"Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce"

Identyfikator Librowy: 198559

Spis treści

PRZEDMOWA 10

1. Materiał do badań laboratoryjnych – Karolina Orywal 12

I. WSTĘP 12

1.1. Krew jako materiał diagnostyczny 12

1.2. Mocz jako materiał diagnostyczny 13

2. Wpływ czynników przedanalitycznych na wynik badania laboratoryjnego – Karolina Orywal 14

1.3. Inne materiały diagnostyczne 14

2.1. Zmienność biologiczna 14

3. Interpretacja wyniku badania laboratoryjnego – Karolina Orywal 16

2.2. Zmienność przedanalityczna związana z przygotowaniem materiału do badań laboratoryjnych 16

4. Zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska 18

II. DIAGNOSTyKA LABORATORyJNA WyBRANyCH Chorób I STANóW KLINICZNyCH 18

4.1. Defi nicja i przyczyny zaburzeń wodno-elektrolitowych 18

4.2. Podstawy diagnostyki zaburzeń wodno-elektrolitowych 22

4.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe, bilans wodny 27

5. Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska 33

5.1. Defi nicja i przyczyny zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej 33

5.2. Podstawy diagnostyki zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej 36

5.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w zaburzeniach równowagi kwasowo-zasadowej 40

6. Niedobory żywieniowe – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska 43

6.1. Rodzaje niedoborów żywieniowych 43

6.1.1. Niedokrwistości (z niedoboru Fe i Cu oraz z niedoboru witaminy B12 i kwasu foliowego) 43

6.1.2. Niedobory składników mineralnych 46

6.1.3. Niedobory witamin 51

6.2. Diagnostyka laboratoryjna niedoborów żywieniowych 57

6.3. Podstawowe zalecenia w niedoborach żywieniowych 70

7. Niedożywienie – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska 102

7.1. Rodzaje niedożywienia, rozpoznanie 102

7.2. Diagnostyka laboratoryjna niedożywienia 105

7.3. Podstawowe zasady dietoterapii w niedożywieniu 108

8. Otyłość – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska 119

8.1. Definicja i powikłania otyłości 119

8.2. Diagnostyka laboratoryjna otyłości i jej powikłań 123

8.3. Podstawowe zasady dietoterapii w leczeniu otyłości 128

9. Zaburzenia odżywiania – Magdalena Lech, Karolina Orywal, Napoleon Waszkiewicz 133

9.1. Zaburzenia odżywiania związane z utratą masy ciała 133

9.2. Zaburzenia odżywiania związane ze wzrostem masy ciała 139

9.3. Diagnostyka laboratoryjna zaburzeń odżywiania 141

9.4. Podstawowe zasady dietoterapii w zaburzeniach odżywiania 144

10. Choroby metaboliczne – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska 154

10.1. Cukrzyca typu 2 154

10.1.1. Epidemiologia i patogeneza cukrzycy typu 2 154

10.1.2. Diagnostyka laboratoryjna cukrzycy typu 2 156

10.1.3. Podstawowe zasady dietoterapii cukrzycy typu 2 163

10.2. Zaburzenia gospodarki lipidowej 170

10.2.1. Podział, etiologia i patogeneza dyslipidemii 170

10.2.2. Diagnostyka laboratoryjna dyslipidemii 173

10.2.3. Zalecenia żywieniowe w zaburzeniach gospodarki lipidowej 177

10.3. Dna moczanowa 184

10.3.1. Etiologia i patogeneza dny moczanowej 184

10.3.2. Diagnostyka laboratoryjna dny moczanowej 187

10.3.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w leczeniu dny moczanowej 191

10.4. Osteoporoza 195

10.4.1. Etiologia i patogeneza osteoporozy 195

10.4.2. Diagnostyka laboratoryjna osteoporozy 198

10.4.3. Podstawowe zasady terapii dietetycznej w osteoporozie 204

11. Choroby układu sercowo-naczyniowego – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska 212

11.1. Choroba niedokrwienna serca i zawał mięśnia sercowego 212

11.1.1. Etiologia i patogeneza choroby niedokrwiennej serca i zawału mięśnia sercowego 212

11.1.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej choroby niedokrwiennej serca i zawału mięśnia sercowego 214

11.1.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w dietoterapii choroby niedokrwiennej serca i po zawale mięśnia sercowego 219

11.2. Przewlekła niewydolność serca 224

11.2.1. Etiologia i patogeneza przewlekłej niewydolności serca 224

11.2.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej przewlekłej niewydolności serca 227

11.2.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w przewlekłej niewydolności serca 230

11.3. Nadciśnienie tętnicze 232

11.3.1. Etiologia i patogeneza nadciśnienia tętniczego (choroby towarzyszące) 232

11.3.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej nadciśnienia tętniczego i chorób współistniejących 236

11.3.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w nadciśnieniu tętniczym 239

12. Choroby układu pokarmowego – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska 244

12.1. Choroby trzustki 244

12.1.1. Etiologia i patogeneza chorób trzustki 244

12.1.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej chorób trzustki 249

12.1.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w chorobach trzustki 253

12.2. Choroby wątroby 261

12.2.1. Etiologia i patogeneza chorób wątroby i dróg żółciowych 261

12.2.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej chorób wątroby i dróg żółciowych 268

12.2.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w chorobach wątroby i dróg żółciowych 275

13. Choroby układu moczowego – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska 284

13.1. Ostra i przewlekła niewydolność nerek 284

13.1.1. Etiologia i patogeneza niewydolności nerek 284

13.1.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej niewydolności nerek 288

13.1.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w chorobach nerek 298

13.2. Kamica nerkowa 309

13.2.1. Podział, etiologia i patogeneza kamicy nerkowej 309

13.2.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej kamicy nerkowej 311

13.2.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w kamicy nerkowej 314

14. Choroby tarczycy – Lucyna Ostrowska, Karolina Orywal, Ewa Stefańska 320

14.1. Etiologia i patogeneza chorób tarczycy 320

14.2. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej chorób tarczycy 324

14.3. Podstawowe zalecenia żywieniowe w chorobach tarczycy 327

SKOROWIDZ 334