"Biochemia. Podręcznik dla studentów medycznych studiów licencjackich"
Identyfikator Librowy: 102656
Spis treści
Słowo wstępne 6
Podstawowe pojęcia chemiczne stosowane w biochemii 16
WPROWADZENIE 16
Rozdział 1. KOMÓRKA 18
Błona komórkowa 18
Jądro komórkowe 20
Mitochondria 20
Lizosomy 21
Peroksysomy 21
Rybosomy 21
Siateczka endoplazmatyczna 21
Rozdział 2. AMINOKWASY 24
Ogólne przemiany aminokwasów 28
Losy grupy aminowej 28
Pula wolnych aminokwasów 28
Cykl mocznikowy 30
Losy grupy karboksylowej 31
Przemiany szkieletów węglowych 32
Przemiana szczegółowa fenyloalaniny i tyrozyny 33
Aminokwasy dostarczające fragmentów jednowęglowych 34
Przemiana szczegółowa metioniny i cysteiny 34
Udział aminokwasów w innych reakcjach metabolicznych 34
Bloki metaboliczne w przemianach aminokwasów 36
Rozdział 3. PEPTYDY, BIAŁKA 40
Oligopeptydy 40
Białka 41
Białka 41
Polipeptydy 41
Właściwości białek 42
Metody rozdziału białek 44
Trawienie białek 46
Wchłanianie aminokwasów 46
Bilans azotowy 47
Biologiczna rola białek 47
Rozdział 4. KWASY NUKLEINOWE 48
Nukleotydy 48
Budowa kwasów nukleinowych 50
DNA 50
RNA 50
Informacja genetyczna 51
Przekazywanie informacji genetycznej do komórek potomnych 51
Przekazywanie informacji genetycznej do cytoplazmy 52
Biosynteza białka 53
Modyfikacje potranslacyjne 54
Rozdział 5. ENZYMY 56
Wpływ temperatury na aktywność enzymów 57
Wpływ odczynu środowiska na aktywność enzymów 58
Wpływ stężenia substratu i stężenia enzymu na szybkość reakcji enzymatycznej 58
Wpływ aktywatorów i inhibitorów na aktywność enzymów 59
Aktywność enzymów 60
Klasyfikacja enzymów 60
Hydrolazy 61
Oksydoreduktazy 61
Transferazy 61
Izomerazy 62
Liazy 62
Syntetazy (ligazy) 62
Rozdział 6. KOENZYMY 64
Rozdział 7. WĘGLOWODANY 70
Cukry proste 70
Cukry złożone 72
Trawienie i wchłanianie węglowodanów 73
Właściwości cukrów 73
Rola węglowodanów 74
Transport glukozy do komórki 74
Wchłanianie węglowodanów 74
Główne procesy przemian cukrów 75
Przemiana glukozy 75
Glikoliza 76
Glukoneogeneza 79
Cykl pentozowy 80
Glikogenoliza 82
Glikogeneza 82
Glikogenozy 83
Synteza laktozy 83
Przemiana fruktozy 84
Regulacja hormonalna poziomu glukozy we krwi 85
Rozdział 8. TŁUSZCZE 86
Tłuszcze właściwe 86
Tłuszcze złożone 88
Steroidy 89
Trawienie i wchłanianie tłuszczów 89
Woski 89
Lipoproteiny osocza 91
Zaburzenia przemiany lipoprotein 91
Spalanie kwasów tłuszczowych 92
Aktywacja 92
Transport do mitochondrium 92
Bilans energetyczny /3-oksydacji 93
Proces /3-oksydacji 93
Synteza kwasów tłuszczowych 94
Synteza tłuszczu właściwego 95
Powstawanie nienasyconych kwasów tłuszczowych 95
Synteza tłuszczów złożonych 97
Synteza tłuszczu właściwego z glukozy 97
Synteza cholesterolu 99
Lipidozy (choroby spichrzeniowe lipidów) 99
Rozdział 9. SKŁADNIKI MINERALNE 102
Makropierwiastki 102
Mikropierwiastki i pierwiastki śladowe 103
Rozdział 10. PRZEWÓD POKARMOWY 106
Soki trawienne przewodu pokarmowego 106
Ślina 106
Sok żołądkowy 106
Sok trzustkowy 107
Krążenie jelitowo-wątrobowe 108
Żółć 108
Rozdział 11. UTLENIANIA BIOLOGICZNE 110
Łańcuch oddechowy 110
Teorie oksydacyjnej fosforylacji 112
Związki rozprzęgające oksydatywną fosforylację 112
Cykl Krebsa 113
Inhibitory łańcucha oddechowego 113
Reakcje cyklu Krebsa 113
Cukrzyca 114
Oksydatywna dekarboksylacja a-ketoglutaranu 114
Zaburzenia metaboliczne w cukrzycy 115
Cukrzyca młodzieńcza 115
Cukrzyca starcza 115
Synteza ciał ketonowych 116
Aktywacja acetooctanu 117
Rozdział 12. WITAMINY 118
Podział witamin 121
Witamina A 122
WITAMINY ROZPUSZCZALNE W TŁUSZCZACH 122
Witamina D 124
Witamina E 126
Witamina K 127
Witamina F 129
Witamina C 130
WITAMINY ROZPUSZCZALNE W WODZIE 130
Witamina B1 132
Witamina B2 (witamina G) 134
Witamina B6 135
Witamina PP (witamina B3) 137
Kwas foliowy (witamina M) 138
Witamina B12 140
Witamina H 141
Kwas liponowy 142
Kwas pantotenowy (witamina B5) 143
Kwas paraaminobenzoesowy 144
Inozytol 145
Witamina B15 146
WITAMINY KONTROWERSYJNE 146
Witamina B17 147
Cholina 148
Witamina P 149
Witamina Q10 149
Witamina B13 151
Witamina T 151
Witamina U 151
Rozdział 13. HORMONY 152
Mechanizm działania hormonów 152
Hormony podwzgórza 153
Neurotransmittery 154
Hormony przysadki mózgowej 156
Tarczyca 158
Przytarczyce 161
Trzustka 162
Hormony wydzielane przez nadnercza 164
Rdzeń nadnerczy 166
Hormony płciowe żeńskie 167
Hormonalna regulacja cyklu miesiączkowego 169
Hormonalne środki antykoncepcyjne 169
Hormony płciowe męskie 170
Hormony tkankowe 170
Rozdział 14. SKŁAD PRAWIDŁOWEJ DIETY CZŁOWIEKA 172
Białka 172
Tłuszcze 172
Węglowodany 172
Składniki mineralne 173
Witaminy 173
Bilans energetyczny 174
Rozdział 15. KREW 176
Erytrocyty 176
Glikoliza w erytrocytach 176
Hemoglobina 177
Synteza hemu 177
Hemoglobinopatie 178
Degradacja hemoglobiny 179
Żółtaczki 179
Leukocyty 180
Osocze 180
Trombocyty 180
Składniki osocza nieorganiczne 180
Składniki osocza organiczne 180
Krzepnięcie krwi 181
Białka osocza 181
Fibrynoliza 182
Transport gazów przez krew 182
W płucach 183
W tkankach 183
Bufory krwi 184
Efekt Bohra 184
Rozdział 16. MIĘŚNIE 186
Mięśnie poprzecznie prążkowane 186
Synteza kreatyny 186
Mięśnie gładkie 187
Rozdział 17. TKANKA ŁĄCZNA 188
Kości 188
Struktury ścięgniste 188
Rozdział 18. GOSPODARKA FOSFORANOWO-WAPNIOWA 190
Kalcytonina 191
Parathormon 192
Witamina D 192
Rozdział 19. OSTEOPOROZA 194
Osteoporoza pierwotna 194
Osteoporoza wtórna 195
Rozdział 20. TKANKA NERWOWA 196
Przewodzenie nerwowe 196
Centralny układ nerwowy 197
Synapsy 197
Rozdział 21. WĄTROBA 198
Białka 198
Tłuszcze 198
Węglowodany 198
Procesy detoksykacji 199
Metylacja, acetylacja 199
Sprzęganie 199
Utlenianie i redukcja 199
Synteza 200
Rozdział 22. NERKA 202
Kanalik kręty I rzędu 202
Kanalik kręty II rzędu 202
Działanie hormonów 203
Wydalanie amoniaku 203
Zakwaszanie moczu 203
Mocz fizjologiczny 204
Próg nerkowy 204
Mocz patologiczny 205
Białko 205
Klirens nerkowy 205
Ciała ketonowe 206
Cukier 206
Krew 206
Bilirubina 207
Rozdział 23. GOSPODARKA WODNO-ELEKTROLITOWA 208
Bilans wodny 208
Rozdział 24. RÓWNOWAGA KWASOWO-ZASADOWA 210
Kwasica oddechowa 210
Kwasica metaboliczna 211
Zasadowica metaboliczna 211
Zasadowica oddechowa 211
Rozdział 25. CZĘŚĆ DOŚWIADCZALNA 212
Zasady bezpieczeństwa w laboratorium 212
Ogólne zasady pracy w laboratorium 212
Aminokwasy, peptydy 213
Reakcja biuretowa (Piotrowskiego) 213
Reakcja ksantoproteinowa 213
Reakcja Millona 213
Reakcja cystynowa 214
Reakcje z solami miedzi (jonami Cu2+) 214
Białka 215
Działanie rozpuszczalników organicznych 215
Działanie silnych kwasów 215
Działanie soli metali ciężkich 215
Działanie wysokiej temperatury 215
Dializa 216
Wysalanie 216
Enzymy 217
Badanie warunków działania amylazy 217
Charakterystyka białka złożonego - mucyny 217
Węglowodany 220
Reakcja Fehlinga 220
Reakcja Molischa 220
Reakcja Barfoeda 221
Reakcja Nylandera 221
Reakcja Seliwanowa 221
Hydroliza skrobi 222
Reakcja z jodem 222
Tłuszcze 223
Próba akroleinowa na glicerol 223
Rozpuszczalność tłuszczów 223
Enzymatyczne trawienie tłuszczów 224
Wykrywanie cholesterolu 224
Hormony, witaminy, składniki mineralne 225
Ilościowe oznaczanie witaminy C 225
Liczba kwasoty 225
Wykrywanie androsteronu (reakcja Zimmermanna) 225
Ilościowe oznaczanie magnezu w materiale biologicznym 226
Ilościowe oznaczanie wapnia 226
Trawienie 227
Wykrywanie składników żółci 227
Oznaczanie aktywności amylazy linowej (metoda Vohlgemutha) 228
Oznaczanie kwasoty soku żołądkowego 228
Wykrywanie cholesterolu 228
Krew 229
Badanie deficytowego soku żołądkowego 229
Wykrywanie niektórych składników krwi 229
Ilościowe oznaczanie białka całkowitego w surowicy krwi 230
Ilościowe oznaczanie glukozy metodą enzymatyczną 231
Oznaczanie kwasu moczowego 231
Mocz fizjologiczny 232
Ilościowe oznaczanie mocznika 232
Wykrywanie składników nieorganicznych moczu 232
Wykrywanie składników organicznych moczu 233
Mocz patologiczny 234
Białko w moczu (proteinuria) 234
Cukier w moczu (glukozuria) 234
Wykrywanie ciał ketonowych 234
Wykrywanie bilirubiny 235
Wykrywanie krwi 235
Rozdział 26. ZAGADNIENIA Z BIOCHEMII 236