"Dieta w endometriozie"
Identyfikator Librowy: 252603
Spis treści
Wstęp 12
1. Endometrioza – epidemiologia i etiologia 14
1.1. Epidemiologia endometriozy a leczenie 14
1.2. Etiologia endometriozy 20
2. Hormony 26
2.1. Hormony płciowe 26
2.1.1. Estrogeny 29
2.1.2. Progesteron 31
2.2. Badania laboratoryjne 32
2.3. Rola greliny i leptyny w endometriozie 35
3. Otyłość 42
3.1. Epidemiologia otyłości 42
3.2. Przyczyny otyłości 45
4. Leczenie endometriozy 50
4.1. Farmakoterapia 50
4.2. Interakcje 51
4.3. Probiotyki 55
5. Ból i prostaglandyny 60
6. Przygotowanie żywieniowe do zabiegu 64
7. Głodówki 68
8. Współwystępowanie insulinooporności 71
8.1. Insulinooporność 71
8.2. Diagnostyka w kierunku insulinooporności 73
8.3. Indeks glikemiczny 75
8.4. Hipoglikemia 81
9. Zespół jelita drażliwego oraz SIBO 88
9.1. Zespół jelita drażliwego 88
9.1.1. Przyczyny zespołu jelita drażliwego 88
9.1.2. Objawy i podział zespołu jelita drażliwego 89
9.1.3. Diagnostyka zespołu jelita drażliwego 90
9.2. SIBO 92
9.2.1. Patogeneza SIBO 93
9.2.2. Rodzaje i objawy SIBO 97
9.2.3. Diagnostyka SIBO 99
9.2.4. Leczenie SIBO 100
9.3. Nietolerancja histaminy i niedobór oksydazy diaminowej 103
10. Najczęściej stosowane interwencje dietetyczne w endometriozie 112
10.1. Składniki pokarmowe 112
10.1.1. Białka 112
10.1.2. Tłuszcze 114
10.1.3. Węglowodany 117
10.2. Zalecenia dietetyczne 120
10.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe dla pacjentów z endometriozą 124
11. Najczęściej stosowane diety 129
11.1. Dieta przeciwzapalna 129
11.2. Dieta o niskiej zawartości FODMAP 160
11.2.1. Poszczególne składniki diety a zespół jelita drażliwego 162
11.2.2. Etapy diety 172
11.2.3. Sposoby na obniżenie zawartości FODMAP w produktach 181
11.2.4. Eliminacja objawów zespołu jelita drażliwego 183
11.2.5. Terapie wspomagające i probiotyki 186
11.3. Dieta bezglutenowa i bezlaktozowa 188
11.3.1. Różnicowanie chorób przed wykluczeniem glutenu z diety 188
11.3.2. Dieta bezglutenowa 195
11.3.3. Dieta a laktoza i kazeina 199
11.4. Dieta o niskim indeksie glikemicznym 200
11.5. Dieta wegetariańska 201
12. Suplementacja i jej rola w endometriozie 221
12.1. Witamina D₃ 221
12.2. Witamina K 225
12.3. Antyoksydanty 226
12.4. Kwasy tłuszczowe omega-3 229
13. Zioła – rola i zastosowanie 234
13.1. Zioła stosowane u osób z endometriozą 234
13.2. Fitoestrogeny 236
14. Ksenoestrogeny 245
14.1. Bisfenol A 246
14.2. Polibromowane etery difenylowe 247
14.3. Ftalany 247
14.4. Dioksyny i pestycydy 248
14.5. Ksenoestrogeny u osób z endometriozą 249
15. Produkty budzące największe wątpliwości 251
15.1. Kawa 251
15.2. Cukier i jego zamienniki 253
15.3. Kakao i czekolada 257
15.4. Warzywa krzyżowe 258
15.5. Produkty fermentowane 260
16. Niepłodność 264
17. Praktyczne porady 272
17.1. Jak radzić sobie z bólem 272
17.2. Rozmowa z lekarzem osteopatą i fizjoterapeutą dr n. med. Katarzyną Kulczyńską 274
Podsumowanie 280
Przykładowy trzydniowy jadłospis diety przeciwzapalnej 1800 kcal 284
Przykładowy trzydniowy jadłospis diety low-FODMAP 1800 kcal 290
Przykładowy trzydniowy jadłospis diety o niskim indeksie glikemicznym 1800 kcal 296
Przykładowy trzydniowy jadłospis diety z niską zawartością histaminy 1800 kcal 302
Przykładowy trzydniowy jadłospis diety wegetariańskiej 1800 kcal 307