"Właściwe i smaczne żywienie korzystne dla tarczycy"
Identyfikator Librowy: 114352
Spis treści
Przedmowa 5
Podstawy 7
Kiedy dochodzi do zaburzeń czynności tarczycy? 9
Budowa i położenie anatomiczne tarczycy 9
Wytwarzanie hormonów tarczycy 10
Co steruje wytwarzaniem hormonów? 11
„Bez jodu nic nie można” 12
Jod – niedoceniany pierwiastek 13
Nadczynność tarczycy 14
Autonomia tarczycowa: często uwarunkowana niedoborem jodu 14
Następstwa nadczynności tarczycy 14
Choroba Basedowa 15
Jak można leczyć nadczynność tarczycy? 15
Niedoczynność tarczycy 16
Jak można leczyć niedoczynność tarczycy? 18
Najczęstsza przyczyna niedoczynności tarczycy: zapalenie tarczycy typu Hashimoto 18
Wole – choroba społeczna 20
Jak powstaje wole 20
Wole, którego można uniknąć – wole z niedoboru jodu 21
Leczenie wola 22
Utrudnienie połykania 23
Obszar Niemiec jako teren niedoboru jodu 24
Ryzyko zdrowotne niedoboru jodu 24
Czym właściwie jest jod? 25
Nie „przesolimy” sobie życia – jodowana sól nie jest niebezpieczna 27
Zdrowe odżywianie to podstawowa zasada 30
Białko – ważna substancja odżywcza 30
Energia dzięki węglowodanom 30
Tłuszcze przyczyną otyłości 31
Witaminy i substancje mineralne 31
Błonnik i substancje resztkowe utrzymują w formie 32
Odpowiednie płyny w odpowiedniej ilości 32
Brzuch jest tak samo zbyteczny jak wole 34
Cenne zalecenia zdrowotne 35
Smaczne śniadania 37
Omlet po amerykańsku 39
Owocowe musli 39
Malinowy koktajl 40
Egzotyczne musli 41
Orzechowy chleb 42
Bułeczki z pestkami słonecznika 43
Bułeczki z orkiszem i marchewką 44
Musli z kiełkami 45
Jajecznica smakosza 47
Śniadanie na „kaca” 47
Śniadanie łakomczucha 48
Wyśmienite obiady bogate w jod 49
Wywar rybny 51
Zupa-krem z brokułów 51
Ryżowa mieszanka 52
Letnie kluski 53
Wątłusz z sałatką ogórkową 54
Kluski z małżami w sosie własnym 55
Ziemniaki z ziołami 56
Szaszłyk z krewetek 57
Czerwony okoń z kapustą pekińską 59
Złoty okoń z ziołami i ratatouille 60
Egzotyczne rybne ragout 61
Naleśniki z farszem z brokułów 61
Paella 63
Flądra w sosie z białego wina 64
Rozmaitości na kolację 65
Tost smakosza „Sylt” 67
Zupa-krem z ziemniaków 67
Pieczony camembert 68
Sałatka śledziowa 69
Zielona sałata po grecku 69
Sałatka z tuńczyka 70
Półmisek rybny 71
Szaszłyki z krewetek w marynacie 71
Danie Neptuna 73
Frykadelki rybne (rybne zrazy) 74
Pizza z owocami morza 75
Gratin z brokułami, łososiem i ziemniakami 77
Zielone zapiekanki z krewetek 78
Galaretka z tuńczykiem i krewetkami 79
Ryż na mleku z kompotem jabłkowym 80
Słodkie podwieczorki i desery 81
Placek ze śliwkami 83
Placek z owocami 84
Babeczki z budyniem i owocami 85
Pieczone jabłka z farszem 86
Wafle z musem jabłkowym 87
Lody truskawkowe 88
Musli smakosza 89
Porzeczkowy deser 89
Koktajl bananowy 90
Skorowidz alfabetyczny potraw 92