"Oświadczenia zdrowotne i żywieniowe na rynku produktów żywnościowych"
Identyfikator Librowy: 235604
Spis treści
Wstęp 7
1.1. Definicja i rynek żywności funkcjonalnej 15
Rozdział 1. Definicje, typy i uwarunkowania stosowania oświadczeń zdrowotnych i żywieniowych 15
1.2. Typologia oświadczeń zdrowotnych i żywieniowych 24
1.3. Uregulowania prawne dotyczące oświadczeń zdrowotnych i żywieniowych 49
Podsumowanie 69
2.1. Uwarunkowania zainteresowania informacjami związanymi ze zdrowiem na etykietach produktów żywnościowych 71
Rozdział 2. Determinanty zainteresowania, rozumienia, postrzegania i wykorzystywania oświadczeń zdrowotnych i żywieniowych – stan wiedzy 71
2.2. Uwarunkowania rozumienia informacji związanych ze zdrowiem na etykietach produktów żywnościowych 76
2.3. Postrzeganie informacji związanych ze zdrowiem w komunikacji marketingowej na rynku produktów żywnościowych 83
2.4. Uwarunkowania wykorzystywania informacji związanych ze zdrowiem na etykietach produktów żywnościowych 94
Podsumowanie 120
3.1. Charakterystyka próby badanej 121
Rozdział 3. Rola informacji związanych ze zdrowiem na rynku produktów żywnościowych – perspektywa producentów i dystrybutorów 121
3.2. Ocena ilości, zrozumiałości, znaczenia i wiarygodności oświadczeń zdrowotnych i żywieniowych 137
3.3. Narzędzia promocji produktów z oświadczeniami zdrowotnymi i żywieniowymi 156
Podsumowanie 174
4.1. Charakterystyka próby badanej 177
Rozdział 4. Rola informacji związanych ze zdrowiem na rynku produktów żywnościowych – perspektywa konsumentów 177
4.2. Ocena ilości, zrozumiałości, znaczenia i wiarygodności oświadczeń zdrowotnych i żywieniowych 189
4.3. Narzędzia promocji produktów z oświadczeniami zdrowotnymi i żywieniowymi 214
Podsumowanie 241
5.1. Cinna Produkty Zdrowia – producent napoju LycoLife 245
5.1.1. Wywiad pogłębiony 245
Rozdział 5. Studia przypadku firm sektora spożywczego akcentujących informacje związane ze zdrowiem 245
5.1.2. Analiza strony internetowej 250
5.2. Bio Planet 257
5.2.1. Wywiad pogłębiony 257
5.2.2. Analiza strony internetowej 268
5.3. Primavika 279
5.3.1. Wywiad pogłębiony 279
5.3.2. Analiza strony internetowej 287
5.4. Katalog dobrych praktyk 295
Podsumowanie 301
Zakończenie 303
Bibliografia 323
Aneks 1. Wykaz oświadczeń zdrowotnych i żywieniowych 345
Aneks 2. Kwestionariusze ankiet i instrukcja wywiadu 365
Spis tabel 389
Spis rysunków 395