"Żywienie w chorobach nerek"
Identyfikator Librowy: 1399
Spis treści
Strona tytułowa 2
Strona redakcyjna 3
Spis treści 4
Dedykacja 7
Przedmowa 8
Część ogólna 9
Rodzaje diet mających zastosowanie w chorobach nerek i dróg moczowych 9
Charakterystyka diet mających zastosowanie w chorobach nerek i dróg moczowych 10
1. Dieta łatwo strawna pełnowartościowa 10
Zasady diety łatwo strawnej pełnowartościowej 10
Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej pełnowartościowej 12
2. Dieta łatwo strawna niskobiałkowa 13
Zasady diety łatwo strawnej niskobiałkowej 13
Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej niskobiałkowej z ograniczeniem białka do 40 – 50 g 18
3. Dieta łatwo strawna wysokobiałkowa 19
Zasady diety łatwo strawnej wysokobiałkowej 19
Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej wysokobiałkowej 22
4. Dieta kleikowo-owocowo-mleczna 24
Jednodniowy jadłospis dla diety kleikowo-owocowo-mlecznej 24
Zasady diety kleikowo-owocowo-mlecznej 24
5. Dieta ziemniaczana 25
Jednodniowy jadłospis dla diety ziemniaczanej 25
Zasady diety ziemniaczanej 25
Przepisy na potrawy z ziemniaków dla diety ziemniaczanej 26
Wykaz potraw dla diety ziemniaczanej 26
Wybrane zagadnienia z technologii potraw 32
Naczynia kuchenne 32
Sposoby przyrządzania potraw 32
Obróbka wstępna surowca 32
Obróbka cieplna (termiczna) 33
Podprawianie i wykań czanie potraw 35
Dietetyczna ocena przypraw stosowanych w chorobach nerek i dróg moczowych 37
Uwagi dotyczące właściwego stosowania przypraw 37
Przyprawy korzenne 38
Przyprawy ziołowe 39
Warzywa przyprawowe 41
Lista niektórych produktów z podaniem ich ilości w gramach i przybliżonych miarach (wg H. Kunachowicz i in.) 44
Część szczegółowa 46
Napoje 46
Przepisy potraw stosowanych w chorobach nerek i dróg moczowych 46
Uwagi ogólne 46
Przepisy szczegółowe 47
Chleb domowy 52
Przepisy szczegółowe 52
Uwagi ogólne 52
Dodatki do pieczywa 57
Przepisy szczegółowe 57
Uwagi ogólne 57
Zupy 61
Uwagi ogólne 61
Przygotowanie wywaru z owoców 61
Przygotowanie wywaru z warzyw 61
Przygotowanie zup mlecznych 61
Przepisy szczegółowe 62
Podprawianie zup w chorobach nerek i dróg moczowych 62
Przygotowanie głównego składnika zupy 62
Przyprawianie zup 62
Dodatki do zup 71
Przepisy szczegółowe 71
Uwagi ogólne 71
Potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i ryb 74
Uwagi ogólne 74
Obróbka termiczna mięsa 74
Obróbka wstępna mięsa 74
Przepisy szczegółowe 75
Potrawy z niewielką ilością mięsa i ryb 87
Przepisy szczegółowe 87
Uwagi ogólne 87
Potrawy jarskie 99
Przepisy szczegółowe 99
Uwagi ogólne 99
Potrawy z warzyw 117
Uwagi ogólne 117
Obróbka wstępna 117
Obróbka termiczna 118
Zalecenia przy gotowaniu warzyw 118
Sałatki 119
Surówki 119
Warzywa gotowane 119
Przepisy szczegółowe 120
Surówki 120
Sałatki 124
Warzywa gotowane 128
Sosy 134
Uwagi ogólne 134
Przepisy szczegółowe 135
Sosy zimne 135
Sosy gorące 137
Sosy do potraw słodkich 141
Desery 144
Przepisy szczegółowe 144
Uwagi ogólne 144
Wypieki domowe 155
Przepisy szczegółowe 155
Uwagi ogólne 155
Piśmiennictwo 164