"Zarządzanie przedsiębiorstwem. Podręcznik akademicki"

Identyfikator Librowy: 262943

Spis treści

Wstęp 10

ROZDZIAŁ 1. Podstawy zarządzania 14

1.1. Koncepcja zarządzania 14

1.2. Funkcje zarządzania 20

1.3. Istota przedsiębiorstwa 22

1.4. Efektywność zarządzania przedsiębiorstwem 27

1.5. Role i umiejętności kierownika 29

1.6. Paradygmat kompetencji kierownika 35

1.7. Pytania i polecenia, kwestie dyskusyjne, studium przypadku 39

ROZDZIAŁ 2. Ewolucja teorii zarządzania 42

2.1. Rys historyczny zarządzania 42

2.2. Klasyczne teorie zarządzania 46

2.3. Teorie zarządzania behawioralnego 54

2.4. Specyficzne podejścia do zarządzania 60

2.5. Pytania i polecenia, kwestie dyskusyjne, studium przypadku 66

ROZDZIAŁ 3. Społeczny kontekst działalności przedsiębiorstwa 69

3.1. Odpowiedzialność przedsiębiorstwa 69

3.2. Zakres odpowiedzialności 71

3.3. Ochrona środowiska naturalnego 75

3.4. Kultura przedsiębiorstwa 78

3.5. Dylematy etyczne 83

3.6. Pytania i polecenia, kwestie dyskusyjne, studium przypadku 88

ROZDZIAŁ 4. Środowisko przedsiębiorstwa 91

4.1. Czynniki środowiskowe 91

4.2. Wpływ środowiska ogólnego na przedsiębiorstwo 93

4.3. Specyficzne środowisko przedsiębiorstwa 96

4.4. Krajowy system społeczno-gospodarczy 98

4.5. Działalność międzynarodowa przedsiębiorstwa 102

4.6. Zarządzanie działalnością międzynarodową 108

4.7. Współczesne wyzwania przedsiębiorstwa 113

4.8. Pytania i polecenia, kwestie dyskusyjne, studium przypadku 115

ROZDZIAŁ 5. Podejmowanie decyzji 119

5.1. Podejmowanie decyzji jako istota zarządzania 119

5.2. Proces podejmowania decyzji 121

5.3. Racjonalność decyzji 127

5.4. Decyzje grupowe 129

5.5. Ilościowe metody wspomagania decyzji 133

5.6. Informacyjne wspieranie decyzji 137

5.7. Pytania i polecenia, kwestie dyskusyjne, studium przypadku 145

ROZDZIAŁ 6. Planowanie 148

6.1. Koncepcja i zakres planowania 148

6.2. Planowanie działalności przedsiębiorstwa 151

6.3. Planowanie strategiczne 156

6.4. Analiza SWOT 160

6.5. Metody planowania strategicznego 162

6.6. Techniki wspierania planowania 167

6.7. Pytania i polecenia, kwestie dyskusyjne, studium przypadku 172

ROZDZIAŁ 7. Organizowanie 175

7.1. Tworzenie organizacji 175

7.2. Formowanie stanowisk pracy 178

7.3. Warianty struktury organizacyjnej 180

7.4. Projektowa struktura organizacyjna 186

7.5. Hierarchiczny układ struktury organizacyjnej 189

7.6. Funkcjonowanie i modyfikowanie struktury organizacyjnej 191

7.7. Pytania i polecenia, kwestie dyskusyjne, studium przypadku 196

ROZDZIAŁ 8. Zarządzanie kadrami 199

8.1. Proces zarządzania kadrami 199

8.2. Projektowanie stanowisk pracy 201

8.3. Nabór pracowników 204

8.4. Wybór między kandydatami na pracowników 207

8.5. Polityka kadrowa 210

8.6. Współczesne trendy zatrudnienia 214

8.7. Pytania i polecenia, kwestie dyskusyjne, studium przypadku 218

ROZDZIAŁ 9. Zachowania organizacyjne 221

9.1. Przesłanki zachowań organizacyjnych 221

9.2. Osobowość pracownika 225

9.3. Zachowania grupowe 230

9.4. Efektywność pracy zespołowej 234

9.5. Pytania i polecenia, kwestie dyskusyjne, studium przypadku 238

ROZDZIAŁ 10. Przewodzenie 241

10.1. Rola przywódcza kierownika 241

10.2. Style przewodzenia 244

10.3. Teorie przywództwa 247

10.4. Motywowanie 251

10.5. Podłoże i techniki załagodzenia konfliktu 259

10.6. Pytania i polecenia, kwestie dyskusyjne, studium przypadku 265

ROZDZIAŁ 11. Przedsiębiorczość 268

11.1. Przesłanki przedsiębiorczości 268

11.2. Zakładanie przedsiębiorstwa 274

11.3. Rozwój przedsiębiorstwa 279

11.4. Tworzenie planu biznesowego 284

11.5. Konstrukcja planu biznesowego 287

11.6. Pytania i polecenia, kwestie dyskusyjne, studium przypadku 290

ROZDZIAŁ 12. Zarządzanie biznesem elektronicznym 293

12.1. Geneza biznesu elektronicznego 293

12.2. Zastosowanie Internetu w biznesie elektronicznym 297

12.3. Modele biznesu elektronicznego 303

12.4. Zarządzanie relacjami przedsiębiorstwa z klientami 310

12.5. Strategie biznesu elektronicznego 315

12.6. Pytania kontrolne, kwestie dyskusyjne i studium przypadku 320

ROZDZIAŁ 13. Zarządzanie jakością, wprowadzanie innowacji i zmian 323

13.1. Kompleksowe zarządzanie jakością 323

13.2. Stymulowanie innowacji 327

13.3. Determinanty zmiany działalności 330

13.4. Rodzaje i sekwencje zmiany 335

13.5. Przezwyciężanie stresu 339

13.6. Pytania i polecenia, kwestie dyskusyjne, studium przypadku 342

ROZDZIAŁ 14. Zarządzanie produkcją 346

14.1. Proces produkcyjny 346

14.2. Planowanie produkcji 352

14.3. Metody planowania produkcji 357

14.4. Analiza wyników produkcji 362

14.5. Pytania i polecenia, kwestie dyskusyjne, studium przypadku 367

ROZDZIAŁ 15. Kontrolowanie 370

15.1. Funkcje kontroli 370

15.2. Proces kontrolny 374

15.3. Techniki kontroli finansowej 378

15.4. Efektywność kontroli 384

15.5. Pytania i polecenia, kwestie dyskusyjne, studium przypadku 387

Bibliografia 390

Indeks rzeczowy 397

O Autorze 403