"Standardy żywienia pozajelitowego i żywienia dojelitowego"

Identyfikator Librowy: 111641

Spis treści

Redaktorzy 5

Współautorzy 5

Wstęp 8

1. Definicje i określenia 12

2. Organizacja żywienia i leczenia żywieniowego w szpitalu 15

3. Standard leczenia żywieniowego w szpitalu 19

4. Ocena stanu odżywienia 33

5. Leczenie żywieniowe w warunkach domowych 39

6. Plan leczenia żywieniowego 51

7. Leczenie żywieniowe w stanach terminalnych (konsensus Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego) 52

8. Standard wprowadzania cewnika do żywienia pozajelitowego do żyły głównej 53

9. Standard posługiwania się kaniulą, cewnikiem lub portem i linią żylną do żywienia pozajelitowego 57

10. Standard stanu chorego umożliwiajacy leczenie żywieniowe 59

11. Standard programu żywienia pozajelitowego 62

12. Monitorowanie leczenia żywieniowego 64

13. Standard zgłębnikowania przez nos do żywienia dożołądkowego i dojelitowego 69

14. Standard postępowania w przypadku podejrzenia zakażenia dostępu żylnego 71

15. Standard postępowania w przypadku potwierdzenia zakażenia zwiazanego z dostępem żylnym 73

Piśmiennictwo 75