"Nadwaga i otyłość"
Identyfikator Librowy: 161371
Spis treści
Słowo wstępne 6
1. Nadwaga i otyłość jako problem społeczny, ekonomiczny i medyczny 12
1.1. Globalna skala zjawiska nadwagi oraz otyłości i niepokojące skutki 12
1.2. Konsekwencje zdrowotne nadwagi i otyłości 15
2. Potrzeba promocji zdrowego stylu życia w profilaktyce oraz terapii nadwagi i otyłości 22
2.1. Czynniki warunkujące zdrowie i zachowania prozdrowotne 22
2.2. Efekty regularnej aktywności fizycznej i zachęcanie do aktywności związanej z codziennym życiem 25
3. Nadwaga i otyłość oraz należna masa ciała 30
3.1. Ocena poziomu nadwagi i otyłości 30
3.2. Oznaczanie ilości tkanki tłuszczowej 35
3.3. Dystrybucja tłuszczu w ciele oraz skuteczność miejscowej redukcji otłuszczenia 38
3.4. Wyznaczanie prawidłowej masy ciała 40
4. Przyczyny występowania nadwagi i otyłości 46
4.1. Niewłaściwa dieta 46
4.2. Ograniczona aktywność fizyczna 47
4.3. Znaczenie czynnika genetycznego 49
4.4. Zakłócenia metabolizmu i przyjmowanie leków 50
4.5. Czynniki psychologiczne 51
4.6. Inne czynniki stylu życia i status społeczny 53
5. Edukacja oraz psychiczne i społeczne czynniki w przeciwdziałaniu nadwadze i otyłości 56
5.1. Edukacja terapeutyczna i psychologiczna u osób z nadwagą i otyłością 56
5.2. Aktywność fizyczna w kształtowaniu psychicznego dobrostanu 59
5.3. Efekty uprzedzeń, stereotypów i zwykłej niewiedzy 61
6. Programowanie i rejestracja wydatku energetycznego oraz deficytu energii 64
7. Potrzeby i zalecenia dotyczące programu ćwiczeń u osób z nadwagą i otyłością 74
7.1. Wielostronne znaczenie i różne cele aktywności fizycznej 74
7.2. Wymagania programu redukcji masy ciała z uwzględnieniem poprawy zdrowia, kondycji i sprawności fizycznej 78
7.3. Podstawowe zalecenia w świetle kryteriów: formy, intensywności, częstotliwości i czasu trwania 82
7.4. Znaczenie aktywności fizycznej niezwiązanej z ćwiczeniami – NEAT 85
8. Wstępna kwalifikacja i etapy programu ćwiczeń w nadwadze i otyłości 90
8.1. Kwalifikacja i zgoda na udział w programie 90
8.2. Kolejne etapy programu ukierunkowanego na redukcję masy ciała 94
9. Podstawowe znaczenie treningu aerobowego w redukcji masy ciała 102
9.1. Fizjologiczne zmiany pod wpływem treningu aerobowego 102
9.2. Strefa najskuteczniejszej redukcji ilości tłuszczu 105
9.3. Zwiększenie tempa metabolizmu spoczynkowego po wysiłku 107
9.4. Programowanie i monitorowanie intensywności w treningu aerobowym 108
9.5. Trening interwałowy o wysokiej intensywności – HIIT 114
9.6. Ćwiczenia aerobowe prowadzone z wykorzystaniem specjalnego sprzętu 117
10. Trening oporowy w redukcji masy ciała 124
10.1. Ogólne wskazania do treningu oporowego 124
10.2. Zdrowotne korzyści treningu oporowego 125
10.3. Wielkość obciążenia w treningu oporowym oraz zagadnienie adaptacji 128
10.4. Ustalenie programu treningu 130
10.5. Przykładowe ćwiczenia wykonywane w treningu oporowym 134
10.6. Środki ostrożności oraz opóźniona bolesność mięśniowa 146
11. Przeciwdziałanie fazie plateau oraz cyklicznym nawrotom do uprzedniej masy ciała 150
11.1. Fizjologiczne przyczyny i przezwyciężanie fazy plateau 150
11.2. Ograniczenie zjawiska cyklicznych nawrotów do uprzedniej masy ciała 151
12. Podstawowe zalecenia żywieniowe w redukcji masy ciała 156
12.1. Racjonalna dieta i dzienna racja żywieniowa 156
12.2. Rola podstawowych elementów pokarmowych 159
12.3. Suplementacja diety 169
12.4. Nowa piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej 171
Piśmiennictwo 176
Skorowidz 190