"Żywienie osób w wieku starszym"
Identyfikator Librowy: 1395
Spis treści
Wstęp - Mirosław Jarosz 4
Sytuacja demograficzna w Polsce i na świecie, ze szczególnym uwzględnieniem osób w wieku starszym - Mirosław Jarosz, Iwona Sajór 6
Sytuacja demograficzna na świecie 9
Sytuacja demograficzna w Polsce 13
Stulatkowie 20
Co rozumiemy przez starzenie się organizmu? - Iwona Traczyk, Wioleta Respondek 26
Teorie dotyczące przyczyn starzenia się człowieka 28
Zmiany zachodzące w organizmie związane z jego starzeniem się 32
Postrzeganie osób w wieku starszym 34
Przyczyny niedoboru makro- i mikroskładników u osób w wieku starszym - Mirosław Jarosz, Ewa Rychlik 37
Konsekwencje nieprawidłowego żywienia i małej aktywności fizycznej u osób w wieku starszym - Mirosław Jarosz, Iwona Sajór 49
Nieprawidłowe żywienie 49
Mała aktywność fizyczna 50
Praktyczne wskazówki dotyczące samooceny odżywienia przez osoby w wieku starszym 51
Zalecenia żywieniowe dla osób w wieku starszym - Katarzyna Wolnicka, Ewa Rychlik 58
Zapotrzebowanie na energię 59
Zapotrzebowanie na podstawowe składniki pokarmowe 61
Zapotrzebowanie na witaminy 62
Zapotrzebowanie na składniki mineralne 64
Praktyczne wskazówki do realizacji zaleceń żywieniowych dla osób w wieku starszym - Katarzyna Wolnicka, Ewa Rychlik 67
Produkty wzbogacane 69
Woda 70
Produkty zbożowe 71
Warzywa i owoce 73
Mleko i jego przetwory 77
Produkty mięsne, jaja, rośliny strączkowe i orzechy 79
Tłuszcze 82
Cukier i słodycze 84
Sól 84
Rola wody w organizmie 86
Znaczenie wody u osób w wieku starszym i zalecenia dotyczące spożycia płynów - Mirosław Jarosz, Ewa Rychlik 86
Zapotrzebowanie na wodę 87
Skutki zdrowotne odwodnienia 89
Jak uzupełniać niedobór wody? 93
Zażywanie suplementów u osób w wieku starszym - Mirosław Jarosz, Wioleta Respondek 96
Przykładowe jadłospisy dla osób w wieku starszym - Ewa Rychlik, Katarzyna Wolnicka 116
Jadłospisy o wartości energetycznej 1600 kcal/dobę 117
Jadłospisy o wartości energetycznej 1900 kcal/dobę 137
Piśmiennictwo 157