"Żywienie w chorobach nerek"

Identyfikator Librowy: 1399

Spis treści

Strona tytułowa 2

Strona redakcyjna 3

Spis treści 4

Dedykacja 7

Przedmowa 8

Część ogólna 9

Rodzaje diet mających zastosowanie w chorobach nerek i dróg moczowych 9

Charakterystyka diet mających zastosowanie w chorobach nerek i dróg moczowych 10

1. Dieta łatwo strawna pełnowartościowa 10

Zasady diety łatwo strawnej pełnowartościowej 10

Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej pełnowartościowej 12

2. Dieta łatwo strawna niskobiałkowa 13

Zasady diety łatwo strawnej niskobiałkowej 13

Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej niskobiałkowej z ograniczeniem białka do 40 – 50 g 18

3. Dieta łatwo strawna wysokobiałkowa 19

Zasady diety łatwo strawnej wysokobiałkowej 19

Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej wysokobiałkowej 22

4. Dieta kleikowo-owocowo-mleczna 24

Jednodniowy jadłospis dla diety kleikowo-owocowo-mlecznej 24

Zasady diety kleikowo-owocowo-mlecznej 24

5. Dieta ziemniaczana 25

Jednodniowy jadłospis dla diety ziemniaczanej 25

Zasady diety ziemniaczanej 25

Przepisy na potrawy z ziemniaków dla diety ziemniaczanej 26

Wykaz potraw dla diety ziemniaczanej 26

Wybrane zagadnienia z technologii potraw 32

Naczynia kuchenne 32

Sposoby przyrządzania potraw 32

Obróbka wstępna surowca 32

Obróbka cieplna (termiczna) 33

Podprawianie i wykań czanie potraw 35

Dietetyczna ocena przypraw stosowanych w chorobach nerek i dróg moczowych 37

Uwagi dotyczące właściwego stosowania przypraw 37

Przyprawy korzenne 38

Przyprawy ziołowe 39

Warzywa przyprawowe 41

Lista niektórych produktów z podaniem ich ilości w gramach i przybliżonych miarach (wg H. Kunachowicz i in.) 44

Część szczegółowa 46

Napoje 46

Przepisy potraw stosowanych w chorobach nerek i dróg moczowych 46

Uwagi ogólne 46

Przepisy szczegółowe 47

Chleb domowy 52

Przepisy szczegółowe 52

Uwagi ogólne 52

Dodatki do pieczywa 57

Przepisy szczegółowe 57

Uwagi ogólne 57

Zupy 61

Uwagi ogólne 61

Przygotowanie wywaru z owoców 61

Przygotowanie wywaru z warzyw 61

Przygotowanie zup mlecznych 61

Przepisy szczegółowe 62

Podprawianie zup w chorobach nerek i dróg moczowych 62

Przygotowanie głównego składnika zupy 62

Przyprawianie zup 62

Dodatki do zup 71

Przepisy szczegółowe 71

Uwagi ogólne 71

Potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i ryb 74

Uwagi ogólne 74

Obróbka termiczna mięsa 74

Obróbka wstępna mięsa 74

Przepisy szczegółowe 75

Potrawy z niewielką ilością mięsa i ryb 87

Przepisy szczegółowe 87

Uwagi ogólne 87

Potrawy jarskie 99

Przepisy szczegółowe 99

Uwagi ogólne 99

Potrawy z warzyw 117

Uwagi ogólne 117

Obróbka wstępna 117

Obróbka termiczna 118

Zalecenia przy gotowaniu warzyw 118

Sałatki 119

Surówki 119

Warzywa gotowane 119

Przepisy szczegółowe 120

Surówki 120

Sałatki 124

Warzywa gotowane 128

Sosy 134

Uwagi ogólne 134

Przepisy szczegółowe 135

Sosy zimne 135

Sosy gorące 137

Sosy do potraw słodkich 141

Desery 144

Przepisy szczegółowe 144

Uwagi ogólne 144

Wypieki domowe 155

Przepisy szczegółowe 155

Uwagi ogólne 155

Piśmiennictwo 164