietetyka – psychologiczne i żywieniowe aspekty otyłości i depresji współistniejącej z cukrzycą Agnieszka Bzikowska-Jura 316
Zjawisko głodu w ujęciu psychologicznym 317
Jedzenie jako reakcja na bodźce emocjonalne 318
Jedzenie jako reakcja na bodźce zewnętrzne 319
Otyłość w paradygmatach psychologicznych 320
Zaburzenia poznawcze, zmiany strukturalne i funkcjonalne w mózgu u osób otyłych 320
Dieta a funkcje poznawcze 322
Funkcje wykonawcze 322
Psychodietetyka a diagnostyka i leczenie otyłości 323
Leczenie żywieniowe diapresji 324
Podsumowanie 325
21. Dieta sportowca z cukrzycą Mateusz Michalski, Andrzej Gawrecki, Dorota Zozulińska-Ziółkiewicz 328
Dlaczego aktywność fi zyczna jest ważnym elementem naszego życia? 328
Postępowanie dietetyczne w aktywności fi zycznej u chorych na cukrzycę typu 1 330
Strategie zapobiegające występowaniu hipoglikemii 338
Odrębności dotyczące postępowania z pacjentami chorującymi na cukrzycę typu 2 343
22. Niskokaloryczne substancje słodzące Anna Jeznach-Steinhagen, Katarzyna Okręglicka 346
Substancje słodzące jako znaczący aspekt żywieniowy z punktu widzenia pacjentów z cukrzycą typu 2 346
Niskokaloryczne substancje słodzące 352
23. Rola mikroflory jelitowej w cukrzycy Anna Jeznach-Steinhagen 358
Skład mikrobioty 358
Funkcje mikrobioty jelitowej 359
Zaburzenia metaboliczne 363
ZAŁĄCZNIK 1. Tabele indeksu glikemicznego (IG), ładunku glikemicznego (ŁG) i indeksu insulinowego (FII) oraz wymienników węglowodanowych (WW) wybranych produktów spożywczych 370