"Żywienie osób starszych"

Identyfikator Librowy: 238321

Spis treści

1. Zmiany inwolucyjne podczas starzenia się 12

2. Zapotrzebowanie na energię 18

3. Zapotrzebowanie na wybrane składniki odżywcze 24

Białko 24

Witamina D 25

Wapń 26

Witamina B12 26

Witamina B6 26

4. Zasady żywienia dla osób starszych 28

5. Niedożywienie u osób starszych 34

Czynniki ryzyka niedożywienia 34

Diagnostyka niedożywienia 36

Profilaktyka i leczenie niedożywienia 38

6. Zespół kruchości 42

Konsekwencje zespołu kruchości 44

7. Zaburzenia połykania 46

Diagnostyka zaburzeń połykania 47

Postępowanie dietetyczne w zaburzeniach połykania 48

8. Postępowanie w przypadku zaburzeń apetytu u osób starszych 54

Farmakoterapia 55

9. Sarkopenia 58

Diagnostyka sarkopenii 59

Profilaktyka i wsparcie żywieniowe w leczeniu sarkopenii 60

10. Otyłość sarkopeniczna 64

11. Redukcja masy ciała u osób starszych 68

Przyczyny otyłości u osób starszych 68

Konsekwencje nadmiaru masy ciała 69

Paradoks otyłości 70

Rozpoznawanie otyłości u osób starszych 71

BMI 71

Obwód pasa 71

Wskaźnik talia–biodra 72

Holistyczna ocena pacjenta podstawą postępowania w otyłości osób starszych 73

Zawartość tkanki tłuszczowej 73

Zamierzona redukcja masy ciała 75

Zmiana stylu życia 75

Farmakoterapia i chirurgia bariatryczna 77

12. Żywienie w najczęstszych schorzeniach przewodu pokarmowego u osób starszych 80

Choroba refluksowa przełyku 80

Zaparcia 85

Przyczyny zaparć u osób starszych 86

Choroba uchyłkowa 89

13. Żywienie osób starszych z cukrzycą 94

14. Osteoporoza – dieta w profilaktyce i leczeniu 102

Wapń 103

Witamina D 105

Białko 106

Fosfor 107

Witamina K 107

Aktywność fizyczna 108

Używki 108

15. Żywienie w przewlekłej chorobie nerek u osób starszych 110

Leczenie zachowawcze 111

Leczenie nerkozastępcze 112

Niedożywienie 114

16. Dieta w profilaktyce i leczeniu chorób sercowo-naczyniowych 116

17. Dieta w profilaktyce nowotworów 122

18. Dieta a zaburzenia funkcji poznawczych 124

19. Postępowanie dietetyczne w chorobach neurodegeneracyjnych 128

Choroba Alzheimera 128

Choroba Parkinsona 129

20. Dieta a depresja 132

21. Interakcje leków z żywnością i suplementami diety 136

22. Zalecenia dotyczące aktywności fizycznej u osób starszych 140

Piśmiennictwo 144

Skorowidz 158