"Zaburzenia odżywiania"

Identyfikator Librowy: 241195

Spis treści

Część I Zaburzenia odżywiania: aspekt teoretyczny 20

1. Wprowadzenie w problematykę zaburzeń odżywiania 24

Klasyfikacja zaburzeń odżywiania 24

Kryteria diagnostyczne prototypowych zaburzeń odżywiania 27

Kryteria diagnostyczne jadłowstrętu psychicznego (anorexia nervosa) 27

Kryteria diagnostyczne bulimii psychicznej (bulimia nervosa) 29

Kryteria diagnostyczne pozostałych zaburzeń jedzenia i odżywiania (DSM-5¨) 31

Kryteria diagnostyczne zaburzeń odżywiania dla dziewcząt i chłopców przed okresem dojrzewania 34

Symptomatologia zaburzeń odżywiania 36

Obraz kliniczny i przebieg jadłowstrętu psychicznego 37

Obraz kliniczny i przebieg bulimii psychicznej 43

2. Jadłowstręt psychiczny i bulimia psychiczna: podobieństwa i różnice 46

Epidemiologia zaburzeń odżywiania 50

Rozpowszechnienie zaburzeń odżywiania 50

Płeć a zaburzenia odżywiania 54

Współwystępowanie zaburzeń odżywiania z innymi zaburzeniami psychicznymi 55

Wiek a zaburzenia odżywiania 55

Zaburzenia odżywiania w ujęciu historycznym 58

Perspektywa historyczna jadłowstrętu psychicznego 58

Perspektywa historyczna bulimii psychicznej 64

Europejscy pionierzy badań dotyczących zaburzeń odżywiania 68

3. Etiopatogeneza zaburzeń odżywiania 72

Czynniki ryzyka zaburzeń odżywiania 72

Taksonomia Heleny Kraemer i wsp.: kategoryzacja potencjalnych czynników ryzyka rozwoju choroby 78

Biopsychospołeczny model zaburzeń odżywiania 80

Czynniki biologiczne 80

Czynniki społeczno-kulturowe 83

Czynniki psychologiczne (indywidualne) 87

Czynniki rodzinne 88

Polietiologia zaburzeń odżywiania: wybrane modele 91

Wieloczynnikowy model jadłowstrętu psychicznego Alexandra Lucasa 91

Integratywny model bulimii psychicznej Erica Stice’a 92

Społeczno-kulturowy model patologii jedzenia Tatjany Van Strien i wsp 93

Model powstawania bulimii psychicznej Ruth Striegel-Moore i Catherine’y Steiner-Adair 94

Autorski polietiologiczny model zaburzeń odżywiania 95

Część II Zaburzenia odżywiania: aspekt empiryczny 98

4. Rezultaty badań własnych 102

Rola negatywnego oszacowania rozmiarów ciała w kontekście samooceny ogólnej i niezadowolenia z ciała u pacjentek z jadłowstrętem psychicznym (badanie 1) 102

Mediatory i moderatory zależności między jedzeniem emocjonalnym a niską świadomością interoceptywną u pacjentek z bulimią psychiczną (badanie 2) 119

Korelaty i predyktory nieprawidłowych zachowań żywieniowych u pacjentek z zaburzeniami odżywiania (badanie 3) 129

Część III Zaburzenia odżywiania: aspekt terapeutyczny 148

5. Leczenie zaburzeń odżywiania: terapia 152

Poznawczo-behawioralna terapia zaburzeń odżywiania – ujęcie transdiagnostyczne 154

Transdiagnostyczna perspektywa zaburzeń odżywiania 154

Poznawczo-behawioralna terapia zaburzeń odżywiania 157

Cele wzmocnionej terapii poznawczo-behawioralnej zaburzeń odżywiania 159

Terapia poznawczo-behawioralna: przykłady pracy własnej 161

Jadłowstręt psychiczny 161

Bulimia psychiczna 174

Leczenie zaburzeń odżywiania: dodatkowe wyznaczniki 181

6. Leczenie zaburzeń odżywiania: rehabilitacja żywieniowa 184

„Mechaniczne jedzenie”: nowatorskie planowanie posiłków 191

Psychoedukacja żywieniowa 195

7. Kierunki przyszłych badań i praktyki terapeutycznej 200

Pozytywny obraz ciała 200

Zachowania żywieniowe 206

Regulacja emocji 208

Integracja badań naukowych z praktyką kliniczną 211

Podsumowanie 214

Bibliografia 218

Aneks 232

A1. Wskaźnik Masy Ciała (Body Mass Index) 232

A2. Kwestionariusz Postaw wobec Ciała (Body Attitude Test; BAT) 233

A3. Body Image Avoidance Questionnaire (BIAQ) 235

A4. Test Dotyczący Stylu Jedzenia (TSJ) 237

A5. Three-Factor Eating Questionnaire (TFEQ-R18) 238

A6. Kwestionariusze wykorzystane w badaniach własnych i ich referencje bibliograficzne 240

Skorowidz 244