"Kompendium wiedzy o handlu"
Libra identifier: 622
Table of Contents
Wprowadzenie 8
1. Handel we współczesnej gospodarce 12
1.1. Istota handlu 12
1.2. Podstawy teoretyczne wyodrębnienia handlu 13
1.3. Uwarunkowania rozwoju handlu i jego znaczenie w gospodarce 20
1.4. Handel a dystrybucja 27
2. Przedsiębiorstwo handlowe jako podmiot rynku 33
2.1. Pojęcie i cechy przedsiębiorstwa handlowego 33
2.2. Funkcje przedsiębiorstwa handlowego 35
2.3. Otoczenie przedsiębiorstwa handlowego 39
2.4. Typologia przedsiębiorstw handlowych 42
3. Zarządzanie przedsiębiorstwem handlowym 49
3.1. Orientacja strategiczna w zarządzaniu przedsiębiorstwem handlowym 49
3.2. Problemy decyzyjne w przedsiębiorstwie handlowym 63
3.3. Kształtowanie przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstwa handlowego 69
4. Zarządzanie zasobami ludzkimi w handlu 78
4.1. Cechy pracy w handlu 78
4.2. Elementy polityki personalnej 81
4.3. Planowanie zatrudnienia 84
4.4. Motywowanie 95
4.5. System oceny pracowników 107
5. Marketing w handlu 112
5.1. Geneza i istota marketingu w handlu 112
5.2. Strategie marketingowe przedsiębiorstw handlowych 115
5.3. Instrumenty marketingu w handlu 120
5.3.1. Wybór formatu sklepu 120
5.3.2. Oferta asortymentowo-usługowa 129
5.3.3. Zarządzanie marką 135
5.3.4. Ceny i marże 143
5.3.5. Promocja 149
5.4. Trendy w marketingu handlowym 161
6. Merchandising 163
6.1. Geneza i istota merchandisingu 163
6.2. Merchandising detalisty i producenta 170
6.3. Techniki merchandisingu handlowego 174
7. Systemy informatyczne w handlu 199
7.1. Systemy wspomagania sprzedaży 199
7.2. Systemy wspomagania logistyki 205
7.3. Systemy wspomagania relacji z klientem 209
8. Zarządzanie jakością w handlu 231
8.1. Interpretacja jakości 231
8.2. Pojęcie jakości w handlu 235
8.3. Systemy zarządzania jakością 243
9. Handel elektroniczny 257
9.1. Geneza działalności handlowej opartej na wykorzystaniu Internetu 257
9.2. Charakterystyka przedsiębiorstw handlu elektronicznego na tle tradycyjnych form handlu 260
9.3. Prawne aspekty handlu elektronicznego 267
9.4. Znaczenie budowania lojalności klienta w handlu elektronicznym 275
9.5. Stan i uwarunkowania rozwoju handlu elektronicznego w Polsce 281
10. Przestrzenne aspekty funkcjonowania handlu 289
10.1. Znaczenie handlu w rozwoju miast i regionów 289
10.2. Koncepcje lokalizacji w handlu 293
10.3. Nowe rozwiązania w zakresie lokalizacji centrów handlowych 296
10.3.1. Geneza centrum handlowego 296
10.3.2. Rozwój centrów handlowych w Polsce 298
11. Kooperacja w handlu 301
11.1. Istota i przesłanki kooperacji 301
11.2. Formy kooperacji 304
11.3. Franchising 308
12. Internacjonalizacja handlu 312
12.1. Interpretacja internacjonalizacji w handlu 312
12.2. Motywy internacjonalizacji przedsiębiorstw handlowych 327
12.3. Strategie internacjonalizacji 330
Literatura podstawowa 339
Indeks 346