"Żywienie osób starszych"
Identyfikator Librowy: 238321
Spis treści
1. Zmiany inwolucyjne podczas starzenia się 12
2. Zapotrzebowanie na energię 18
3. Zapotrzebowanie na wybrane składniki odżywcze 24
Białko 24
Witamina D 25
Wapń 26
Witamina B12 26
Witamina B6 26
4. Zasady żywienia dla osób starszych 28
5. Niedożywienie u osób starszych 34
Czynniki ryzyka niedożywienia 34
Diagnostyka niedożywienia 36
Profilaktyka i leczenie niedożywienia 38
6. Zespół kruchości 42
Konsekwencje zespołu kruchości 44
7. Zaburzenia połykania 46
Diagnostyka zaburzeń połykania 47
Postępowanie dietetyczne w zaburzeniach połykania 48
8. Postępowanie w przypadku zaburzeń apetytu u osób starszych 54
Farmakoterapia 55
9. Sarkopenia 58
Diagnostyka sarkopenii 59
Profilaktyka i wsparcie żywieniowe w leczeniu sarkopenii 60
10. Otyłość sarkopeniczna 64
11. Redukcja masy ciała u osób starszych 68
Przyczyny otyłości u osób starszych 68
Konsekwencje nadmiaru masy ciała 69
Paradoks otyłości 70
Rozpoznawanie otyłości u osób starszych 71
BMI 71
Obwód pasa 71
Wskaźnik talia–biodra 72
Holistyczna ocena pacjenta podstawą postępowania w otyłości osób starszych 73
Zawartość tkanki tłuszczowej 73
Zamierzona redukcja masy ciała 75
Zmiana stylu życia 75
Farmakoterapia i chirurgia bariatryczna 77
12. Żywienie w najczęstszych schorzeniach przewodu pokarmowego u osób starszych 80
Choroba refluksowa przełyku 80
Zaparcia 85
Przyczyny zaparć u osób starszych 86
Choroba uchyłkowa 89
13. Żywienie osób starszych z cukrzycą 94
14. Osteoporoza – dieta w profilaktyce i leczeniu 102
Wapń 103
Witamina D 105
Białko 106
Fosfor 107
Witamina K 107
Aktywność fizyczna 108
Używki 108
15. Żywienie w przewlekłej chorobie nerek u osób starszych 110
Leczenie zachowawcze 111
Leczenie nerkozastępcze 112
Niedożywienie 114
16. Dieta w profilaktyce i leczeniu chorób sercowo-naczyniowych 116
17. Dieta w profilaktyce nowotworów 122
18. Dieta a zaburzenia funkcji poznawczych 124
19. Postępowanie dietetyczne w chorobach neurodegeneracyjnych 128
Choroba Alzheimera 128
Choroba Parkinsona 129
20. Dieta a depresja 132
21. Interakcje leków z żywnością i suplementami diety 136
22. Zalecenia dotyczące aktywności fizycznej u osób starszych 140
Piśmiennictwo 144
Skorowidz 158