"Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego"

Identyfikator Librowy: 134898

Spis treści

Przedmowa 6

Część ogólna 10

Zapotrzebowanie energetyczne 10

Składniki pokarmowe 12

Białko 12

Tłuszcze 14

Węglowodany 15

Błonnik 17

Witaminy 17

Składniki mineralne 20

Równowaga kwasowo-zasadowa 23

Woda 23

Ocena zdrowotna produktów spożywczych 24

Produkty zbożowe 24

Mleko 28

Nasiona roślin strączkowych 28

Ziemniaki 29

Warzywa i owoce 30

Jaja 31

Mięso zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i jego przetwory 31

Tłuszcze 31

Cukier i słodycze 32

Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw 33

Miary gospodarcze 33

Naczynia kuchenne 36

Konserwowanie i przechowywanie żywności 37

Sposoby przyrządzania potraw 38

Przyprawy ziołowe, warzywne i korzenne przyjazne w chorobach przewodu pokarmowego 43

Przyprawy ziołowe 43

Warzywa przyprawowe 46

Przyprawy korzenne 48

Charakterystyka i zastosowanie diet w chorobach przewodu pokarmowego 49

1. Dieta podstawowa łatwo strawna 50

2. Dieta oszczedzająca z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego 56

3. Dieta łatwostrawna ze zwiększoną ilością białka 62

4. Dieta bogatoresztkowa 69

5. Diety o zmiennej konsystencji 77

Dieta płynna 77

Dieta płynna wzmocniona 79

Dieta papkowata 82

Część szczegółowa 84

Przepisy potraw stosowanych w chorobach przewodu pokarmowego 84

Napoje 84

Chleb domowy 93

Dodatki do pieczywa 98

Przystawki 101

Zupy 108

Dodatki do zup 121

Potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i ryb 125

Potrawy jarskie 160

Potrawy z niewielką ilością mięsa i ryb—tzw. potrawy półmięsne 160

Potrawy z warzyw i owoców 175

Sosy 193

Desery 202

Wypieki domowe 208

Piśmiennictwo 224

Alfabetyczny spis potraw 226