"Dietoterapia"

Identyfikator Librowy: 118964

Spis treści

Autorzy 6

Przedmowa 8

1. Zapotrzebowanie energetyczne organizmu człowiekaEwa Lange 16

1.1. Zapasy energii w organizmie 16

1.2. Całkowite dobowe wydatki energetyczne organizmu 17

1.3. Bilans energii 19

1.4. Aktywność fizyczna 20

1.5. Obliczanie wartości wydatków energetycznych 24

1.6. Ustalanie zapotrzebowania na energię 28

Piśmiennictwo 33

2. WęglowodanyEwa Lange 34

2.1. Charakterystyka węglowodanów 34

2.2. Metabolizm węglowodanów 35

2.3. Znaczenie błonnika pokarmowego w żywieniu człowieka 38

2.3.1. Charakterystyka błonnika pokarmowego 38

2.3.2. Źródła błonnika pokarmowego w diecie 39

2.3.3. Właściwości prozdrowotne 40

2.3.4. Znaczenie błonnika pokarmowego w dietoprofilaktyce i dietoterapii zaparć 41

2.3.5. Znaczenie błonnika pokarmowego w uchyłkowatości jelita grubego 42

2.3.6. Znaczenie błonnika pokarmowego w rozwoju nowotworów jelita grubego 42

2.3.7. Znaczenie błonnika pokarmowego w rozwoju kamicy pęcherzyka żółciowego 43

2.3.8. Rola błonnika pokarmowego w rozwoju zaburzeń przemiany lipidowej oraz węglowodanowej w organizmie 43

2.3.9. Ograniczenia i przeciwwskazania do stosowania diety bogatoresztkowej 45

2.4. Indeks glikemiczny żywności i jego znaczenie w dietoprofilaktyce i dietoterapii 46

2.4.1. Definicja indeksu i ładunku glikemicznego 46

2.4.2. Znaczenie fizjologiczne produktów i posiłków o różnym indeksie glikemicznym 47

2.4.3. Indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny produktów spożywczych 48

2.4.4. Czynniki wpływające na wartość indeksu glikemicznego produktów spożywczych 49

2.4.5. Znaczenie indeksu glikemicznego i ładunku glikemicznego diety dla zdrowia 52

Piśmiennictwo 55

3. BiałkoDominika Głąbska, Dariusz Włodarek 58

3.1. Budowa chemiczna białek 58

3.2. Podział i charakterystyka aminokwasów i białek 60

3.3. Metabolizm białka 62

3.4. Rola aminokwasów i białka w organizmie 64

3.5. Źródła pokarmowe białka 65

3.6. Konsekwencje niedostatecznego i nadmiernego spożycia białka 68

Piśmiennictwo 69

4. TłuszczeDominika Głąbska, Dariusz Włodarek 70

4.1. Budowa chemiczna tłuszczów 70

4.2. Podział i źródła kwasów tłuszczowych 73

4.3. Metabolizm tłuszczu 76

4.4. Rola tłuszczu w organizmie 78

4.5. Źródła pokarmowe tłuszczu 80

4.6. Konsekwencje niedostatecznego i nadmiernego spożycia tłuszczu 80

Piśmiennictwo 85

5. WitaminyDominika Głąbska, Dariusz Włodarek 86

5.1. Charakterystyka ogólna 86

5.2. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach 89

5.2.1. Witamina A 89

5.2.2. Witamina D 96

5.2.3. Witamina E 100

5.2.4. Witamina K 103

5.3. Witaminy rozpuszczalne w wodzie 107

5.3.1. Witamina B1 107

5.3.2. Witamina B2 112

5.3.3. Witamina B3 (PP) 116

5.3.4. Witamina B5 119

5.3.5. Witamina B6 122

5.3.6. Witamina B8 (H) 126

5.3.7. Witamina B9 128

5.3.8. Witamina B12 132

5.3.9. Witamina C 135

5.3.10. Cholina 140

Piśmiennictwo 142

6. Składniki mineralneDominika Głąbska, Dariusz Włodarek 143

6.1. Charakterystyka ogólna 143

6.2. Wapń 145

6.3. Fosfor 148

6.4. Potas 151

6.5. Siarka 154

6.6. Sód 156

6.7. Chlor 159

6.8. Magnez 161

6.9. Żelazo 165

6.10. Fluor 168

6.11. Cynk 171

6.12. Miedź 174

6.13. Jod 178

6.14. Mangan 180

6.15. Selen 183

6.16. Chrom 186

Piśmiennictwo 188

7. Klasyfikacja dietDariusz Włodarek, Ewa Lange 189

7.1. Żywienie podstawowe 194

7.2. Charakterystyka diety łatwo strawnej 197

7.3. Dieta łatwo strawna o zmienionej konsystencji 201

7.3.1. Dieta płynna 201

7.3.2. Dieta płynna wzmocniona 202

7.3.3. Dieta papkowata 202

7.4. Charakterystyka diety bogatoresztkowej 203

Piśmiennictwo 206

8. Wybrane choroby przewodu pokarmowegoDariusz Włodarek 207

8.1. Choroba refluksowa przełyku 207

8.2. Choroba wrzodowa 210

8.3. Zespół jelita drażliwego (IBS) 215

8.3.1. Błonnik pokarmowy w terapii zespołu jelita drażliwego 220

8.3.2. Probiotyki 220

8.4. Przewlekłe zapalenie trzustki 221

8.4.1. Przewlekłe zapalenie trzustki a cukrzyca 225

8.5. Wybrane choroby wątroby 226

8.5.1. Funkcje wątroby 226

8.5.2. Żywienie w przewlekłych chorobach wątroby w okresie wyrównania 227

8.5.3. Postępowanie dietetyczne w wybranych chorobach wątroby i powikłaniach – zalecenia szczegółowe 231

Piśmiennictwo 238

9. Wybrane diety eliminacyjneEwa Lange 240

9.1. Dieta bezglutenowa – podstawa leczenia celiakii 240

9.1.1. Etiopatogeneza celiakii 240

9.1.2. Charakterystyka diety bezglutenowej 244

9.1.3. Wartość odżywcza produktów bezglutenowych 249

9.2. Dietoterapia alergii pokarmowych 252

9.2.1. Definicja i objawy alergii pokarmowej 252

9.2.2. Alergeny pokarmowe 253

9.2.3. Leczenie dietetyczne alergii pokarmowych 258

9.3. Dieta niskofenyloalaninowa stosowana w leczeniu fenyloketonurii 261

9.3.1. Etiopatogeneza i diagnostyka fenyloketonurii 261

9.3.2. Dietoterapia fenyloketonurii 262

9.3.3. Tolerancja na fenyloalaninę u osób chorych na fenyloketonurię 264

Piśmiennictwo 265

10. Dietoterapia i dietoprofilaktyka otyłościEwa Lange 267

10.1. Definicja i klasyfikacja otyłości 267

10.1.1. Ocena zawartości tkanki tłuszczowej w ciele 269

10.1.2. Prawidłowa i należna masa ciała 271

10.2. Epidemiologia otyłości 272

10.1.3. Otyłość metaboliczna 272

10.3. Etiologia otyłości 274

10.3.1. Czynniki genetyczne warunkujące powstawanie otyłości 274

10.3.2. Czynniki biologiczne i farmakologiczne warunkujące powstawanie otyłości 275

10.3.3. Czynniki środowiskowe warunkujące powstawanie otyłości 276

10.4. Znaczenie bilansu energetycznego i mechanizmów regulacji spożycia pożywienia w otyłości i redukcji masy ciała 278

10.5. Rezerwy energii w organizmie 280

10.6. Skutki zdrowotne otyłości 283

10.7. Cele leczenia otyłości 284

10.8. Metody leczenia otyłości 287

10.9. Dietoterapia otyłości 289

10.9.1. Diety niskoenergetyczne 289

10.9.2. Dieta bardzo niskoenergetyczna 297

10.9.3. Diety niekonwencjonalne 300

10.10. Aktywność fizyczna jako element wspomagania redukcji masy ciała 302

10.11. Inne metody leczenia otyłości 303

Piśmiennictwo 304

11. Dietoprofilaktyka i dietoterapia powikłań miażdżycyEwa Lange 306

11.1. Definicja procesu miażdżycowego i rozwój jego powikłań 306

11.2. Czynniki ryzyka rozwoju powikłań miażdżycy 307

11.3. Dieta o zmodyfikowanej zawartości kwasów tłuszczowych 310

11.3.1. Znaczenie nasyconych kwasów tłuszczowych 310

11.3.2. Znaczenie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych 311

11.3.3. Znaczenie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych 313

11.3.4. Znaczenie izomerów przestrzennych nienasyconych kwasów tłuszczowych 314

11.4. Znaczenie innych niż kwasy tłuszczowe składników diety w dietoprofilaktyce i dietoterapii powikłań miażdżycy 316

11.4.1. Sterole i stanole roślinne 316

11.4.2. Węglowodany i błonnik pokarmowy 316

11.4.3. Rodzaj białka w diecie 317

11.4.4. Naturalne antyoksydanty 318

11.5. Programy profilaktyki cholesterolowej 320

11.5.1. Zalecenia praktyczne w diecie o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 322

Piśmiennictwo 325

12. CukrzycaDariusz Włodarek, Lucyna Kozłowska 326

12.1. Podział cukrzycy 327

12.1.1. Znaczenie zmniejszenia nadmiernej masy ciała w leczeniu cukrzycy 327

12.2. Podstawowe zasady terapii dietetycznej w cukrzycy 329

12.2.1. Zalecenia PTD dotyczące leczenia cukrzycy ciężarnych 333

12.3. Wymienniki węglowodanowe, białkowe i tłuszczowe 334

Piśmiennictwo 337

13. Hiperurykemia i dna moczanowaLucyna Kozłowska 338

13.1. Definicja i epidemiologia 338

13.2. Rola składników pokarmowych w terapii hiperurykemii i dny moczanowej 340

Piśmiennictwo 349

14. Nadciśnienie tętniczeLucyna Kozłowska 350

14.1. Definicja i klasyfikacja nadciśnienia tętniczego 350

14.2. Epidemiologia nadciśnienia tętniczego 351

14.3. Terapia dietetyczna 352

14.3.1. Redukcja masy ciała 353

14.3.2. Ograniczenie spożycia sodu i zwiększenie spożycia potasu 355

14.3.3. Wpływ pozostałych składników diety na ciśnienie tętnicze krwi 357

14.4. Dieta DASH 363

Piśmiennictwo 365

15. Przewlekła choroba nerekLucyna Kozłowska 367

15.1. Przewlekła choroba nerek – okres leczenia zachowawczego 367

15.1.1. Definicja i klasyfikacja przewlekłej choroby nerek 367

15.1.2. Epidemiologia przewlekłej choroby nerek 371

15.1.3. Dietoterapia przewlekłej choroby nerek w okresie leczenia zachowawczego 372

15.1.4. System wymienników stosowany w dietoterapii przewlekłej choroby nerek 380

15.2. Przewlekła choroba nerek – okres leczenia nerkozastępczego (dializoterapia) 398

15.2.1. Epidemiologia schyłkowej niewydolności nerek 398

15.2.2. Zalecenia dietetyczne dla pacjentów dializowanych 399

15.3. Przewlekła choroba nerek – okres leczenia nerkozastępczego (przeszczepienie nerki) 415

15.3.1. Statystyki dotyczące przeszczepiania nerek w Polsce 415

15.3.2. Zaburzenia występujące u pacjentów po przeszczepieniu nerki 415

15.3.3. Zalecenia dotyczące wartości energetycznej diety i spożycia makroskładników pokarmowych 417

15.3.4. Zalecenia dotyczące spożycia składników mineralnych i witamin 422

Piśmiennictwo 423

16. Kamice układu moczowegoLucyna Kozłowska 425

16.1. Epidemiologia i etiologia kamic układu moczowego 425

16.2. Rodzaje kamic układu moczowego 426

16.3. Rozpoznanie rodzaju i przyczyn powstawania kamic układu moczowego 433

16.4. Rola składników pokarmowych w terapii kamicy układu moczowego 435

Piśmiennictwo 445

17. NiedokrwistośćDariusz Włodarek 446

17.1. Niedokrwistość z niedoboru żelaza 448

17.2. Niedokrwistość megaloblastyczna 451

Piśmiennictwo 456

Skorowidz 457