"Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce"
Identyfikator Librowy: 198559
Spis treści
PRZEDMOWA 10
1. Materiał do badań laboratoryjnych – Karolina Orywal 12
I. WSTĘP 12
1.1. Krew jako materiał diagnostyczny 12
1.2. Mocz jako materiał diagnostyczny 13
2. Wpływ czynników przedanalitycznych na wynik badania laboratoryjnego – Karolina Orywal 14
1.3. Inne materiały diagnostyczne 14
2.1. Zmienność biologiczna 14
3. Interpretacja wyniku badania laboratoryjnego – Karolina Orywal 16
2.2. Zmienność przedanalityczna związana z przygotowaniem materiału do badań laboratoryjnych 16
4. Zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska 18
II. DIAGNOSTyKA LABORATORyJNA WyBRANyCH Chorób I STANóW KLINICZNyCH 18
4.1. Defi nicja i przyczyny zaburzeń wodno-elektrolitowych 18
4.2. Podstawy diagnostyki zaburzeń wodno-elektrolitowych 22
4.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe, bilans wodny 27
5. Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska 33
5.1. Defi nicja i przyczyny zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej 33
5.2. Podstawy diagnostyki zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej 36
5.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w zaburzeniach równowagi kwasowo-zasadowej 40
6. Niedobory żywieniowe – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska 43
6.1. Rodzaje niedoborów żywieniowych 43
6.1.1. Niedokrwistości (z niedoboru Fe i Cu oraz z niedoboru witaminy B12 i kwasu foliowego) 43
6.1.2. Niedobory składników mineralnych 46
6.1.3. Niedobory witamin 51
6.2. Diagnostyka laboratoryjna niedoborów żywieniowych 57
6.3. Podstawowe zalecenia w niedoborach żywieniowych 70
7. Niedożywienie – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska 102
7.1. Rodzaje niedożywienia, rozpoznanie 102
7.2. Diagnostyka laboratoryjna niedożywienia 105
7.3. Podstawowe zasady dietoterapii w niedożywieniu 108
8. Otyłość – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska 119
8.1. Definicja i powikłania otyłości 119
8.2. Diagnostyka laboratoryjna otyłości i jej powikłań 123
8.3. Podstawowe zasady dietoterapii w leczeniu otyłości 128
9. Zaburzenia odżywiania – Magdalena Lech, Karolina Orywal, Napoleon Waszkiewicz 133
9.1. Zaburzenia odżywiania związane z utratą masy ciała 133
9.2. Zaburzenia odżywiania związane ze wzrostem masy ciała 139
9.3. Diagnostyka laboratoryjna zaburzeń odżywiania 141
9.4. Podstawowe zasady dietoterapii w zaburzeniach odżywiania 144
10. Choroby metaboliczne – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska 154
10.1. Cukrzyca typu 2 154
10.1.1. Epidemiologia i patogeneza cukrzycy typu 2 154
10.1.2. Diagnostyka laboratoryjna cukrzycy typu 2 156
10.1.3. Podstawowe zasady dietoterapii cukrzycy typu 2 163
10.2. Zaburzenia gospodarki lipidowej 170
10.2.1. Podział, etiologia i patogeneza dyslipidemii 170
10.2.2. Diagnostyka laboratoryjna dyslipidemii 173
10.2.3. Zalecenia żywieniowe w zaburzeniach gospodarki lipidowej 177
10.3. Dna moczanowa 184
10.3.1. Etiologia i patogeneza dny moczanowej 184
10.3.2. Diagnostyka laboratoryjna dny moczanowej 187
10.3.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w leczeniu dny moczanowej 191
10.4. Osteoporoza 195
10.4.1. Etiologia i patogeneza osteoporozy 195
10.4.2. Diagnostyka laboratoryjna osteoporozy 198
10.4.3. Podstawowe zasady terapii dietetycznej w osteoporozie 204
11. Choroby układu sercowo-naczyniowego – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska 212
11.1. Choroba niedokrwienna serca i zawał mięśnia sercowego 212
11.1.1. Etiologia i patogeneza choroby niedokrwiennej serca i zawału mięśnia sercowego 212
11.1.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej choroby niedokrwiennej serca i zawału mięśnia sercowego 214
11.1.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w dietoterapii choroby niedokrwiennej serca i po zawale mięśnia sercowego 219
11.2. Przewlekła niewydolność serca 224
11.2.1. Etiologia i patogeneza przewlekłej niewydolności serca 224
11.2.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej przewlekłej niewydolności serca 227
11.2.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w przewlekłej niewydolności serca 230
11.3. Nadciśnienie tętnicze 232
11.3.1. Etiologia i patogeneza nadciśnienia tętniczego (choroby towarzyszące) 232
11.3.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej nadciśnienia tętniczego i chorób współistniejących 236
11.3.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w nadciśnieniu tętniczym 239
12. Choroby układu pokarmowego – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska 244
12.1. Choroby trzustki 244
12.1.1. Etiologia i patogeneza chorób trzustki 244
12.1.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej chorób trzustki 249
12.1.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w chorobach trzustki 253
12.2. Choroby wątroby 261
12.2.1. Etiologia i patogeneza chorób wątroby i dróg żółciowych 261
12.2.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej chorób wątroby i dróg żółciowych 268
12.2.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w chorobach wątroby i dróg żółciowych 275
13. Choroby układu moczowego – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska 284
13.1. Ostra i przewlekła niewydolność nerek 284
13.1.1. Etiologia i patogeneza niewydolności nerek 284
13.1.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej niewydolności nerek 288
13.1.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w chorobach nerek 298
13.2. Kamica nerkowa 309
13.2.1. Podział, etiologia i patogeneza kamicy nerkowej 309
13.2.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej kamicy nerkowej 311
13.2.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w kamicy nerkowej 314
14. Choroby tarczycy – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska 320
14.1. Etiologia i patogeneza chorób tarczycy 320
14.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej chorób tarczycy 324
14.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w chorobach tarczycy 327
SKOROWIDZ 334