"Nowoczesna kosmetologia. Tom 1"

Identyfikator Librowy: 128223

Spis treści

Przedmowa 8

Wstęp 11

1. Detoksykacja 18

1.1. Podział detoksykantów 21

1.2. Detoksykacja jelit 22

1.3. Detoksykacja nerek i skóry 26

1.3.1. Zioła 27

1.3.2. Owoce 32

1.4. Detoksykacja wątroby 33

1.3.3. Warzywa 33

1.5. Detoksykacja ogólna organizmu 39

1.5.1. Rośliny z Indii i Azji 40

1.5.2. Rośliny andyjskie i amazońskie 40

1.5.3. Rośliny Ameryki Środkowej i Północnej 44

1.5.4. Rośliny europejskie 44

1.6. Hydrokolonoterapia 49

1.7. Błonnik 52

1.8. Głodówka 60

1.8.1. Cytrynowa kuracja oczyszczająca 62

1.9. Detoksykacja poetanolowa 63

1.9.1. Kudzu 64

Literatura uzupełniająca 65

2. Dieta i ruch 67

2.1. Ewolucyjne podejście do diety 69

2.1.1. Dieta enzymatyczna 74

2.2. Typy diet 76

2.3. Zapotrzebowanie kaloryczne 79

2.4. Kontrola masy ciała (BMI i BSI) 80

2.5. Indeks glikemiczny 82

2.6. Zmiana diety 82

2.7. Badania laboratoryjne 83

2.8. Ranking diet 88

2.9. Diety egzotyczne 106

2.9.1. Dieta chińska pięciu przemian 106

2.9.2. Dieta indyjska 108

2.9.3. Dieta ajurwedyjska 111

2.9.4. Dieta wedyjska 113

2.9.5. Dieta Hunza i doświadczenie McCarrisona 114

2.10. Diety kosmetyczne 116

2.9.6. Dieta koszerna 116

2.10.1. Dieta antydepresyjna 118

2.10.2. Dieta dermalna 119

2.10.3. Dieta detoksykująca 120

2.10.4. Dieta przeciwstarzeniowa 123

2.10.5. Dieta komplementarna 136

2.11. Fakty i mity dietetyki 145

2.12. Niezbędne składniki diety 149

2.12.1. Białka 150

2.12.2. Tłuszcze 219

2.12.3. Węglowodany 239

2.13. Szkodliwe składniki diety 274

2.13.1. Parametry toksyczności 276

2.13.2. Antybiotyki 277

2.13.3. Dioksyny i ich kongenery 279

2.13.4. Glutaminiany 280

2.13.5. Hormony 281

2.13.6. Neuroleptyki 282

2.13.7. Neurohormony stresu 283

2.13.8. Pestycydy 284

2.13.10. Substancje antyodżywcze 286

2.13.9. Glukozynolany 286

2.13.11. Toksyczne pierwiastki metaliczne 293

2.14. Przyprawy 296

2.14.1. Przyprawy i ewolucja 299

2.14.2. Przyprawy i kosmetologia 300

2.14.3. Przyprawy europejskie i orientalne 301

2.14.4. Sól 339

2.15. Kontrowersyjne składniki diety 344

2.15.1. Betel 345

2.15.2. Etanol 346

2.15.3. Guarana 358

2.15.4. Herbata 359

2.15.5. Kakao 364

2.15.6. Kawa 367

2.15.7. Tytoń 370

2.15.8. Yerba mate 374

2.16. Ruch 379

2.16.1. Pozytywny wpływ ruchu na organizm 379

2.16.2. Negatywny wpływ ruchu na organizm 383

2.16.3. Masaż 385

2.16.4. System tybetański – ćwiczenia + dieta 392

Literatura uzupełniająca 395

Wykaz skrótów 398

Skorowidz 404

Źródła ilustracji na wkładce 417