"Dietetyka. Kompendium"

Identyfikator Librowy: 230478

Spis treści

1. Znaczenie żywienia we współczesnym świecie – Lucyna Ostrowska 20

2. Możliwości wykorzystania w dietetyce nutrigenetyki i nutrigenomiki – Edyta Adamska-Patruno 26

Wprowadzenie 26

Zależności między dietą a chorobami o podłożu genetycznym 27

Dietetyka spersonalizowana – nutrigenomika 28

Dietetyka spersonalizowana – nutrigenetyka 34

Polimorfizmy genetyczne 34

Nutrigenetyka a otyłość i wybrane zaburzenia metaboliczne 35

Nutrigenetyka – indywidualna reakcja na interwencje dietetyczne 38

Polimorfizmy genetyczne – efekt kumulacji 41

Podsumowanie 42

3. Współczesny wegetarianizm i weganizm – Hanna Stolińska 44

Epidemiologia, definicja, klasyfikacja 44

Charakterystyka diety – wegetariańska piramida żywienia 47

Warzywa i owoce 48

Produkty zbożowe 49

Produkty białkowe 50

Ziarna, orzechy, tłuszcze pochodzenia roślinnego 52

Składniki niedoborowe w diecie wegetariańskiej 53

Kwasy omega-3 53

Wapń 53

Żelazo 54

Cynk 55

Korzyści z diet wegetariańskich 57

Choroby układu krążenia 57

Nowotwory 58

Zaburzenia gęstości mineralnej kości 59

Niewydolność nerek 60

Choroby zapalne, reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) 61

Inne choroby 61

Dieta wegetariańska w żywieniu dzieci 62

Dieta wegetariańska w okresie ciąży i karmienia 68

Sportowcy na diecie wegańskiej 70

Witamina D i B12 – konieczność suplementacji 72

Przykładowe dzienne menu diety wegetariańskiej 73

Przykładowe dzienne menu diety wegańskiej 76

4. Diety niekonwencjonalne – Diana Wasiluk, Lucyna Ostrowska 80

Diety o działaniu prozdrowotnym 81

Dieta DASH 81

Dieta śródziemnomorska 84

Diety o charakterze redukcyjnym (niskoenergetyczne) 87

Dieta niskokaloryczna LCD 88

Dieta bardzo niskokaloryczna VLCD 89

Diety przemysłowe 90

Dieta Cambridge 90

Diety o zróżnicowanym rozkładzie ilościowym makroskładników pokarmowych 92

Dieta Dukana 92

Dieta Atkinsa 94

Diety niełączenia (rozdzielne) 95

Dieta Montignaca 96

Dieta Hay’a 102

Diety oparte na filozofii życiowej, stylu życia 104

Dieta zgodna z grupą krwi 104

Dieta Diamondów 112

Dieta makrobiotyczna 113

Diety niefizjologiczne 116

Dieta kopenhaska 116

Diety jednostronne 118

Dieta ziemniaczana 118

Dieta ryżowa (Kempnera) 119

Głodówka i diety oczyszczające 121

42-godzinna głodówka 122

Cykliczna jednodniowa głodówka 122

Program 7-dniowy, 14-dniowy 123

5. Żywienie w sporcie – Joanna Smarkusz-Zarzecka, Lucyna Ostrowska 128

Podstawy fizjologii wysiłku fizycznego. Maksymalny pobór tlenu. Wydolność fizyczna 128

Klasyfikacja wysiłków fizycznych 130

Obciążenia treningowe. Etapy treningu 132

Zmęczenie i superkompensacja 133

Wpływ wysiłku fizycznego na metabolizm substratów energetycznych 134

Substraty wewnątrzmięśniowe 135

Substraty krwiopochodne (substraty egzogenne) 136

Podstawy racjonalnego żywienia sportowców 137

Zapotrzebowanie energetyczne 137

Makroskładniki 140

Odżywki dla sportowców 144

Witaminy w diecie sportowców 146

Składniki mineralne w diecie sportowców 149

Nawadnianie sportowców 150

6. Żywienie kobiety ciężarnej i karmiącej – Urszula Borkowska, Lucyna Ostrowska 156

Żywienie kobiet ciężarnych 156

Zapotrzebowanie energetyczne w diecie kobiet ciężarnych 156

Zapotrzebowanie na składniki odżywcze 157

Zapotrzebowanie na płyny 166

Aktualne rekomendacje dotyczące suplementacji diety 167

Racjonalne żywienie podczas ciąży 170

Stosowanie używek podczas ciąży 171

Postępowanie żywieniowe w nieprawidłowych przyrostach masy ciała 174

Postępowanie żywieniowe w dolegliwościach okresu ciąży 176

Żywienie kobiety ciężarnej w wybranych stanach chorobowych 177

Żywienie kobiet karmiących 186

Zapotrzebowanie energetyczne w diecie kobiet karmiących 186

Zapotrzebowanie na składniki odżywcze 187

Aktualne rekomendacje dotyczące suplementacji diety 189

Zapotrzebowanie na płyny 189

Diety eliminacyjne 191

7. Żywienie dziecka w alergii i nadwrażliwości pokarmowej – Izabela Roszko-Kirpsza, Magdalena Zakrzewska, Elżbieta Maciorkowska 194

Wstęp 194

Definicja alergii i nadwrażliwości pokarmowych 195

Obraz kliniczny alergii pokarmowej 198

Objawy ze strony przewodu pokarmowego wywołane alergią na białka mleka krowiego (ABMK) 200

Zespół alergii jamy ustnej (Oral Allergy Syndrome – OAS) 203

Schorzenia przewodu pokarmowego prawdopodobnie związane z alergią na białka mleka krowiego (ABMK) 203

Zespół pyłkowo-pokarmowy 204

Zespół lateksowo-owocowy 205

Zespół ptak-jajo (bird-egg syndrome) 205

Zespół wieprzowina-sierść kota (pork-cat syndrome) 205

Reakcja anafilaktyczna u niemowląt i dzieci z alergią na pokarm 206

Diagnostyka alergii na pokarmy 208

Wywiad i badanie przedmiotowe 209

Dzienniczek żywieniowy 212

Badanie alergenowoswoistych IgE w surowicy 213

Punktowe testy skórne (PTS) 213

Diagnostyka komponentowa 214

Atopowe testy płatkowe (athopy path test – APT) 218

Badania endoskopowe z oceną histopatologiczną 218

Próba prowokacji pokarmowej jako metoda diagnostyczna 218

Leczenie dietetyczne w alergii pokarmowej 219

Zasady stosowania diety 219

Czas trwania diety eliminacyjnej 225

Leczenie żywieniowe dziecka z ABMK 226

Leczenie dietetyczne w nadwrażliwości pokarmowej niealergicznej 232

Dieta w nietolerancji histaminy 232

Dieta w nadwrażliwości na salicylany 234

Rokowanie 238

8. Zaburzenia odżywiania się – perspektywa psychodietetyczna – Monika Bąk-Sosnowska, Jagoda Bester 240

Wstęp 240

Definicja i epidemiologia 241

Etiologia 241

Klasyfikacje medyczne 243

Praktyka kliniczna – zaburzenia związane z ograniczaniem pożywienia 244

Anoreksja psychiczna 244

Pregoreksja 247

Bigoreksja 248

Ortoreksja 249

Neofobia żywieniowa 251

Psychodietetyczne oddziaływania wobec pacjentów ograniczających pożywienie 252

Praktyka kliniczna – zaburzenia związane z przejadaniem się 257

Bulimia psychiczna 257

Zaburzenie z napadami objadania się 260

Zespół jedzenia nocnego 262

Uzależnienie od pożywienia 263

Psychodietetyczne oddziaływania wobec pacjentów przejadających się 265

Podsumowanie 268

9. Żywienie pacjentów poddawanych chirurgicznemu leczeniu otyłości – Marta Jastrzębska-Mierzyńska, Lucyna Ostrowska 272

Definicja i epidemiologia otyłości 272

Kwalifikacja do chirurgicznego leczenia otyłości 273

Rodzaje operacji bariatrycznych 274

Przygotowanie żywieniowe pacjenta otyłego do operacji bariatrycznej 275

Ocena stanu zdrowia pacjenta i przygotowanie do zabiegu bariatrycznego 275

Przygotowanie dietetyczne pacjenta otyłego do operacji bariatrycznej 276

Zasady żywienia pacjentów po operacjach bariatrycznych 284

Zasady rozszerzania diet po operacjach bariatrycznych 284

Podstawowe zasady żywienia po operacjach bariatrycznych 291

Wartość energetyczna i odżywcza diety po operacji bariatrycznej 292

Najczęstsze problemy pacjentów po zabiegach bariatrycznych 293

Zła tolerancja niektórych pokarmów 298

Niedobory pokarmowe po zabiegach bariatrycznych. Suplementacja diety 300

Zasady żywienia kobiet ciężarnych, które zostały poddane chirurgicznemu leczeniu otyłości 304

10. Żywienie w chorobach nowotworowych – Katarzyna Witczak-Sawczuk, Lucyna Ostrowska 310

Wstęp 310

Epidemiologia 311

Żywienie pacjenta onkologicznego jako element terapii 312

Składowe porady żywieniowej dla pacjenta onkologicznego 312

Cele żywienia w onkologii 312

Wywiad oraz badania umożliwiające ocenę stanu odżywienia 313

Określenie rodzaju zaburzeń ze strony przewodu pokarmowego wywołanych m.in. stosowanym leczeniem lub wzrostem guza 317

Określenie wskazań do leczenia żywieniowego oraz wybór drogi podania żywienia 322

Określenie zapotrzebowania na energię, składniki odżywcze i płyny 323

Monitorowanie pacjenta 324

Przygotowanie i wdrożenie programu leczenia żywieniowego pacjenta 324

Trudności związane z żywieniem pacjenta z chorobą nowotworową 325

Niedożywienie 325

Zespół ponownego odżywienia 327

Prekacheksja 328

Kacheksja nowotworowa 329

Przeżywienie 330

Żywienie okołooperacyjne pacjentów onkologicznych na podstawie protokołu ERAS (Enhanced Recovery After Surgery) 331

Przygotowanie pacjenta do operacji 331

Sarkopenia 331

Żywienie przed operacją 332

Żywienie w okresie pooperacyjnym 332

Żywienie chorych onkologicznych w opiece paliatywnej 333

11. Leczenie żywieniowe oraz możliwości interwencji żywieniowej u chorego – Anna Małgorzata Jurczuk 336

Leczenie żywieniowe pacjentów 336

Doustne suplementy pokarmowe (ONS) 338

Skład doustnych suplementów pokarmowych 339

Doustne suplementy pokarmowe dostosowane do jednostki chorobowej 340

Żywienie dojelitowe 341

Efektywność stosowania doustnych suplementów pokarmowych 341

Drogi podaży żywienia dojelitowego 342

Metody podaży żywienia dojelitowego 342

Diety stosowane w żywieniu dojelitowym 343

Powikłania żywienia dojelitowego 348

Monitorowanie żywienia dojelitowego 352

Żywienie pozajelitowe 353

Rola dietetyka w żywieniu dojelitowym 353

Żywienie pozajelitowe drogą żył centralnych 354

Żywienie pozajelitowe drogą żył obwodowych 354

Systemy podaży żywienia pozajelitowego 354

Planowanie żywienia pozajelitowego 355

Powikłania żywienia pozajelitowego 358

Zlecanie żywienia pozajelitowego 358

Immunomodulujące leczenie żywieniowe 362

Monitorowanie żywienia pozajelitowego 362

Rola dietetyka w żywieniu pozajelitowym 362

Arginina 363

Glutamina 363

Leczenie żywieniowe w warunkach domowych 364

Sugerowany czas stosowania immunomodulującego leczenia żywieniowego 364

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 364

Żywienie dojelitowe w warunkach domowych 365

Żywienie pozajelitowe w warunkach domowych 365

12. Żywienie osób w starszym wieku – Barbara Kiełczewska, Lucyna Ostrowska 368

Wprowadzenie 368

Czynniki determinujące sposób żywienia osób starszych 369

Zmiany w obrębie przewodu pokarmowego 369

Zmiany sensoryczne 371

Choroby i niepełnosprawność 372

Czynniki społeczne 372

Zmiana składu ciała, otyłość i sarkopenia 373

Niedożywienie 374

Ogólne zasady prawidłowego żywienia 375

Zapotrzebowanie na energię i wybrane składniki odżywcze 377

Energia 377

Składniki pokarmowe 378

Woda 383

Wybrane witaminy (ważne w diecie osoby w starszym wieku) 384

Wybrane składniki mineralne w diecie osób w starszym wieku 389

13. Żywienie w chorobach psychicznych – Ewa Stefańska 398

Wprowadzenie 398

Epidemiologia i czynniki ryzyka depresji 398

Epidemiologia i czynniki ryzyka schizofrenii 399

Rola dietetyka w opiece nad pacjentem chorym psychicznie 400

Zalecenia żywieniowe w depresji i schizofrenii 401

Wartość energetyczna diety oraz zalecenia dotyczące podaży białka, tłuszczów i węglowodanów 402

Produkty wykazujące działanie przeciwzapalne 403

Zalecenia dotyczące doboru produktów i potraw 403

Postępowanie dietetyczne w przypadku braku apetytu 405

Postępowanie dietetyczne w przypadku redukcji masy ciała 406

Nutraceutyki w żywieniu osób chorych psychicznie 408

Aminokwasy 409

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe 411

Witaminy 414

Makro- i mikroelementy 420

Pozostałe nutraceutyki 423

Surowce naturalne wykorzystywane w profilaktyce i leczeniu zaburzeń psychicznych 424

Mikrobiota a stan psychiczny 425

Skorowidz 430