"Moda na gotowanie"
Identyfikator Librowy: 204812
Spis treści
Spis treści 4
Słowo wstępne 6
Waldemar Kuligowski 8
Zgniły pochrzyn i święte psy.Kształtowanie się antropologicznej refleksji nad jedzeniem jako praktyką kulturową 8
I 18
Magdalena Zdrowicka-Wawrzyniak 20
Gotowanie na ekranie. Słów kilka o nieustającej popularności programów kulinarnych w telewizji 20
Dominika Narożna 30
Co jeść? – telewizyjne audycje na temat żywienia. Studium przypadku 30
Magdalena Szulc 35
Cooking is the new black, czyli przepis na najmodniejszy post w blogosferze 35
Marta Miaskowska 42
Wideo w mediach społecznościowych – substytut relacji międzyludzkich czy nowa rzeczywistość? 42
Ramona Ślusarczyk, Katarzyna Kopecka-Piech 48
Instagram jako technologia intruzywna i „epistemiczna tapeta”. Mediatyzacja życia codziennego w obszarze tzw. zdrowego odżywiania 48
Sebastian Latocha 56
Retoryka zdrowia. Jedzenie i magia na łamach „Men’s Health”. Portret (z negatywu) samopoczucia współczesnego mężczyzny 56
Robert Grochowski 66
Zasady i normy przekazu komunikatu reklamowego środków spożywczych (żywieniowych) a prawa człowieka 66
Bartosz Kowalczyk 78
Wielki głód albo jak smakuje ludzka wątroba 78
II 84
Samanta Kowalska 86
Kuchnia smaków przyprawiona paragrafem. Ochrona dziedzictwa kulinarnego – wybrane aspekty prawnomiędzynarodowe 86
Paulina Wiśniewska 96
Moda na gotowanie w kontekście problematyki konsumpcjonizmu, głodu na świecie, zatruwania żywności i cierpienia zwierząt hodowlanych – jako wyzwań z zakresu bezpieczeństwa społecznego współczesnego świata 96
Michał Jarnecki 109
W pogoni za tożsamością lub jej iluzją w turystyce kulinarnej. Kuchnia a tożsamość narodowa 109
Arkadiusz Bednarczuk 122
Muzeum sztuki kulinarnej jako medium pamięci zbiorowej 122
Barbara Borzyszkowska (Koszela) 131
W nurcie kulinarnej festiwalizacji kultury na przykładzie imprezy plenerowej – Imieniny Borowej Ciotki w Zagrodzie Styp-Rekowskich w Płotowie 131
Alina Werochowska 139
Kaszubskie tradycje kulinarne – medialny zamęt czy udane próby ich ocalenia? 139
Justyna Kubik 148
Kulinaria a rozrywka społeczności lokalnych – na podstawie lokalnego przekazu medialnego 148
Karol Walczak 156
Wizerunek ludowego jedzenia na przykładzie wybranych przekazów medialnych 156
III 164
Piotr Łuszczykiewicz 166
O liryczności jedzenia (od antycznej Grecji do peerelowskiej Polski) 166
Eliza Gajzler 179
Z umiarem o umiarze. Kilka uwag Ignacego Krasickiego o jedzeniu i piciu 179
Juliusz Grzybowski 187
O niecodziennych zwyczajach kulinarnych tebańskich kobiet – wstępne rozpisanie problemu1 187