"Nauki Inżynierskie i Technologie 4(7)"
Libra identifier: 63038
Table of Contents
Wstęp 8
Bronisław Buczek: Improvement of quality of used frying oil by means of active carbons 10
Bronisław Buczek: Poprawa jakości zużytego oleju smażalniczego za pomocą węgli aktywnych 19
Wojciech Dąbrowski, Włodzimierz Bednarski: Perspektywy zastosowania oleju z alg w produkcji biodiesla 20
Wojciech Dąbrowski, Włodzimierz Bednarski: Perspectives of the use of algal oil for biodiesel production 35
Paulina Duma, Marek Zin: Ocena zanieczyszczenia ołowiem i kadmem wybranych owoców pochodzących z województwa podkarpackiego 36
Paulina Duma, Marek Zin: Assessment of lead and cadmium pollution of chosen fruit from Podkarpackie voivodship 41
Zbigniew Garncarek, Barbara Garncarek: Ocena przydatności wielkocząsteczkowych amin alifatycznych do ekstrakcji kwasów jabłkowego i fumarowego 42
Zbigniew Garncarek, Barbara Garncarek: Extraction of malic and fumaric acids with high molecular amine extractants 54
Franciszek Kapusta: Logistyczny łańcuch mleka i jego przetworów w Polsce w pierwszej dekadzie XXI wieku 55
Franciszek Kapusta: Logistics chain of milk and dairy products in Poland in the first decade of the 21st century 72
Małgorzata Kosiorowska: Mlekomaty – nowy sposób bezpośredniej sprzedaży mleka surowego w Polsce 73
Małgorzata Kosiorowska: Milkomats – a new form of direct sales of raw milk in Poland 83
Krzysztof Siemianowski, Jerzy Szpendowski: Możliwości zwiększania za- wartości wapnia w serach twarogowych w świetle dotychczasowych badań 84
Krzysztof Siemianowski, Jerzy Szpendowski: Possibilities of tvarog cheeses enrichment with calcium in the light of hitherto existing research 99
Artur Wiktor, Małgorzata Nowacka, Magdalena Śledź, Magdalena Selke, Dorota Witrowa-Rajchert: Kinetyka suszenia konwekcyjnego wspomaganego ogrzewaniem mikrofalowym miąższu jabłka – dobór modelu matematycznego 100
Artur Wiktor, Małgorzata Nowacka, Magdalena Śledź, Magdalena Selke, Dorota Witrowa-Rajchert: Kinetics of microwave-assisted drying of apple – selection of suitable mathematical model 112
Youling Xiong: The 58th ICoMST (International Congress of Meat Science and Technology), Montreal, Canada 2012 113