"Dieta w endometriozie"

Identyfikator Librowy: 252603

Spis treści

Wstęp 12

1. Endometrioza – epidemiologia i etiologia 14

1.1. Epidemiologia endometriozy a leczenie 14

1.2. Etiologia endometriozy 20

2. Hormony 26

2.1. Hormony płciowe 26

2.1.1. Estrogeny 29

2.1.2. Progesteron 31

2.2. Badania laboratoryjne 32

2.3. Rola greliny i leptyny w endometriozie 35

3. Otyłość 42

3.1. Epidemiologia otyłości 42

3.2. Przyczyny otyłości 45

4. Leczenie endometriozy 50

4.1. Farmakoterapia 50

4.2. Interakcje 51

4.3. Probiotyki 55

5. Ból i prostaglandyny 60

6. Przygotowanie żywieniowe do zabiegu 64

7. Głodówki 68

8. Współwystępowanie insulinooporności 71

8.1. Insulinooporność 71

8.2. Diagnostyka w kierunku insulinooporności 73

8.3. Indeks glikemiczny 75

8.4. Hipoglikemia 81

9. Zespół jelita drażliwego oraz SIBO 88

9.1. Zespół jelita drażliwego 88

9.1.1. Przyczyny zespołu jelita drażliwego 88

9.1.2. Objawy i podział zespołu jelita drażliwego 89

9.1.3. Diagnostyka zespołu jelita drażliwego 90

9.2. SIBO 92

9.2.1. Patogeneza SIBO 93

9.2.2. Rodzaje i objawy SIBO 97

9.2.3. Diagnostyka SIBO 99

9.2.4. Leczenie SIBO 100

9.3. Nietolerancja histaminy i niedobór oksydazy diaminowej 103

10. Najczęściej stosowane interwencje dietetyczne w endometriozie 112

10.1. Składniki pokarmowe 112

10.1.1. Białka 112

10.1.2. Tłuszcze 114

10.1.3. Węglowodany 117

10.2. Zalecenia dietetyczne 120

10.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe dla pacjentów z endometriozą 124

11. Najczęściej stosowane diety 129

11.1. Dieta przeciwzapalna 129

11.2. Dieta o niskiej zawartości FODMAP 160

11.2.1. Poszczególne składniki diety a zespół jelita drażliwego 162

11.2.2. Etapy diety 172

11.2.3. Sposoby na obniżenie zawartości FODMAP w produktach 181

11.2.4. Eliminacja objawów zespołu jelita drażliwego 183

11.2.5. Terapie wspomagające i probiotyki 186

11.3. Dieta bezglutenowa i bezlaktozowa 188

11.3.1. Różnicowanie chorób przed wykluczeniem glutenu z diety 188

11.3.2. Dieta bezglutenowa 195

11.3.3. Dieta a laktoza i kazeina 199

11.4. Dieta o niskim indeksie glikemicznym 200

11.5. Dieta wegetariańska 201

12. Suplementacja i jej rola w endometriozie 221

12.1. Witamina D₃ 221

12.2. Witamina K 225

12.3. Antyoksydanty 226

12.4. Kwasy tłuszczowe omega-3 229

13. Zioła – rola i zastosowanie 234

13.1. Zioła stosowane u osób z endometriozą 234

13.2. Fitoestrogeny 236

14. Ksenoestrogeny 245

14.1. Bisfenol A 246

14.2. Polibromowane etery difenylowe 247

14.3. Ftalany 247

14.4. Dioksyny i pestycydy 248

14.5. Ksenoestrogeny u osób z endometriozą 249

15. Produkty budzące największe wątpliwości 251

15.1. Kawa 251

15.2. Cukier i jego zamienniki 253

15.3. Kakao i czekolada 257

15.4. Warzywa krzyżowe 258

15.5. Produkty fermentowane 260

16. Niepłodność 264

17. Praktyczne porady 272

17.1. Jak radzić sobie z bólem 272

17.2. Rozmowa z lekarzem osteopatą i fizjoterapeutą dr n. med. Katarzyną Kulczyńską 274

Podsumowanie 280

Przykładowy trzydniowy jadłospis diety przeciwzapalnej 1800 kcal 284

Przykładowy trzydniowy jadłospis diety low-FODMAP 1800 kcal 290

Przykładowy trzydniowy jadłospis diety o niskim indeksie glikemicznym 1800 kcal 296

Przykładowy trzydniowy jadłospis diety z niską zawartością histaminy 1800 kcal 302

Przykładowy trzydniowy jadłospis diety wegetariańskiej 1800 kcal 307