"Nauki inżynierskie i technologie 3(10) 2013"
Identyfikator Librowy: 99651
Spis treści
Wstęp 8
Sylwia Bakuła, Renata Pietrzak-Fiećko, Elżbieta Tońska, Michalina Gałgowska, Jan Miciński, Porównanie zawartości kadmu i ołowiu w mleku różnych gatunków zwierząt 10
Wojciech Dąbrowski, Włodzimierz Bednarski, Ekologiczne aspekty produkcji oraz stosowania biodiesla 19
Kamil Dolik, Mariusz S. Kubiak, Instrumentalny test analizy profilu tekstury w badaniu jakości wybranych produktów spożywczych 36
Ewa Domian, Ewa Świrydow, Jan Cenkier, Skrobia modyfikowana typu OSA w mikrokapsułkowaniu lipidów metodą suszenia rozpyłowego – stan badań 46
Elżbieta Gujska, Marta Czarnowska, Joanna Michalak, Ocena metod oznaczania zawartości kwasu foliowego i folianów w sokach owocowych 63
Sylwia Mierzejewska, Jarosław Diakun, Joanna Piepiórka-Stepuk, Marzena Zając, Mycie w systemie CIP wybranych elementów instalacji przesyłowych 71
Remigiusz Olędzki, Znakowanie żywności pod względem wartości antyoksydacyjnej 81
Tomasz Podeszwa, Wykorzystanie pseudozbóż do wytwarzania piwa bezglutenowego 93
Monika Sterczyńska, Marek Jakubowski, Aleksander Poreda, Wpływ kształtu otworu wlotowego kadzi wirowej na formowanie się stożka osadu zastępczego 104
Barbara Sykut, Konrad Kowalik, Paweł Droździel, Współczesne opakowania dla przemysłu żywnościowego 115
Jerzy Szpendowski, Krzysztof Siemianowski, Właściwości odżywcze i funkcjonalne oraz zastosowanie kazeinianów w przetwórstwie spożywczym 123
Zbigniew Duda, Informacja o podręczniku pt. Technologia wędzenia żywności pod redakcją Edwarda Kołakowskiego 140