"Żywienie osób w wieku starszym"

Identyfikator Librowy: 1395

Spis treści

Wstęp - Mirosław Jarosz 4

Sytuacja demograficzna w Polsce i na świecie, ze szczególnym uwzględnieniem osób w wieku starszym - Mirosław Jarosz, Iwona Sajór 6

Sytuacja demograficzna na świecie 9

Sytuacja demograficzna w Polsce 13

Stulatkowie 20

Co rozumiemy przez starzenie się organizmu? - Iwona Traczyk, Wioleta Respondek 26

Teorie dotyczące przyczyn starzenia się człowieka 28

Zmiany zachodzące w organizmie związane z jego starzeniem się 32

Postrzeganie osób w wieku starszym 34

Przyczyny niedoboru makro- i mikroskładników u osób w wieku starszym - Mirosław Jarosz, Ewa Rychlik 37

Konsekwencje nieprawidłowego żywienia i małej aktywności fizycznej u osób w wieku starszym - Mirosław Jarosz, Iwona Sajór 49

Nieprawidłowe żywienie 49

Mała aktywność fizyczna 50

Praktyczne wskazówki dotyczące samooceny odżywienia przez osoby w wieku starszym 51

Zalecenia żywieniowe dla osób w wieku starszym - Katarzyna Wolnicka, Ewa Rychlik 58

Zapotrzebowanie na energię 59

Zapotrzebowanie na podstawowe składniki pokarmowe 61

Zapotrzebowanie na witaminy 62

Zapotrzebowanie na składniki mineralne 64

Praktyczne wskazówki do realizacji zaleceń żywieniowych dla osób w wieku starszym - Katarzyna Wolnicka, Ewa Rychlik 67

Produkty wzbogacane 69

Woda 70

Produkty zbożowe 71

Warzywa i owoce 73

Mleko i jego przetwory 77

Produkty mięsne, jaja, rośliny strączkowe i orzechy 79

Tłuszcze 82

Cukier i słodycze 84

Sól 84

Rola wody w organizmie 86

Znaczenie wody u osób w wieku starszym i zalecenia dotyczące spożycia płynów - Mirosław Jarosz, Ewa Rychlik 86

Zapotrzebowanie na wodę 87

Skutki zdrowotne odwodnienia 89

Jak uzupełniać niedobór wody? 93

Zażywanie suplementów u osób w wieku starszym - Mirosław Jarosz, Wioleta Respondek 96

Przykładowe jadłospisy dla osób w wieku starszym - Ewa Rychlik, Katarzyna Wolnicka 116

Jadłospisy o wartości energetycznej 1600 kcal/dobę 117

Jadłospisy o wartości energetycznej 1900 kcal/dobę 137

Piśmiennictwo 157