"Dietetyka w chorobach nowotworowych"
Libra identifier: 271782
Table of Contents
I Schemat postępowania w opiece dietetycznej pacjentów z chorobą nowotworową 20
I.1 Ocena sposobu żywienia – Dariusz Włodarek 22
Metody jakościowe oceny sposobu żywienia 23
Metoda badania częstotliwości spożycia 24
Metoda bieżącego notowania 25
Metoda wywiadu o spożyciu w ciągu ostatnich 24 godzin 26
I.2 Ocena stanu odżywienia – Andrzej W. Szawłowski 30
Podsumowanie 35
I.3 Ocena stanu zdrowia i jakości życia – Danuta Gajewska 38
Definicja jakości życia 38
Metody oceny jakości życia 41
I.4 Ustalenie zapotrzebowania energetycznego – Ewa Lange 44
I.5 Ustalenie zapotrzebowania na makro- i mikroskładniki diety – Dariusz Włodarek 54
Białko 55
Makroskładniki 55
Normy na białko dla dorosłych osób zdrowych 57
Tłuszcze 57
Węglowodany 60
Mikroskładniki 61
Podsumowanie 65
I.6 Analiza stężeń i ustalenie podaży pierwiastków śladowych w profilaktyce i leczeniu nowotworów – Jan Lubiński 68
Kobiety bez wykrytej mutacji w genie BRCA1 69
Ocena ryzyka nowotworów złośliwych 69
Kobiety z wykrytą mutacją w genie BRCA1 71
Mężczyźni 72
Przeżycia chorych z nowotworami złośliwymi 73
Rak piersi 73
Rak prostaty 74
Rak krtani 75
Rak płuca 76
Rak trzustki 77
Czerniak złośliwy 78
Genotypowanie 78
Oznaczenie stężenia pierwiastków 78
Techniki analityczne 78
Ocena ryzyka nowotworów złośliwych 79
Selen 79
Wyniki 79
Długość okresu przeżycia chorych z nowotworami 82
Uwagi dietetyczne i podsumowanie 85
Arsen 87
Ocena ryzyka nowotworów złośliwych 87
Przeżycia chorych z rakami 89
Uwagi dietetyczne i podsumowanie 90
Kadm 91
Ocena ryzyka nowotworów złośliwych 91
Cynk 93
Uwagi dietetyczne i podsumowanie 93
Ocena ryzyka nowotworów złośliwych 94
Długość okresu przeżycia chorych z nowotworami 96
Uwagi dietetyczne i podsumowanie 98
Miedź 99
Ocena ryzyka nowotworów złośliwych 99
Przeżycie chorych z rakami 100
Uwagi dietetyczne i podsumowanie 101
Ocena ryzyka nowotworów złośliwych 102
Ołów 102
Uwagi dietetyczne i podsumowanie 103
Mangan 104
Przeżycie chorych z nowotworami złośliwymi 104
Chrom 105
Uwagi dietetyczne i podsumowanie 105
Przeżycie chorych z nowotworami złośliwymi 106
Normy stężeń pierwiastków śladowych 107
Uwagi dietetyczne i podsumowanie 107
Podsumowanie 110
I.7 Zasady prawidłowego żywienia i układania jadłospisów – Kinga Biernacka-Stefańska 114
I.8 Indywidualizacja żywienia chorych na nowotwory – Danuta Gajewska 122
Dieta w chorobie nowotworowej 123
Spersonalizowane żywienie 124
Współczesny model opieki żywieniowej 127
I.9 Edukacja żywieniowa pacjenta z chorobą nowotworową oraz jego opiekuna – Aleksandra Ulatowska 130
Skuteczność edukacji żywieniowej u osób z nowotworami 131
Edukacja rodziny lub opiekunów pozarodzinnych osoby chorej 132
Planowanie edukacji żywieniowej 133
Cele edukacji żywieniowej 134
Metody edukacji 135
I.10 Modyfikacje dietetyczne zależne od lokalizacji nowotworu 140
Nowotwory przełyku – Dariusz Włodarek 140
Nowotwory żołądka, dwunastnicy i jelita cienkiego – Ewa Lange 146
Profilaktyka 147
Znaczenie czynników żywieniowych w zmniejszaniu ryzyka zachorowania 148
Znaczenie czynników żywieniowych w zwiększaniu ryzyka zachorowania 149
Dietoterapia 152
Nowotwory jelita grubego – Dariusz Włodarek 161
Podsumowanie 168
Nowotwory wątroby 169
Nowotwory wątroby i trzustki – Kinga Biernacka-Stefańska 169
Profilaktyka 170
Żywienie osób z rakiem wątroby 173
Nowotwory trzustki 174
Profilaktyka 175
Żywienie osób z rakiem trzustki 176
Nowotwory piersi – Ewa Lange 178
Dietoprofilaktyka 179
Znaczenie czynników żywieniowych w zmniejszaniu ryzyka zachorowania na raka piersi 179
Znaczenie czynników żywieniowych w zwiększaniu ryzyka zachorowania na raka piersi 182
Dietoterapia 184
Nowotwory prostaty 199
Nowotwory prostaty i jąder – Dariusz Włodarek 199
Nowotwory jąder 206
Nowotwory nerek – Danuta Gajewska 207
Profilaktyka raka nerki 210
Znaczenie czynników żywieniowych w zmniejszaniu ryzyka zachorowania 211
Znaczenie czynników żywieniowych w zwiększaniu ryzyka powstania nowotworów nerki 213
Żywienie chorych z rakiem nerki 214
Nowotwory pęcherza moczowego – Danuta Gajewska 227
Profilaktyka 229
Znaczenie czynników żywieniowych w zmniejszaniu ryzyka zachorowania 229
Warzywa i owoce 230
Żurawina 231
Podaż płynów 231
Produkty mleczne 232
Spożycie herbaty 232
Mikroskładniki 233
Spożycie wody skażonej arsenem 233
Znaczenie czynników żywieniowych w zwiększaniu ryzyka raka pęcherza moczowego 233
Spożycie kawy 234
Spożycie żywności skażonej kadmem 234
Ilość i jakość tłuszczu 235
Spożycie alkoholu 235
Spożycie mięsa i przetworów mięsnych 235
Żywienie osób z nowotworem pęcherza moczowego 236
Nowotwory płuc – Ewa Lange 241
Profilaktyka 241
Znaczenie czynników żywieniowych w zmniejszaniu ryzyka zachorowania 242
Znaczenie czynników żywieniowych w zwiększaniu ryzyka zachorowania 245
Dietoterapia 249
Nowotwory tarczycy – Anna Lewitt 256
Czynniki dietetyczne modyfikujące ryzyko wystąpienia raka tarczycy 258
Profilaktyka raka tarczycy 258
Choroby jako zespół czynników ryzyka i zaburzenia metaboliczne a ryzyko powstania raka tarczycy 267
Dietoprofilaktyka raka tarczycy 268
Modyfikacja diety w niedoczynności tarczycy jako profilaktyka raka tarczycy 280
Zalecenia żywieniowe w chorobie Hashimoto 283
Podsumowanie 284
Odżywianie osób z rakiem tarczycy 288
Dietoterapia raka tarczycy 290
Nowotwory ośrodkowego układu nerwowego – Dariusz Włodarek 302
Białaczki 305
Nowotwory systemowe – Dariusz Włodarek 305
Profilaktyka 305
Chłoniaki 307
Profilaktyka 307
I.11 Modyfikacje dietetyczne zależne od objawów towarzyszących rozwojowi choroby nowotworowej 310
Zmęczenie – Ewa Lange 310
Zmęczenie – przyczyny i objawy towarzyszące 310
Ocena i terapia zmęczenia 314
Dietoterapia zmęczenia 315
Podsumowanie 319
Zaburzenia odczuwania smaku i brak apetytu – Magdalena Jodkiewicz 323
Zaburzenia odczuwania smaku i brak apetytu – przyczyny i leczenie 323
Dietoterapia stosowana przy zaburzeniach odczuwania smaku i braku apetytu 324
Przyczyny i leczenie uczucia wczesnej sytości 326
Uczucie wczesnej sytości – Magdalena Jodkiewicz 326
Dietoterapia uczucia wczesnej sytości 327
Nudności i wymioty – Magdalena Jodkiewicz 329
Nudności i wymioty – przyczyny i podział 329
Nudności i wymioty – dietoterapia 330
Nudności i wymioty – leczenie 330
Zapalenie jamy ustnej i przełyku – czynniki ryzyka i zalecenia ogólne 333
Zapalenie jamy ustnej i przełyku – Magdalena Jodkiewicz 333
Zapalenie jamy ustnej i przełyku – klasyfikacja 334
Zapalenie jamy ustnej i przełyku – zalecenia żywieniowe 335
Zapalenie błony śluzowej żołądka – czynniki ryzyka i etiopatogeneza 337
Zapalenie błony śluzowej żołądka – Magdalena Jodkiewicz 337
Zapalenie błony śluzowej żołądka – zalecenia dietetyczne 338
Biegunki – Magdalena Jodkiewicz 340
Biegunki – przyczyny i podział 340
Biegunki – leczenie i zalecenia dietetyczne 341
Zaparcia – Magdalena Jodkiewicz 343
Zaparcia – przyczyny i postępowanie 343
Zaparcia – zalecenia dietetyczne 344
Niedokrwistość – Dariusz Włodarek 346
Żelazo 348
Witamina B12 349
Foliany (kwas foliowy lub folacyna) 350
Dieta 351
Wpływ terapii na gospodarkę lipidową i węglowodanową 353
Zaburzenia gospodarki lipidowej i węglowodanowej – Ewa Lange 353
Zalecenia żywieniowe 358
I.12 Modyfikacje dietetyczne wynikające ze sposobu leczenia przeciwnowotworowego, występujących objawów ubocznych tych terapii i fazy rozwoju nowotworu 366
Żywienie pacjentów ze stomią – Kinga Biernacka-Stefańska 366
Podstawowe zalecenia 367
Zalecenia dietetyczne dla osób ze stomią 367
Zalecenia w ileostomii 367
Powikłania występujące u osób ze stomią 369
Zaparcia 369
Biegunka 370
Gazy 371
Żywienie w trakcie chemio- i radioterapii – Magdalena Jodkiewicz 372
Żywienie w anoreksji i niedożywieniu – Danuta Gajewska 376
Zalecenia dietetyczne dla pacjentów onkologicznych z jadłowstrętem i/lub utratą apetytu 377
Żywienie pacjentów niedożywionych 380
Konsekwencje niedożywienia 383
Zalecenia dietetyczne dla pacjentów niedożywionych 384
Energetyczność diety i podaż białka 386
Proporcje węglowodany – tłuszcze 387
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny n-3 387
Modyfikacje dietetyczne zalecane w profilaktyce i leczeniu niedożywienia u pacjentów onkologicznych 388
Żywienie w terminalnej fazie choroby nowotworowej – Magdalena Jodkiewicz 390
II Wsparcie żywieniowe leczenia przeciwnowotworowego 394
II.1 Suplementacja i możliwości zastosowania roślin leczniczych w dietoterapii chorób nowotworowych – Ewa Lange 396
Możliwości wykorzystania suplementacji we wspomaganiu dietoterapii chorób nowotworowych 398
Przykłady roślin leczniczych mogących znaleźć zastosowanie we wspomaganiu leczenia przeciwnowotworowego 404
Przykłady roślin leczniczych mogących znaleźć zastosowanie we wspomaganiu dietoterapii u osób leczonych przeciwnowotworowo 406
II.2 Zastosowanie preparatów do leczenia żywieniowego w dietoterapii chorób nowotworowych – Ewa Lange 428
II.3 Żywienie wspomagające odporność w dietoterapii chorób nowotworowych – Jacek Wilczak 454
Glutamina 455
Arginina 467
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe n-3 469
Probiotyki, prebiotyki i postbiotyki 471
Beta-glukany 473
Podsumowanie 477
III Zalecenia żywieniowe w dietoprofilaktyce wtórnej chorób nowotworowych 480
III.1 Zalecenia żywieniowe w dietoprofilaktyce wtórnej chorób nowotworowych – Dariusz Włodarek 482
IV Przykładowe racje pokarmowe dla wybranych modyfikacji dietetycznych 494
IV.1 Dieta łatwostrawna – Kinga Biernacka-Stefańska 496
Przykładowe jadłospisy diety lekkostrawnej 497
IV.2 Dieta o zmniejszonym udziale tłuszczu – Kinga Biernacka-Stefańska 508
Zasady diety o zmniejszonym udziale tłuszczu 509
Przykładowe jadłospisy do wykorzystania w diecie o zmniejszonym udziale tłuszczu 510
IV.3 Dieta bezmleczna – Kinga Biernacka-Stefańska 522
Przykładowe jadłospisy, które mają zastosowanie w diecie bezmlecznej 524
IV.4 Dieta o zwiększonym udziale białka – Kinga Biernacka-Stefańska 536
Zasady diety wysokobiałkowej 537
Przykładowe jadłospisy w diecie o zwiększonym udziale białka 538
V Fakty i mity żywieniowe 550
V.I Fakty i mity żywieniowe – Anna Lewitt 552
Znaczenie rzetelnych informacji w procesie terapeutycznym 552
Wiarygodne źródła informacji dla pacjentów na temat leczenia, żywienia w trakcie terapii i dietoprofilaktyki chorób nowotworowych 554
Profesjonalne poradnictwo dietetyczne 555
Fakty i mity żywieniowe 557
Przegląd wybranych diet alternatywnych 579
Skorowidz 592