"Zaburzenia odżywiania"
Identyfikator Librowy: 241195
Spis treści
Część I Zaburzenia odżywiania: aspekt teoretyczny 20
1. Wprowadzenie w problematykę zaburzeń odżywiania 24
Klasyfikacja zaburzeń odżywiania 24
Kryteria diagnostyczne prototypowych zaburzeń odżywiania 27
Kryteria diagnostyczne jadłowstrętu psychicznego (anorexia nervosa) 27
Kryteria diagnostyczne bulimii psychicznej (bulimia nervosa) 29
Kryteria diagnostyczne pozostałych zaburzeń jedzenia i odżywiania (DSM-5¨) 31
Kryteria diagnostyczne zaburzeń odżywiania dla dziewcząt i chłopców przed okresem dojrzewania 34
Symptomatologia zaburzeń odżywiania 36
Obraz kliniczny i przebieg jadłowstrętu psychicznego 37
Obraz kliniczny i przebieg bulimii psychicznej 43
2. Jadłowstręt psychiczny i bulimia psychiczna: podobieństwa i różnice 46
Epidemiologia zaburzeń odżywiania 50
Rozpowszechnienie zaburzeń odżywiania 50
Płeć a zaburzenia odżywiania 54
Współwystępowanie zaburzeń odżywiania z innymi zaburzeniami psychicznymi 55
Wiek a zaburzenia odżywiania 55
Zaburzenia odżywiania w ujęciu historycznym 58
Perspektywa historyczna jadłowstrętu psychicznego 58
Perspektywa historyczna bulimii psychicznej 64
Europejscy pionierzy badań dotyczących zaburzeń odżywiania 68
3. Etiopatogeneza zaburzeń odżywiania 72
Czynniki ryzyka zaburzeń odżywiania 72
Taksonomia Heleny Kraemer i wsp.: kategoryzacja potencjalnych czynników ryzyka rozwoju choroby 78
Biopsychospołeczny model zaburzeń odżywiania 80
Czynniki biologiczne 80
Czynniki społeczno-kulturowe 83
Czynniki psychologiczne (indywidualne) 87
Czynniki rodzinne 88
Polietiologia zaburzeń odżywiania: wybrane modele 91
Wieloczynnikowy model jadłowstrętu psychicznego Alexandra Lucasa 91
Integratywny model bulimii psychicznej Erica Stice’a 92
Społeczno-kulturowy model patologii jedzenia Tatjany Van Strien i wsp 93
Model powstawania bulimii psychicznej Ruth Striegel-Moore i Catherine’y Steiner-Adair 94
Autorski polietiologiczny model zaburzeń odżywiania 95
Część II Zaburzenia odżywiania: aspekt empiryczny 98
4. Rezultaty badań własnych 102
Rola negatywnego oszacowania rozmiarów ciała w kontekście samooceny ogólnej i niezadowolenia z ciała u pacjentek z jadłowstrętem psychicznym (badanie 1) 102
Mediatory i moderatory zależności między jedzeniem emocjonalnym a niską świadomością interoceptywną u pacjentek z bulimią psychiczną (badanie 2) 119
Korelaty i predyktory nieprawidłowych zachowań żywieniowych u pacjentek z zaburzeniami odżywiania (badanie 3) 129
Część III Zaburzenia odżywiania: aspekt terapeutyczny 148
5. Leczenie zaburzeń odżywiania: terapia 152
Poznawczo-behawioralna terapia zaburzeń odżywiania – ujęcie transdiagnostyczne 154
Transdiagnostyczna perspektywa zaburzeń odżywiania 154
Poznawczo-behawioralna terapia zaburzeń odżywiania 157
Cele wzmocnionej terapii poznawczo-behawioralnej zaburzeń odżywiania 159
Terapia poznawczo-behawioralna: przykłady pracy własnej 161
Jadłowstręt psychiczny 161
Bulimia psychiczna 174
Leczenie zaburzeń odżywiania: dodatkowe wyznaczniki 181
6. Leczenie zaburzeń odżywiania: rehabilitacja żywieniowa 184
„Mechaniczne jedzenie”: nowatorskie planowanie posiłków 191
Psychoedukacja żywieniowa 195
7. Kierunki przyszłych badań i praktyki terapeutycznej 200
Pozytywny obraz ciała 200
Zachowania żywieniowe 206
Regulacja emocji 208
Integracja badań naukowych z praktyką kliniczną 211
Podsumowanie 214
Bibliografia 218
Aneks 232
A1. Wskaźnik Masy Ciała (Body Mass Index) 232
A2. Kwestionariusz Postaw wobec Ciała (Body Attitude Test; BAT) 233
A3. Body Image Avoidance Questionnaire (BIAQ) 235
A4. Test Dotyczący Stylu Jedzenia (TSJ) 237
A5. Three-Factor Eating Questionnaire (TFEQ-R18) 238
A6. Kwestionariusze wykorzystane w badaniach własnych i ich referencje bibliograficzne 240
Skorowidz 244