"Moda na gotowanie"

Identyfikator Librowy: 204812

Spis treści

Spis treści 4

Słowo wstępne 6

Waldemar Kuligowski 8

Zgniły pochrzyn i święte psy.Kształtowanie się antropologicznej refleksji nad jedzeniem jako praktyką kulturową 8

I 18

Magdalena Zdrowicka-Wawrzyniak 20

Gotowanie na ekranie. Słów kilka o nieustającej popularności programów kulinarnych w telewizji 20

Dominika Narożna 30

Co jeść? – telewizyjne audycje na temat żywienia. Studium przypadku 30

Magdalena Szulc 35

Cooking is the new black, czyli przepis na najmodniejszy post w blogosferze 35

Marta Miaskowska 42

Wideo w mediach społecznościowych – substytut relacji międzyludzkich czy nowa rzeczywistość? 42

Ramona Ślusarczyk, Katarzyna Kopecka-Piech 48

Instagram jako technologia intruzywna i „epistemiczna tapeta”. Mediatyzacja życia codziennego w obszarze tzw. zdrowego odżywiania 48

Sebastian Latocha 56

Retoryka zdrowia. Jedzenie i magia na łamach „Men’s Health”. Portret (z negatywu) samopoczucia współczesnego mężczyzny 56

Robert Grochowski 66

Zasady i normy przekazu komunikatu reklamowego środków spożywczych (żywieniowych) a prawa człowieka 66

Bartosz Kowalczyk 78

Wielki głód albo jak smakuje ludzka wątroba 78

II 84

Samanta Kowalska 86

Kuchnia smaków przyprawiona paragrafem. Ochrona dziedzictwa kulinarnego – wybrane aspekty prawnomiędzynarodowe 86

Paulina Wiśniewska 96

Moda na gotowanie w kontekście problematyki konsumpcjonizmu, głodu na świecie, zatruwania żywności i cierpienia zwierząt hodowlanych – jako wyzwań z zakresu bezpieczeństwa społecznego współczesnego świata 96

Michał Jarnecki 109

W pogoni za tożsamością lub jej iluzją w turystyce kulinarnej. Kuchnia a tożsamość narodowa 109

Arkadiusz Bednarczuk 122

Muzeum sztuki kulinarnej jako medium pamięci zbiorowej 122

Barbara Borzyszkowska (Koszela) 131

W nurcie kulinarnej festiwalizacji kultury na przykładzie imprezy plenerowej – Imieniny Borowej Ciotki w Zagrodzie Styp-Rekowskich w Płotowie 131

Alina Werochowska 139

Kaszubskie tradycje kulinarne – medialny zamęt czy udane próby ich ocalenia? 139

Justyna Kubik 148

Kulinaria a rozrywka społeczności lokalnych – na podstawie lokalnego przekazu medialnego 148

Karol Walczak 156

Wizerunek ludowego jedzenia na przykładzie wybranych przekazów medialnych 156

III 164

Piotr Łuszczykiewicz 166

O liryczności jedzenia (od antycznej Grecji do peerelowskiej Polski) 166

Eliza Gajzler 179

Z umiarem o umiarze. Kilka uwag Ignacego Krasickiego o jedzeniu i piciu 179

Juliusz Grzybowski 187

O niecodziennych zwyczajach kulinarnych tebańskich kobiet – wstępne rozpisanie problemu1 187