"Żywienie człowieka zdrowego i chorego. t. 2"
Libra identifier: 275940
Table of Contents
Przedmowa 18
Wykaz wybranych akronimów 20
Część I. Praktyczne wskazówki do prawidłowego żywienia w różnych okresach życia 22
1. Żywienie niemowląt, dzieci i młodzieży Józef Ryżko, Piotr Socha 24
1.1. Wprowadzenie 24
1.2. Żywienie w okresie niemowlęcym 24
1.3. Żywienie dzieci w wieku 1–3 lat 39
1.4. Żywienie dzieci w okresie przedszkolnym 43
1.5. Żywienie dzieci w wieku szkolnym 46
To jest najważniejsze 49
Literatura uzupełniająca 50
2. Żywienie podczas rekreacyjnej aktywności ruchowej oraz w sporcie wyczynowym Jan Jeszka, Joanna Pieczyńska, Joanna Bajerska 52
2.1. Wprowadzenie 52
2.2. Zapotrzebowanie energetyczne sportowców w zależności od rodzaju wysiłku fizycznego 53
2.3. Zapotrzebowanie energetyczne osób trenujących rekreacyjnie 55
2.4. Węglowodany jako substrat energetyczny podczas wysiłku fizycznego 58
2.5. Zapotrzebowanie na białko podczas wysiłku fizycznego 65
2.6. Tłuszcze jako substrat energetyczny podczas wysiłku fizycznego 66
2.7. Rola witamin i składników mineralnych podczas wysiłku fizycznego 69
2.8. Znaczenie wody i elektrolitów podczas wysiłku fizycznego 71
2.9. Środki ergogeniczne dla sportowców 76
To jest najważniejsze 78
Literatura uzupełniająca 79
3. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących Grzegorz H. Bręborowicz, Mariola Ropacka-Lesiak 82
3.1. Wprowadzenie 82
3.2. Sposób żywienia w okresie przedkoncepcyjnym 83
3.3. Żywienie w ciąży 84
3.4. Żywienie w połogu i okresie karmienia 97
3.5. Konsekwencje nieprawidłowego odżywiania się w ciąży 98
Literatura uzupełniająca 99
To jest najważniejsze 99
4. Żywienie osób starszych Wojciech Franciszek Roszkowski, Ewa Sicińska 101
4.1. Wprowadzenie 101
4.2. Zmiany fizjologiczne i patologiczne w wieku starszym 102
4.3. Specyficzne problemy żywieniowe w starszym wieku 103
4.4. Zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze 104
4.5. Ogólne zasady żywienia osób starszych 107
To jest najważniejsze 109
Literatura uzupełniająca 110
5. Żywienie w ekstremalnych warunkach środowiska Jerzy Bertrandt 111
5.1. Wprowadzenie 111
5.2. Ekstremalne warunki środowiska 111
5.3. Fizjologiczne podstawy żywienia człowieka w skrajnych warunkach termicznych środowiska 113
5.4. Klimat wysokogórski 134
5.5. Żywienie w sytuacjach klęsk żywiołowych, katastrof ekologicznych i przemysłowych 137
5.6. Jet lag – zespół długu czasowego 139
To jest najważniejsze 142
Literatura uzupełniająca 143
Część II. Rola żywienia w profilaktyce i leczeniu chorób 146
6. Choroby pierwotne na tle niedoborów żywieniowych Ewa Matczuk, Lucjan Szponar 148
6.1. Wprowadzenie 148
6.2. Niedobory energii i białka 152
6.3. Niedobory niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) 157
6.4. Niedobór jodu 160
6.5. Niedobór wapnia 163
6.6. Niedobór fluoru 167
6.7. Niedobór żelaza 168
6.8. Niedobór magnezu 171
6.9. Niedobór folianów, w tym kwasu foliowego 173
6.10. Niedobór witaminy A 177
6.11. Niedobór witaminy D 181
6.12. Niedobór witaminy K 183
6.13. Modyfikacje epigenetyczne a choroby pierwotne 186
6.14. Zakończenie 187
To jest najważniejsze 188
Literatura uzupełniająca 197
7. Żywienie w chorobach jamy ustnej Anna Kurhańska-Flisykowska 208
7.1. Wprowadzenie 208
7.2. Próchnica zębów 210
7.3. Choroby twardych tkanek zębów niepróchnicowego pochodzenia 214
7.4. Choroby przyzębia 215
7.5. Choroby błon śluzowych jamy ustnej 216
To jest najważniejsze 220
Literatura uzupełniająca 221
8. Żywienie w chorobach wieku dziecięcego Anna Wiernicka, Małgorzata Matuszczyk, Piotr Socha, Jerzy Socha 222
8.1. Wprowadzenie 222
8.2. Ostra biegunka 223
8.3. Biegunka przewlekła 225
8.4. Nietolerancja mono- i disacharydów 228
8.5. Alergia pokarmowa 230
8.6. Celiakia 232
8.7. Mukowiscydoza 234
8.8. Żywienie w stanach niedoboru żelaza 238
To jest najważniejsze 241
Literatura uzupełniająca 242
9. Żywienie w dyslipidemii Małgorzata Moszak, Barbara Cybulska, Wiktor B. Szostak 244
9.1. Wprowadzenie 244
9.2. Charakterystyka i przemiany lipoprotein 245
9.3. Diagnostyka dyslipidemii 248
9.4. Cel leczenia dyslipidemii 251
9.5. Dieta w leczeniu dyslipidemii 253
To jest najważniejsze 258
Literatura uzupełniająca 259
10. Żywienie w zaburzeniach czynnościowych układu pokarmowego Jan Chojnacki, Ewa Walecka-Kapica 261
10.1. Wprowadzenie 261
10.2. Choroby przełyku 265
10.3. Dyspepsja czynnościowa 266
10.4. Zaburzenia czynnościowe jelit 270
10.5. Zaburzenia czynnościowe pęcherzyka żłciowego i zwieracza Oddiego 279
Literatura uzupełniająca 283
To jest najważniejsze 283
11. Żywienie w prewencji i leczeniu chorób serca i układu krążenia Małgorzata Moszak, Paweł Bogdański 285
11.1. Wprowadzenie 285
11.2. Czynniki żywieniowe w dietoprofilaktyce CVD 286
11.3. Zasady żywienia i aktywności fizycznej w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych 288
11.4. Postępowanie żywieniowe w chorobie niedokrwiennej serca (choroba wieńcowa) 295
11.5. Postępowanie żywieniowe w niewydolności serca (HF) 298
Literatura uzupełniająca 302
To jest najważniejsze 302
12. Dieta w nadciśnieniu tętniczym Jerzy Głuszek, Anna Posadzy-Małaczyńska 305
12.1. Wprowadzenie 305
12.2. Dieta w nadciśnieniu 306
12.3. Dieta śródziemnomorska 312
12.4. Inne modyfikacje diety 312
To jest najważniejsze 313
Literatura uzupełniająca 314
13. Żywienie w cukrzycy Małgorzata Moszak, Bogna Grygiel-Górniak, Marian Grzymisławski 316
13.1. Wprowadzenie 316
13.2. Epidemiologia cukrzycy 316
13.3. Podział cukrzycy 317
13.4. Objawy cukrzycy 318
13.5. Czynniki ryzyka cukrzycy typu 2 319
13.6. Diagnostyka cukrzycy 319
13.7. Leczenie żywieniowe w cukrzycy 319
13.8. Leczenie dietetyczne pacjentów z otyłością i cukrzycą typu 2 333
To jest najważniejsze 334
Literatura uzupełniająca 335
14. Żywienie w wybranych chorobach przewodu pokarmowego Małgorzata Moszak, Marian Grzymisławski, Krzysztof Linke 337
14.1. Wprowadzenie 337
14.2. Żywienie w nietolerancji laktozy 337
14.3. Żywienie w chorobie trzewnej (celiakii) 340
14.4. Żywienie w chorobie wrzodowej 343
14.5. Żywienie osób po resekcji żołądka 344
14.6. Żywienie w zaburzeniach żniania żołądka 346
14.7. Żywienie w nieswoistych zapalnych chorobach jelit 347
To jest najważniejsze 354
Literatura uzupełniająca 355
15. Żywienie w alergiach pokarmowych Zbigniew Bartuzi 357
15.1. Wprowadzenie 357
15.2. Niepożądane reakcje na pokarmy – definicja, klasyfikacja 358
15.3. Mechanizmy patogenetyczne nadwrażliwości pokarmowej 359
15.4. Charakterystyka alergenów pokarmowych 362
15.5. Objawy alergii pokarmowej 364
To jest najważniejsze 368
Literatura uzupełniająca 369
16. Żywienie w chorobach wątroby Małgorzata Moszak, Marian Grzymisławski 371
16.1. Wprowadzenie 371
16.2. Leczenie żywieniowe chorych z marskością wątroby 372
16.3. Stłuszczenie wątroby 379
16.4. Choroba Wilsona 382
16.5. Hemochromatoza 383
16.6. Żywienie pacjentów w ciężkim stanie klinicznym 385
16.7. Leczenie żywieniowe w okresie okołotransplantacyjnym 385
Literatura uzupełniająca 386
To jest najważniejsze 386
17. Żywienie w chorobach trzustki Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski 389
17.1. Wprowadzenie 389
17.2. Zarys patofi zjologii zewnętrznego wydzielania trzustki 390
17.3. Ostre zapalenie trzustki (OZT) 392
17.4. Przewlekłe zapalenie trzustki (PZT) 396
17.5. Mukowiscydoza 401
17.6. Rak trzustki 402
17.7. Chory po całkowitym usunięciu trzustki 403
Literatura uzupełniająca 405
To jest najważniejsze 405
18. Żywienie w chorobach nerek Kazimierz Ciechanowski 407
18.1. Wprowadzenie 407
18.2. Przewlekła choroba nerek 407
18.3. Zaawansowane stadia PChN 411
To jest najważniejsze 412
18.4. Ostra niewydolność nerek 412
Literatura uzupełniająca 413
19. Żywienie w hiperurykemii i dnie moczanowej Kazimierz Ciechanowski 414
19.1. Wprowadzenie 414
19.2. Przyczyny hiperurykemii 415
19.3. Dieta a wytwarzanie kwasu moczowego 415
19.4. Dieta a wydalanie kwasu moczowego 416
To jest najważniejsze 417
Literatura uzupełniająca 418
20. Dieta w chorobach tkanki łącznej Bogna Grygiel-Górniak, Marian Grzymisławski 419
20.1. Wprowadzenie 419
20.2. Zmiany w obrębie struktur stawowych 419
20.3. Podział chorób tkanki łącznej 420
20.4. Leczenie chorób tkanki łącznej 420
To jest najważniejsze 425
Literatura uzupełniająca 426
21. Zasady terapii żywieniowej w osteoporozie Bogna Grygiel-Górniak, Marian Grzymisławski 428
21.1. Wprowadzenie 428
21.2. Rodzaje osteoporozy 429
21.3. Czynniki ryzyka złamań w przebiegu osteoporozy 431
21.4. Rozpoznanie osteoporozy 431
21.5. Leczenie osteoporozy 432
21.6. Zalecenia żywieniowe w osteoporozie 433
Literatura uzupełniająca 441
To jest najważniejsze 441
22. Żywienie w chorobach nowotworowych Mirosław Jarosz, Bogna Grygiel-Górniak, Marian Grzymisławski, Juliusz Przysławski 445
22.1. Wprowadzenie 445
22.2. Zalecenia żywieniowe i stylu życia w prewencji nowotworów złośliwych 446
22.3. Stan odżywienia a leczenie choroby nowotworowej 450
22.4. Dieta w chorobach nowotworowych 451
To jest najważniejsze 455
Literatura uzupełniająca 456
23. Żywienie w otyłości Magdalena Białkowska 459
23.1. Wprowadzenie 459
23.2. Występowanie choroby otyłościowej 461
23.3. Etiologia choroby otyłościowej 463
23.4. Czynniki genetyczne 464
23.5. Czynniki środowiskowe 465
23.6. Następstwa otyłości 472
23.7. Leczenie dietetyczne 473
To jest najważniejsze 485
Literatura uzupełniająca 486
24. Jadłowstręt psychiczny i bulimia Jerzy Kosowicz , Andrzej Rajewski 488
I. Jadłowstręt psychiczny 488
24.1. Wprowadzenie 488
24.2. Etiopatogeneza 488
24.3. Objawy 489
24.4. Badania przedmiotowe 490
24.5. Zaburzenia hormonalne 490
24.6. Leczenie anoreksji 490
24.7. Powikłania anoreksji 492
24.8. Rokowanie 492
II. Bulimia 493
24.10. Objawy i występowanie 493
24.11. Badania przedmiotowe, diagnostyka 493
24.9. Wprowadzenie 493
24.12. Leczenie bulimii 494
Literatura uzupełniająca 495
To jest najważniejsze 495
Część III. Żywienie pozajelitowe i dojelitowe 498
25. Leczenie żywieniowe Bruno Szczygieł, Anna Ukleja 500
25.1. Wprowadzenie 500
25.2. Rodzaje niedożywienia 500
25.3. Niedożywienie szpitalne 502
25.4. Ryzyko niedożywienia 503
25.5. Identyfikacja chorych niedożywionych 504
25.6. Ocena stanu odżywienia 505
25.7. Zapotrzebowanie na składniki odżywcze 509
25.8. Niektóre wskazania do leczenia żywieniowego 513
25.9. Metody leczenia żywieniowego 517
Literatura uzupełniająca 524
To jest najważniejsze 524
Część IV. Praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego 526
26. Organizacja żywienia zbiorowego w szpitalach Mirosław Jarosz, Halina Turlejska 528
26.1. Wprowadzenie 528
26.2. Szpitalny system przygotowywania posiłków 530
26.3. Organizacja i funkcjonowanie żywienia w szpitalu 534
Literatura uzupełniająca 536
To jest najważniejsze 536
27. Organizacja żywienia zbiorowego w uzdrowiskach Mirosław Jarosz, Halina Turlejska 538
27.1. Wprowadzenie 538
27.2. Prawidłowe żywienie 541
27.3. Jadłospis – na co należy zwrócić uwagę 543
27.4. Bezpieczeństwo zdrowotne posiłków 545
27.5. Główne zalecenia dotyczące prowadzenia procesów związanych z przygotowaniem posiłków w obiektach żywienia zbiorowego 548
Literatura uzupełniająca 552
To jest najważniejsze 552
28. Ocena jakości i sposobu żywienia w żywieniu zbiorowym Lucjan Szponar, Ewa Matczuk 554
28.1. Wprowadzenie 554
28.2. Konsekwencje wadliwego żywienia 556
28.3. Państwowa Inspekcja Sanitarna jako jeden z głównych organów wzmacniania stanu zdrowia publicznego 558
28.4. Aspekty metodologiczne oceny sposobu żywienia 559
To jest najważniejsze 564
Literatura uzupełniająca 565
29. Poradnictwo dietetyczne Lucyna Pachocka 569
29.1. Wprowadzenie 569
29.2. Rozwój poradnictwa dietetycznego 569
29.3. Kształcenie dietetyków 572
29.4. Zatrudnienie dietetyków 574
29.5. Zadania poradnictwa dietetycznego 578
29.6. Formy poradnictwa dietetycznego 579
Literatura uzupełniająca 582
To jest najważniejsze 582
30. Interakcje leków z żywnością Mirosław Jarosz 584
30.1. Wprowadzenie 584
30.2. Zmniejszenie wchłaniania leków 586
30.3. Zwiększenie wchłaniania leków 589
30.4. Zaburzenia metabolizmu leków 590
30.5. Działania synergiczne leków i składników żywności 594
To jest najważniejsze 597
30.6. Działania antagonistyczne leków i składników żywności 597
Literatura uzupełniająca 598
31. Wybrane zagadnienia technologii potraw Józef Korczak 599
31.1. Wprowadzenie 599
31.2. Zadania i metody obróbki wstępnej 600
31.3. Zadania i metody obróbki cieplnej potraw 604
31.4. Wpływ procesów technologicznych na wartość odżywczą potraw 609
31.5. Stabilność witamin a technologia potraw 610
31.6. Przemiany białek w technologii potraw 618
31.7. Przemiany węglowodanów w przyrządzaniu potraw 623
31.8. Przemiany tłuszczów 624
To jest najważniejsze 626
Literatura uzupełniająca 627
Skorowidz 628