"Preparatyka i analiza związków naturalnych"

Identyfikator Librowy: 116240

Spis treści

Przedmowa 8

1. Izolowanie wybranych związków organicznych ze źródeł naturalnych 10

1.1. Anetol z nasion anyżu 11

1.2. Eugenol z pączków goździkowca korzennego 15

1.3. Kofeina z liści herbaty 19

1.4. Laktoza z mleka w proszku 24

1.5. Kwas cytrynowy z soku z cytryn 30

1.6. (R)-(+) limonen ze skórek pomarańczy 34

1.7. Nikotyna z liści tytoniu 37

1.8. Piperyna z nasion pieprzu czarnego 40

1.9. Teobromina z kakao 44

1.10. Trimirystyna i kwas mirystynowy z gałki muszkatołowej 46

1.11. Oktaacetylo-α-D-celobioza oraz α-D-celobioza z bawełny 50

1.12. Hesperydyna ze skórek pomarańczy 55

2. Zastosowanie cieczowej chromatografii kolumnowej do rozdziału mieszanin produktów naturalnych 59

2.1. (S)-(+)-karwon i (R)-(+)-limonen z olejku kminkowego 62

2.2. Anetol z olejku anyżowego 65

2.3. β-karoten i likopen z pasty pomidorowej 65

3. Olejki eteryczne 70

3.1. Charakterystyka olejków eterycznych 70

3.2. Wyodrębnianie olejków eterycznych z materiału roślinnego 72

3.3. Przegląd najpopularniejszych olejków eterycznych 75

3.3.1. Olejek anyżowy 75

3.3.2. Olejek bazyliowy 75

3.3.3. Olejek cynamonowy 76

3.3.4. Olejki cytrusowe 77

3.3.5. Olejek goździkowy 79

3.3.6. Olejek jałowcowy 79

3.3.7. Olejek kminkowy 80

3.3.8. Olejek kolendrowy 81

3.3.9. Olejek z kopru włoskiego (fenkułowy) 82

3.3.10. Olejek lawendowy 83

3.3.11. Olejek lemongrasowy (z trawy cytrynowej) 84

3.3.12. Olejek majerankowy 86

3.3.13. Olejek melisowy 87

3.3.14. Olejek mięty pieprzowej 88

3.3.15. Olejek rozmarynowy 90

3.3.16. Olejek różany 91

3.3.17. Olejek rumiankowy 92

3.3.18. Olejek sosnowy 93

3.3.19. Olejek szałwiowy 94

3.3.20. Olejek tatarakowy 96

3.3.21. Olejek tymiankowy 96

3.4. Analiza składu olejków eterycznych na podstawie badań TLC 97

4. Oznaczanie zawartości wybranych składników w materiale biologicznym metodą HPLC 102

4.1. Schemat analizy 102

4.2. Oznaczanie zawartości kofeiny w różnych gatunkach herbaty 107

4.3. Oznaczanie zawartości tymolu w olejku tymiankowym 110

4.4. Oznaczanie zawartości aldehydu cynamonowego w olejku cynamonowym 115

5. Organiczne związki zapachowe 120

5.1. Przegląd organicznych związków zapachowych 120

5.2. Syntezy wybranych preparatów zapachowych 124

5.2.1. Techniki estryfikacji Fischera 126

5.2.2. Inne metody syntezy estrów 135

5.2.3. Inne zapachowe związki organiczne 139

5.2.4. Synteza mikrofalowa 140

5.3. Analiza preparatów 143

5.3.1. Analiza spektralna 143

5.3.2. Reakcje charakterystyczne 143

6. Kompozycje zapachowe 147

6.1. Świat zapachów 147

6.2. Zasady komponowania mieszanin zapachowych 149

6.3. Przykłady prostych kompozycji zapachowych 153

Załączniki 157

1. Chromatografia cienkowarstwowa (TLC) 157

2. Formularze sprawozdań 161

Bibliografia 182

Źródła ilustracji 183

Spis ilustracji 184

Spis tabel 187