"Turystyka"

Identyfikator Librowy: 534

Spis treści

Wstęp 6

1. TURYSTYKA JAKO PRZEDMIOT BADAŃ NAUKOWYCH (W. Kurek, M. Mika) 8

1.1. Problem definicji turystyki 8

1.2. Turystyka jako przedmiot badań róznych dyscyplin naukowych 14

Psychologia turystyki 15

Socjologia turystyki 16

Geografia turyzmu 17

Geoekologia turystyki i rekreacji 18

Ekonomika turystyki 19

1.3. Pojęcia podstawowe 20

Marketing usług turystycznych 20

Atrakcyjność turystyczna 21

Walory (zasoby) turystyczne 21

Zagospodarowanie turystyczne 23

Atrakcje turystyczne 24

Turystyczne jednostki przestrzenne 24

1.4. Wybrane koncepcje badawcze 27

Model turysty według Jafara Jafariego 28

Koncepcja turystyki jako spotkania 30

Model turystyki według Jafara Jafariego 30

Teoria peryferii 31

Teoria dyfuzji innowacji 32

Model cyklu ewolucji obszaru turystycznego 33

Koncepcja przestrzeni turystycznej 35

Koncepcja funkcji turystycznej 37

Koncepcja dzielnicy (obszaru) aktywności turystcznej 39

Koncepcja terytorialych systemów rekreacyjnych 39

Koncepcja percepcji przestrzeni (krajobrazu) 40

Koncepcja urbanizacji turystycznej 41

Teorie konfliktu w turystyce 43

Koncepcja funkcji turystyki 45

2. HISTORIA TURYSTYKI (W. Kurek) 47

2.1. Historia turystyki na świecie 47

2.2. Historia turystyki w Polsce 56

3. MIĘDZYNARODOWY RUCH TURYSTYCZNY 63

3.1. Wielkość i struktura międzynarodowego ruchu turystycznego (M. Mika) 64

3.2. Uwarunkowania rozwoju turystyki międzynarodowej (M. Mika) 72

Uwarunkowania zewnętrzne 73

Uwarunkowania wewnętrzne 80

3.3. Współczesne trendy w turystyce międzynarodowej (M. Mika) 83

3.4. Główne regiony turystyczne świata (R. Faracik) 84

Europa 84

Azja 107

Afryka 110

Ameryka Północna 113

Ameryka Środkowa 115

Ameryka Południowa 115

Australia i Oceania 117

4. POTRZEBY I MOTYWACJE TURYSTYCZNE (R. Faracik) 119

4.1. Potrzeby człowieka 119

4.2. Proces motywacyjny i jego rola w podejmowaniu decyzji o wyjazdach turystycznych 122

5. USŁUGI I ZAGOSPODAROWANIE TURYSTYCZNE 139

5.1. Uwagi wprowadzające (R. Faracik, R. Pawlusiński) 139

5.2. Usługi hotelarskie (R. Faracik) 142

Baza noclegowa 143

Historia hotelarstwa na świecie 150

Kategoryzacja bazy noclegowej 152

Łańcuchy i systemy hotelowe 155

5.3. Usługi gastronomiczne (R. Faracik) 156

5.4. Transport w turystyce (R. Pawlusiński) 161

Transport samochodowy 163

Transport kolejowy 165

Transport lotniczy 166

Transport wodny 172

Szlaki turystyczne 173

5.5. Biura podróży (R. Pawlusiński) 174

5.6. Informacja turystyczna (R. Pawlusiński) 178

5.7. Pilotaż i przewodnictwo turystyczne (R. Pawlusiński) 182

5.8. Usługi ubezpieczenia w turystyce (R. Pawlusiński) 186

5.9. Usługi finansowe (R. Faracik) 188

5.10. Inne usługi (R. Faracik) 192

6. RODZAJE I FORMY TURYSTYKI 193

6.1. Klasyfikacja ruchu turystycznego (M. Mika) 194

6.2. Charakterystyka wybranych form turystyki 195

Formy turystyki poznawczej (M. Mika) 195

Formy turystyki wypoczynkowej (M. Mika) 229

Formy turystyki kwalifikowanej (W. Kurek, M. Mika, E. Pitrus) 253

Formy turystyki zdrowotnej (M. Mika, D. Ptaszycka-Jackowska) 276

Turystyka religijna (turystyka pielgrzymkowa) (D. Ptaszycka-Jackowska) 289

Formy turystyki biznesowej (M. Mika) 297

6.3. Turystyka w wybranych typach przestrzeni 310

Turystyka nadmorska (R. Faracik) 310

Turystyka górska (W. Kurek) 313

Turystyka miejska (M. Mika) 316

Turystyka podmiejska (R. Faracik) 325

Turystyka wiejska (M. Mika) 327

Turystyka na przyrodniczych obszarach chronionych (D. Ptaszycka-Jackowska) 330

7. GOSPODARCZE ASPEKTY TURYSTYKI (R. Pawlusiński) 336

7.1. Turystyka jako sektor gospodarki 337

Pojęcie i zakres gospodarki turystycznej 337

Oddziaływanie turystyki na gospodarkę narodową 341

7.2. Rynek turyastyczny i mechanizmy jego funkcjonowania - podstawowe zagadnienia 350

Pojęcie rynku turystycznego 350

Ogólna charakterystyka popytu i podaży na rynku turystycznym 352

Produkt turystyczny jako przedmiot podaży turystycznej 358

Przedsiębiorstwa turystyczne na rynku 362

7.3. Marketing w gospodarce turystycznej 369

Istota i geneza marketingu w turystyce 369

Ogólne zasady zarządzania marketingowego w turystyce 370

Kompozycja marketingowa (marketing-mix) w turystyce 373

7.4. Rola państwa w gospodarce turystycznej 385

Pojęcie i zakres polityki turystycznej 385

Instrumenty polityki turystcznej państwa 387

Poziomy polityki turystycznej 390

7.5. Międzynarodowa współpraca w dziedznie gospodarki turystycznej 392

8. PRZEMIANY POD WPŁYWEM TURYSTYKI NA OBSZARACH RECEPCJI TURYSTYCZNEJ (M. Mika) 403

8.1. Turystyka jako czynnik przemian ekonomicznych 405

Korzyści ekonomiczne 407

Skutki negatywne 416

8.2. Turystyka jako czynnik przemian społecznych 419

Turystyka jako spotkanie 422

Charakter przemian społecznych pod wpływem turystyki 425

Postawy mieszkańców wobec turystów 430

8.3. Turystyka jako czynnik przemian kulturowych 433

Komunikacja międzykulturowa 434

Przemiany kultury zbiorowości odwiedzanej przez turystów 435

8.4. Turystyka jako czynnik przemian środowiska przyrodniczego 443

Oddziaływanie pozytywne 445

Skutki negatywne 445

Przemiany w środowisku przyrodniczym regionów turystycznych 450

8.5. Przemiany przestrzenne 455

Zagospodarowanie turystyczne obszarów nadmorskich 456

Zagospodarowanie turystyczne obszarów górskich 462

Drugie domy 464

Główne problemy gospodarowania przestrzenią 467

8.6. Sposoby ograniczania negatywnego wpływu turystyki 468

Turystyka alternatywna 468

Koncepcja turystyki zrównoważonej 470

9. ŹRÓDŁA INFORMACJI TURYSTYCZNEJ 480

9.1. Główne źródła informacji dla turystów (M. Mika) 480

Literatura turystyczna 481

Kartografia turystyczna 484

9.2. Źródła informacji o turystyce (E. Pitrus) 492

Informacja statystyczna 492

Badania statystyczne 496

Źródła informacji naukowej 504

Bibliografia 506

Indeks rzeczowy 521