"Cukrzyca typu 2"
Identyfikator Librowy: 161065
Spis treści
Przedmowa 10
1. WSTĘP Andrzej Gawrecki 12
Na czym polega cukrzyca typu 2? 12
Dlaczego w cukrzycy typu 2 działanie insuliny nie jest prawidłowe? 13
Dlaczego warto kontrolować stężenie glukozy we krwi? 15
Rys historyczny 18
Jak leczono cukrzycę w starożytności? 18
Skala zachorowań, epidemiologia zjawiska 22
Aktualne metody leczenia cukrzycy typu 2 23
Jakie informacje dotyczące cukrzycy należy przekazać pacjentom? 25
2. TRAWIENIE I BILANS ENERGETYCZNY Sylwia Karbowska 26
Pożywienie jako źródło energii niezbędnej do życia 26
Jakie składniki obecne w pożywieniu są niezbędne dla człowieka? 27
W jaki sposób jedzenie, które dostarczymy, jest przez nas wykorzystywane, czyli losy pokarmu od talerza do komórek naszego organizmu 28
Ile energii potrzebuje nasz organizm w ciągu doby? 31
Bilans energetyczny 34
3. PLAN ZDROWEGO ODŻYWIANIA Sylwia Karbowska 36
Ustalenie prawidłowej masy ciała 36
Jaka powinna być Twoja prawidłowa masa ciała? 36
Ustalenie zapotrzebowania kalorycznego w ciągu doby 38
Jak obliczyć zapotrzebowanie na kalorie w ciągu dnia? 38
Ustalenie deficytu kalorycznego 39
Ustalenie liczby posiłków w ciągu dnia 40
Źródła pokarmów zaspokajające zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze w ciągu dnia 43
Grupy produktów spożywczych dostarczających cennych składników odżywczych 43
Białka, tłuszcze – czy podnoszą wartości cukru? 44
Białka – do czego nam są potrzebne i jakie są ich źródła? 44
Po co są nam potrzebne białka? 46
Zapotrzebowanie na białko 47
Gdzie możemy znaleźć białka? 48
Tłuszcze – ich rola, zagrożenia i źródła w produktach spożywczych 48
Węglowodany – zasadniczy składnik pokarmowy wpływający bezpośrednio na wzrost glikiemii 54
Witaminy – niezbędne składniki pokarmowe 57
Witamina „na zdrowe oczy”, czyli witamina A 59
Witamina D – mocne kości 60
Witamina E – witamina młodości 61
Witamina K – na dobrą krzepliwość krwi 61
Witamina C – witamina odporności 62
Witaminy z grupy B 63
Składniki mineralne – po co są nam potrzebne i jakie są ich źródła w pożywieniu Wapń – niezbędny do budowy kości 66
Magnez 67
Sód i potas 67
Jak prawidłowo przyrządzać posiłki – zdrowe techniki kulinarne 68
Żelazo 68
Jak dbać o prawidłowe wartości glikemii, jedząc poza domem? 70
4. OD CZEGO ZALEŻĄ WARTOŚCI CUKRU Agata Juruć 72
Indeks glikemiczny i jego wpływ na wartości glikemii 72
Co się dzieje w organizmie po zjedzeniu posiłku o wysokim IG? 72
Co jeszcze wpływa na wartość IG? 74
Czym jest ładunek glikemiczny? 76
Rola błonnika pokarmowego w utrzymaniu prawidłowych wartości cukru 77
Jakie korzyści wynikają ze spożywania błonnika? 78
Kto nie powinien stosować diety wysokobłonnikowej? 79
Źródła błonnika pokarmowego 79
Substancje słodzące 80
Stewia – naturalny słodzik dla diabetyków 81
Czy warto stosować słodzik zamiast cukru? 82
Napoje alkoholowe 83
Produkty zalecane i niewskazane 84
Jak prawidłowo czytać etykiety produktów spożywczych? 86
Wartość energetyczna 86
Termin spożycia 87
Wykaz składników 87
Dodatki do żywności 88
Glutaminian sodu 89
Syrop glukozowo-fruktozowy 89
Izomery „trans” 90
Właściwości superfoods w kuchni diabetyka 91
Młody jęczmień 91
Nasiona chia 91
Jagody goji 92
Quinoa 92
Amarantus 93
Spirulina 93
Fakty i mity na temat żywienia i diet w cukrzycy 94
Można jeść słodycze, ale przeznaczone dla diabetyków 94
Warto pić sok z grejpfruta, bo skutecznie obniża stężenie cukru 94
Cynamon pomaga w walce z wysokim stężeniem cukru 95
W trakcie słodzenia należy zastępować cukier biały cukrem brązowym lub miodem 95
Chory z cukrzycą powinien jeść mało i często 96
Nie wolno łączyć chleba z wędliną ani ziemniaków z mięsem, ponieważ to sprzyja tyciu 96
Warto łączyć szpinak z sokiem z cytryny lub kaszę gryczaną z natką pietruszki 96
5. METODY LECZENIA A ZALECENIA ŻYWIENIOWE Andrzej Gawrecki 98
Doustne leki przeciwcukrzycowe 99
Leki zmniejszające insulinooporność, czyli uwrażliwiające organizm na działanie insuliny 99
Leki zwiększające wydzielanie insuliny 101
Leki zmniejszające wchłanianie glukozy z przewodu pokarmowego 102
Leki zwiększające sekrecję insuliny zależnie od posiłku 102
Leki powodujące cukromocz, czyli utratę cukru z moczem 104
Insulinoterapia w cukrzycy typu 2 106
Co sprawia, że leczenie insuliną różni się u poszczególnych pacjentów? Metoda wielokrotnych wstrzyknięć insuliny a intensywna czynnościowa insulinoterapia 110
Metoda wielokrotnych wstrzyknięć insuliny a żywienie osoby z cukrzycą typu 2 110
Metoda intensywnej czynnościowej insulinoterapii a żywienie osoby z cukrzycą typu 2 111
Mieszanki insulinowe a żywienie osoby z cukrzycą typu 2 113
Czy dwie iniekcje mieszanki w czasie doby wystarczą? 115
Czy obojętne jest, ile czasu przed posiłkiem należy podać insulinę? 115
Czy przy cukrzycy typu 2 może być stosowana osobista pompa insulinowa? 116
6. WYSIŁEK FIZYCZNY W CUKRZYCY TYPU 2 Andrzej Gawrecki 118
Rekomendacje dotyczące aktywności fizycznej dla osób z cukrzycą typu 2 119
Jak obliczyć tętno, które będzie oznaczało umiarkowany wysiłek fizyczny? 121
Zasady podejmowania aktywności fizycznej przez osobę z cukrzycą typu 2 122
Doustne leki stosowane w leczeniu cukrzycy 124
7. ŻYWIENIE W ZALEŻNOŚCI OD CHORÓB WSPÓŁISTNIEJĄCYCH Anna Duda-Sobczak 126
Choroby nerek 126
Przewlekła choroba nerek 126
Kamica nerkowa 129
Dna moczanowa 131
Nadciśnienie tętnicze 133
Postępowanie niefarmakologiczne 133
Zalecane zmiany stylu życia 133
Otyłość 135
Warto spróbować – dieta DASH 135
Dlaczego otyłość jest groźna dla zdrowia? 136
Postępowanie w otyłości 137
Zaburzenia gospodarki lipidowej 142
Dlaczego zaburzenia gospodarki lipidowej są groźne? 142
Kiedy spełnione będą kryteria dobrego wyrównania gospodarki lipidowej u osób z cukrzycą? 143
Dlaczego nienasycone kwasy tłuszczowe są tak ważne dla zdrowia? 144
Choroby przewodu pokarmowego 145
Choroba refluksowa 145
Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy 147
Uchyłki jelita grubego 150
Nieswoiste zapalenia jelit 151
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego 151
Choroba Leśniowskiego-Crohna 152
Operacje bariatryczne 154
Kiedy rozważać leczenie bariatryczne? 155
Przeciwwskazania do zabiegu bariatrycznego 155
Jakie są wyniki leczenia? 156
Postępowanie po zabiegu 156
8. PSYCHOLOGICZNE ASPEKTY JEDZENIA I MOTYWACJA DO ODCHUDZANIA Agata Juruć 158
Psychologiczne czynniki związane z jedzeniem 158
Jedzenie a stres 160
Kiedy zgłosić się do specjalisty – zaburzenia jedzenia występujące w cukrzycy typu 2 162
Moja motywacja do odchudzania i plan działania 164
JADŁOSPISY Sylwia Karbowska, Agata Juruć 166
Jadłospis 1300 kcal 167
Jadłospis 1700 kcal 174
Piśmiennictwo 183