"Współczesna etykieta biznesu w codziennej praktyce w Polsce"
Identyfikator Librowy: 179192
Spis treści
Wstęp 9Uzasadnienie problemu badawczego 9
Przedmiot, cele i hipotezy pracy 11
Metodologia badań 12
Struktura pracy 15
1. Wprowadzenie do zagadnień etykiety biznesu 171.1. Tło społeczne współczesnych zasad etykiety biznesu 17
1.2. Źródła etykiety biznesu i jej współzależność z zasadami protokołu dyplomatycznego, kultury korporacyjnej i etykiety towarzyskiej w Polsce 25
1.2.1. Geneza etykiety biznesu 25
1.2.2. Pojęcie etykiety 27
1.2.3. Etykieta towarzyska w Polsce 39
1.2.4. Etykieta biznesu 44
1.2.5. Protokół dyplomatyczny 51
1.2.6. Kultura organizacyjna/korporacyjna / kulturaorganizacji 55
2.1.1. Dziesięć sztucznych kultur według podziału GertaJ. Hofstedego, Paula Pedersena i Geerta Hofstedego 65
2. Polska kultura narodowa na tle różnic kulturowych 592.1. Polska kultura według badań antropologicznych GertaJ. Hofstedego, Paula Pedersena, Geerta Hofstedego,Edwarda T. Halla i Fonsa Trompenaarsa 65
2.1.2. Podział na kultury wysokokontekstowe i niskokontekstowe według Edwarda T. Halla 69
2.1.3. Klasyfikacja kultur według Fonsa Trompenaarsai Charlesa Humpden-Turnera 71
2.2. Wymiary polskiej kultury wpływające na zróżnicowanepodejście do zasad etykiety biznesu 72
2.2.1. Wpływ czynnika „unikanie niepewności” 72
2.2.2. Polski indywidualizm 75
2.2.3. Polska krajem kultury męskiej (mascu) i kulturycałościowej 75
2.2.4. Hierarchiczny charakter kultury polskiej 77
3.1.1. Wizerunek pracownika według zasad etykiety 78
3. Zakres etykiety biznesu i jej zasady we współczesnychporadnikach 783.1. Zakres zastosowania zasad etykiety biznesu 78
3.1.2. Autoprezentacja w sytuacjach służbowych 79
3.1.3. Powitania – formy i zasady pierwszeństwa 80
3.1.4. Przedstawianie osób 81
3.1.5. Zajmowanie miejsc przy stole 82
3.1.6. Zajmowanie miejsc w samochodzie 83
3.1.7. Wchodzenie do pomieszczeń 84
3.1.8. Wejście do windy i wyjście z windy 85
3.1.10. Przyjęcia zasiadane 86
3.1.9. Dystans w kontaktach międzyludzkich 86
3.1.11. Przyjęcia na stojąco – nawiązywanie kontaktów 87
3.1.12. Formy grzecznościowe w korespondencji 87
3.2. Analiza zasad etykiety biznesu we współczesnychporadnikach 88
3.2.1. Uścisk dłoni jako podstawowa forma powitaniaw sytuacjach służbowych 90
3.2.2. Precedencja w powitaniach – kto inicjuje uścisk dłoni 95
3.2.3. Uścisk dłoni w grupie osób – precedencja 101
3.2.4. Powitania bez uścisku dłoni 103
3.2.5. Formuły powitania 104
3.2.6. Zachowanie niewerbalne podczas powitań bez uścisku dłoni 106
3.2.7. Powitania werbalne – precedencja 110
3.2.8. Całowanie w rękę 115
3.2.9. Całowanie w policzki 120
3.2.10. Prezentacja osób – precedencja 121
3.2.11. Zasady prezentacji osób 129
3.2.12. Formy adresatywne i pierwszeństwo w przechodzeniu na ty 134
3.2.13. Przejście korytarzem – zasady precedencji 143
3.2.14. Precedencja przy wsiadaniu do windy i wysiadaniuz windy 144
3.2.15. Precedencja przy przechodzeniu przez drzwi 146
3.2.16. Wznoszenie toastów i akceptacja win 149
3.2.17. Wnioski z analizy poradników 150
4. Zwyczaje współczesnych Polaków w sytuacjach zawodowych 1544.1. Badania ankietowe 154
4.1.1. Przechodzenie przez drzwi – precedencja 155
4.1.2. Precedencja w podawaniu dłoni 161
4.1.3. Powitania w grupie osób 169
4.1.4. Całowanie podczas powitań 171
4.1.5. Formy adresatywne 172
4.1.6. Wnioski z badania ankietowego 176
4.2. Analiza wywiadów 182
4.2.1. Ustępowanie w drzwiach – kryteria pierwszeństwa 184
4.2.2. Inicjowanie poufałych form adresatywnych 192
4.2.3. Wznoszenie toastów 197
4.2.4. Podawanie dłoni 200
4.2.5. Całowanie dłoni 207
4.2.6. Powitania w grupie osób 208
4.2.7. Powitania i ukłony – precedencja 210
4.2.8. Wnioski z przeprowadzonych wywiadów 212
5. Opis zachowań wynikających z zasad etykiety biznesuoraz wariantów motywowanych kulturą narodową 214
5.1. Uścisk dłoni 215
5.2. Powitania w grupie osób 218
5.3. Przechodzenie przez drzwi 220
5.4. Powitanie bez uścisku dłoni – precedencja 223
5.5. Proponowanie poufałych form adresatywnych 225
5.6. Przedstawianie osób 228
5.7. Reakcja na faux pas w powitaniach 230
5.8. Toasty, akceptacja win 232
Zakończenie 234
Literatura 236Źródła internetowe 241
Spis rysunków 242