"Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego"
Identyfikator Librowy: 134898
Spis treści
Przedmowa 6
Część ogólna 10
Zapotrzebowanie energetyczne 10
Składniki pokarmowe 12
Białko 12
Tłuszcze 14
Węglowodany 15
Błonnik 17
Witaminy 17
Składniki mineralne 20
Równowaga kwasowo-zasadowa 23
Woda 23
Ocena zdrowotna produktów spożywczych 24
Produkty zbożowe 24
Mleko 28
Nasiona roślin strączkowych 28
Ziemniaki 29
Warzywa i owoce 30
Jaja 31
Mięso zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i jego przetwory 31
Tłuszcze 31
Cukier i słodycze 32
Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw 33
Miary gospodarcze 33
Naczynia kuchenne 36
Konserwowanie i przechowywanie żywności 37
Sposoby przyrządzania potraw 38
Przyprawy ziołowe, warzywne i korzenne przyjazne w chorobach przewodu pokarmowego 43
Przyprawy ziołowe 43
Warzywa przyprawowe 46
Przyprawy korzenne 48
Charakterystyka i zastosowanie diet w chorobach przewodu pokarmowego 49
1. Dieta podstawowa łatwo strawna 50
2. Dieta oszczedzająca z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego 56
3. Dieta łatwostrawna ze zwiększoną ilością białka 62
4. Dieta bogatoresztkowa 69
5. Diety o zmiennej konsystencji 77
Dieta płynna 77
Dieta płynna wzmocniona 79
Dieta papkowata 82
Część szczegółowa 84
Przepisy potraw stosowanych w chorobach przewodu pokarmowego 84
Napoje 84
Chleb domowy 93
Dodatki do pieczywa 98
Przystawki 101
Zupy 108
Dodatki do zup 121
Potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i ryb 125
Potrawy jarskie 160
Potrawy z niewielką ilością mięsa i ryb—tzw. potrawy półmięsne 160
Potrawy z warzyw i owoców 175
Sosy 193
Desery 202
Wypieki domowe 208
Piśmiennictwo 224
Alfabetyczny spis potraw 226