"Marketing"
Identyfikator Librowy: 184206
Spis treści
Wstęp 16
Część I Model funkcjonowania marketingu 20
1. Przesłanki działalności marketingowej w przedsiębiorstwie 22
1.1. Koncepcja modelu funkcjonowania marketingu 24
1.2. Rola produktu w wymianie 29
1.3. Znaczenie marketingu w wymianie produktów 30
1.4. Marketing jako wytwór gospodarki kapitalistycznej 32
1.5. Koncepcja tworzenia przedsiębiorstwa 34
1.6. Marketing mix 38
1.7. Orientacja marketingowa przedsiębiorstwa 42
1.8. Misja i cele przedsiębiorstwa 45
1.9. Przegląd głównych teorii zarządzania przedsiębiorstwem 47
1.10. Planowanie działalności gospodarczej 48
1.11. Organizowanie, przewodzenie i kontrola działalności gospodarczej 49
1.12. Podejmowanie decyzji w przedsiębiorstwie 52
1.13. Pytania, polecenia, kwestie dyskusyjne i studium przypadku 54
2. Wpływ środowiska na funkcjonowanie marketingu 58
2.1. System gospodarki narodowej 60
2.2. Rozwój i konkurencyjność gospodarki narodowej 62
2.3. Finanse gospodarki narodowej 64
2.4. Normy i przepisy prawne 66
2.5. Modele konkurencji 67
2.6. Postęp technologiczny 70
2.7. Kultura 72
2.8. Dostawcy i nabywcy 76
2.9. Związki zawodowe 78
2.10. Odpowiedzialność społeczna przedsiębiorstwa 79
2.11. Środowisko przyrodnicze 81
2.12. Pytania, polecenia, kwestie dyskusyjne i studium przypadku 83
3. Rynek docelowy 86
3.1. Koncepcja rynku docelowego 88
3.2. Wybór rynku docelowego na podstawie segmentacji rynku 91
3.3. Rodzaje segmentów rynku 94
3.4. Kryteria ogólne segmentacji rynku 97
3.5. Kryteria segmentacji rynku produktów konsumpcyjnych 98
3.6. Kryteria segmentacji rynku produktów przemysłowych 102
3.7. Pytania, polecenia, kwestie dyskusyjne i studium przypadku 105
Część II Badania marketingowe 108
4. System informacji marketingowej 110
4.1. Projektowanie systemu informacyjnego zarządzania przedsiębiorstwem 112
4.2. Projektowanie systemu informacji marketingowej 114
4.3. Źródła danych 117
4.4. Wspomaganie decyzji marketingowych 119
4.5. Wpływ SIM na podejmowanie decyzji 121
4.6. Rozwój systemów informacji marketingowej 124
4.7. Pytania, polecenia, kwestie dyskusyjne i studium przypadku 126
5. Organizowanie i metody badań marketingowych 128
5.1. Koncepcja badań marketingowych 130
5.2. Organizowanie badań marketingowych 132
5.3. Definiowanie problemu, stawianie hipotez i analiza sytuacji 134
5.4. Metody realizacji badań marketingowych 135
5.5. Cele i formy wywiadów marketingowych 138
5.6. Sondaże opinii nabywców 140
5.7. Cele i metody obserwacji nabywców 144
5.8. Eksperymenty sprzedaży produktów w warunkach sztucznych i naturalnych 146
5.9. Badania reprezentacyjne nabywców 147
5.10. Analiza danych i interpretacja wyników badań marketingowych 149
5.11. Sporządzanie raportu i rozwiązanie problemu marketingowego 150
5.12. Pytania, polecenia, kwestie dyskusyjne i studium przypadku 152
6. Studia nad postępowaniem konsumentów 156
6.1. Podstawy oceny postępowania konsumentów 158
6.2. Motywy postępowania konsumentów 161
6.3. Hierarchia potrzeb konsumentów 162
6.4. Badania motywów postępowania konsumentów 164
6.5. Postrzeganie informacji przez konsumentów 166
6.6. Proces postępowania konsumentów 167
6.7. Czynniki determinujące postawy konsumentów 169
6.8. Cechy osobowe konsumentów 173
6.9. Podejmowanie decyzji przez konsumentów o zakupie produktu 174
6.10. Rodzaj decyzji konsumentów 178
6.11. Proces adaptacji wiedzy o produkcie 179
6.12. Pytania, polecenia, kwestie dyskusyjne i studia przypadków 182
Część III Zarządzanie produktem 186
7. Planowanie marketingowe produktu 188
7.1. Charakterystyka produktu 190
7.2. Podział produktów 192
7.3. Produkty powszechnego użytku 194
7.4. Produkty wybieralne i specjalne 195
7.5. Produkty nieposzukiwane 197
7.6. Produkt wielu kategorii i różnej trwałości 197
7.7. Produkty przemysłowe 199
7.8 Funkcje i rodzaje opakowań 202
7.9. Rękojmia i gwarancja 205
7.10. Pytania, polecenia, kwestie dyskusyjne i studium przypadku 206
8. Kierowanie rozwojem produktu 208
8.1. Cykl życia produktu na rynku 210
8.2. Wprowadzanie nowego produktu na rynek 211
8.3. Wzrost sprzedaży produktu 213
8.4. Dojrzałość produktu 215
8.5. Schyłek życia produktu 217
8.6. Wycofywanie produktu przestarzałego 218
8.7. Czas trwania cyklu życia produktu 219
8.8. Cykle mody na produkty 220
8.9. Proces rozwoju nowego produktu 222
8.10. Generowanie pomysłów na nowy produkt 223
8.11. Selekcja pomysłów i testowanie projektu 225
8.12. Test marketingowy i komercjalizacja produktu 228
8.13. Proces akceptacji nowego produktu 230
8.14. Formy organizacyjne rozwoju produktu 232
8.15. Pytania, polecenia, kwestie dyskusyjne i studia przypadków 233
9. Kreowanie marki produktu 236
9.1. Proces tworzenia marki produktu 238
9.2. Rodzaje marek produktów 243
9.3. Wartość marki 246
9.4. Konkurencja o cechy, jakość i wizerunek produktu 248
9.5. Strategia pozycjonowania produktu na rynku 250
9.6. Pytania, polecenia, kwestie dyskusyjne i studia przypadków 252
Część IV Organizowanie dystrybucji produktów 256
10. Kanały dystrybucji i dystrybucja hurtowa 258
10.1. Koncepcja kanału dystrybucji 260
10.2. Kanały dystrybucji produktów konsumpcyjnych 261
10.3. Kanały dystrybucji produktów przemysłowych 264
10.4. Projektowanie i integracja kanałów dystrybucji 265
10.5. Formy dystrybucji produktów 269
10.6. Kierowanie kanałem dystrybucji 272
10.7. Rozwiązywanie konfliktów 274
10.8. Organizowanie działalności hurtownika 276
10.9. Kupiec hurtowy i specjalne usługi hurtowników 279
10.10. Formy wspomagania działalności hurtowników 282
10.11. Agenci handlowi i brokerzy 283
10.12. Tendencje rozwoju dystrybucji hurtowej 287
10.13. Pytania, polecenia, kwestie dyskusyjne i studia przypadków 288
11. Logistyka dystrybucji 290
11.1. Koncepcja logistyki dystrybucji 292
11.2. Zadania logistyki dystrybucji 294
11.3. Składowanie produktów 297
11.4. Gospodarowanie zapasami 298
11.5. Magazynowanie 300
11.6. Transport 302
11.7. Charakterystyka środków transportu 303
11.8. Przydatność środków transportu 306
11.9. Tendencje rozwoju logistyki dystrybucji 308
11.10. Pytania, polecenia, kwestie dyskusyjne i studium przypadku 309
12. Dystrybucja detaliczna 312
12.1. Zadania detalisty 314
12.2. Zaopatrzenie sklepu w produkty 315
12.3. Kreowanie wizerunku sklepu 316
12.4. Podział sklepów według własności, rodzaju produktów i zakresu usług 317
12.5. Podział sklepów według asortymentu produktów 320
12.6. Dystrybucja masowa 322
12.7. Dystrybucja franchisingowa 324
12.8. Sklepy nietypowe 325
12.9. Dystrybucja pozasklepowa 326
12.10. Ośrodki handlowe 329
12.11. Sieć sklepów 331
12.12. Kierunki rozwoju dystrybucji detalicznej 332
12.13. Pytania, polecenia, kwestie dyskusyjne i studium przypadku 334
Część V Promocja produktów 338
13. Podstawy promocji 340
13.1. Koncepcja promocji 342
13.2. Model komunikowania się z nabywcami 345
13.3. Postrzeganie wiadomości 347
13.4. Treść przekazu 347
13.5. Struktura przekazu 349
13.6. Adaptacja wiadomości o produkcie 352
13.7. Proces akceptacji nowego produktu 353
13.8. Strategia ogólna promocji 356
13.9. Dostosowywanie promocji do adresatów 360
13.10. Budżet i skuteczność promocji 361
13.11. Pytania, polecenia, kwestie dyskusyjne i studium przypadku 363
14. Reklama produktów 366
14.1. Koncepcja reklamy 368
14.2. Zadania reklamy 370
14.3. Rodzaje reklamy 372
14.4. Organizowanie reklamy 374
14.5. Kampania reklamowa 375
14.6. Środki przekazu reklamy 377
14.7. Tworzenie ogłoszenia reklamowego 378
14.8. Typy ogłoszeń reklamowych 381
14.9. Marketing bezpośredni 383
14.10. Skuteczność reklamy 386
14.11. Pytania, polecenia, kwestie dyskusyjne i studia przypadków 387
15. Akwizycja marketingowa 390
15.1. Koncepcja akwizycji marketingowej 392
15.2. Charakterystyka pracy akwizytora 394
15.3. Akwizytorzy nakłaniający do zamówień 395
15.4. Akwizytorzy przyjmujący zamówienia 397
15.5. Personel wspierający akwizytorów 398
15.6. Rekrutacja i szkolenie akwizytorów 399
15.7. Proces akwizycji marketingowej 401
15.8. Prezentacja produktu 404
15.9. Przezwyciężanie trudności podczas prezentacji 406
15.10. Negocjowanie i zamknięcie prezentacji 407
15.11. Organizowanie pracy akwizytorów 411
15.12. Pytania, polecenia, kwestie dyskusyjne i studium przypadku 414
16. Public relations i środki popierania sprzedaży 418
16.1. Koncepcja public relations 420
16.2. Rozpowszechnianie wiadomości 423
16.3. Organizowanie imprez 425
16.4. Przełamywanie niekorzystnego wizerunku 426
16.5. Skuteczność public relations 426
16.6. Charakterystyka środków popierania sprzedaży 427
16.7. Adresaci środków popierania sprzedaży 429
16.8. Środki popierania sprzedaży stosowane przez detalistę 431
16.9. Środki popierania sprzedaży adresowane do pośredników handlowych 434
16.10. Pytania, polecenia, kwestie dyskusyjne i studia przypadków 437
Część VI Programowanie cen produktów 440
17. Polityka cen 442
17.1. Koncepcja ceny 444
17.2. Przesłanki polityki cen 446
17.3. Czynniki wpływające na decyzje cenowe 449
17.4. Konkurencja cenowa i pozacenowa 452
17.5. Wpływ warunków konkurencji na ceny 453
17.6. Nieprawidłowości w polityce cen 454
17.7. Rabaty 455
17.8. Zachęty cenowe 458
17.9. Polityka ceny nowego produktu 460
17.10. Reakcje nabywców i konkurentów na zmiany cen 463
17.11. Zasady ustalania cen w umowie 465
17.12. Pytania, polecenia, kwestie dyskusyjne i studium przypadku 466
18. Zasady kalkulacji cen 470
18.1. Procedura kalkulacji cen 472
18.2. Elastyczność cenowa popytu 473
18.3. Zależności pomiędzy ceną a kosztami 475
18.4. Kalkulacja cen na podstawie kosztu jednostkowego 477
18.5. Kalkulacja cen w formie narzutów na koszty 479
18.6. Punkt zwrotu kosztów 483
18.7. Kalkulacja cen w warunkach konkurencji monopolistycznej 486
18.8. Kalkulacja cen na produkt nowy 490
18.9. Podstępy cenowe 491
18.10. Ceny zestawów produktów 493
18.11. Ceny produktów przemysłowych 494
18.12. Pytania, polecenia, kwestie dyskusyjne i studia przypadków 495
Część VII Zarządzanie marketingowe 498
19. Strategie marketingowe 500
19.1. Koncepcja strategii marketingowej 502
19.2. Okazje marketingowe 504
19.3. Proces tworzenia strategii marketingowych 507
19.4. Strategia rynku ogólnego i docelowego 509
19.5. Analiza sytuacji przedsiębiorstwa 510
19.6. Modelowanie rozwoju produkcji 512
19.7. Strategie wzrostu zysku i sprzedaży 517
19.8. Strategia konkurencji 519
19.9. Rola przedsiębiorstwa na rynku 520
19.10. Ocena strategii marketingowej 521
19.11. Pytania, polecenia, kwestie dyskusyjne i studium przypadku 523
20. Planowanie marketingowe 526
20.1. Zasady planowania marketingowego 528
20.2. Prognozowanie rynku docelowego 531
20.3. Model tendencji rozwojowej 532
20.4. Modele przyczynowo-skutkowe 535
20.5. Przewidywanie jako metoda prognozowania 537
20.6. Trafność prognozy 539
20.7. Funkcje reakcji nabywców 541
20.8. Programy marketingowe 545
20.9. Planowanie marketingowe w organizacjach działających nie dla zysku 547
20.10. Pytania, polecenia, kwestie dyskusyjne i studium przypadku 548
21. Organizowanie i kontrola działalności marketingowej 552
21.1. Organizowanie działalności marketingowej 554
21.2. Wdrażanie planów marketingowych 557
21.3. Kontrola działalności marketingowej 558
21.4. Zakres kontroli 560
21.5. Analiza sprzedaży 561
21.6. Kontrola kosztów 563
21.7. Kontrola ogólna działalności marketingowej 567
21.8. Pytania, polecenia, kwestie dyskusyjne i studium przypadku 569
Część VIII Zarządzanie produktami przemysłowymi i usługami 572
22. Kierowanie rozwojem produktów przemysłowych 574
22.1. Charakterystyka rynku produktów przemysłowych 576
22.2. Klasyfikacja działalności przemysłowej 578
22.3. Podejmowanie decyzji o kupnie produktów przemysłowych 580
22.4. Organizowanie zakupów 581
22.5. Realizacja zakupów 582
22.6. Kupno produktu nowego 584
22.7. Wybór produktu i kanału dystrybucji marketingowej 585
22.8. Promocja i ceny produktów przemysłowych 587
22.9. Pytania, polecenia, kwestie dyskusyjne i studium przypadku 589
23. Kierowanie rozwojem usług 592
23.1. Charakterystyka usług 594
23.2. Podział usług 597
23.3. Zasady funkcjonowania rynku usług 599
23.4. Jakość usług 601
23.5. Marketing mix w zakresie usług 602
23.6. Pracownicy zakładu usługowego 607
23.7. Marketing mix w zakresie usług nie dla zysku 608
23.8. Rola usług w gospodarce narodowej 610
23.9. Pytania, polecenia, kwestie dyskusyjne i studium przypadku 613
Część IX Marketing międzynarodowy 616
24. Podstawy marketingu międzynarodowego 618
24.1. Model funkcjonowania marketingu międzynarodowego 620
24.2. Ewolucja teorii wymiany międzynarodowej 623
24.3. Miejsce Polski w wymianie międzynarodowej 626
24.4. Zasady podejmowania decyzji eksportowych i importowych 629
24.5. Czynniki wpływające na rozwój wymiany międzynarodowej 633
24.6. Zakres zaangażowania producenta w wymianę międzynarodową 634
24.7. Eksport na rynek światowy 636
24.8. Przedsiębiorstwo międzynarodowe 637
24.9. Strategie wymiany międzynarodowej 639
24.10. Strategie międzynarodowego marketingu mix 640
24.11. Pytania, polecenia, kwestie dyskusyjne i studium przypadku 643
25. Analiza środowiska międzynarodowego 646
25.1. Charakterystyka środowiska międzynarodowego 648
25.2. Polityka wymiany międzynarodowej 650
25.3. Polityka importowa 652
25.4. Polityka eksportowa 657
25.5. Analiza opłacalności eksportu 658
25.6. Środowisko społeczno-gospodarcze obcego kraju 660
25.7. Wpływ kultury na wymianę międzynarodową 662
25.8. Środowisko demograficzne i przyrodnicze 668
25.9. Międzynarodowe badania marketingowe 669
25.10. Zbieranie i analiza materiałów wtórnych i pierwotnych 672
25.11. Międzynarodowa integracja gospodarcza 674
25.12. Pytania, polecenia, kwestie dyskusyjne i studium przypadku 678
26. Organizowanie marketingu międzynarodowego 682
26.1. Wejście na rynek zagraniczny 684
26.2. Eksport pośredni 685
26.3. Eksport bezpośredni 687
26.4. Partnerskie powiązania gospodarcze 688
26.5. Filie przedsiębiorstwa międzynarodowego 691
26.6. Międzynarodowa logistyka dystrybucji 693
26.7. Cykl wymiany międzynarodowej 695
26.8. Prawa i obowiązki stron 697
26.9. Ceny w wymianie międzynarodowej 700
26.10. Dokumentacja transakcji 703
26.11. Rozliczanie finansowe transakcji 706
26.12. Ryzyko w transakcjach międzynarodowych 708
26.13. Pytania, polecenia, kwestie dyskusyjne i studium przypadku 710
Bibliografia 712
Indeks rzeczowy 716
O Autorze 725