"Strategie i praktyki sprawnego działania Lean Six Sigma i inne"
Identyfikator Librowy: 199568
Spis treści
Od Autora 14
Zakres i układ książki 22
CZĘŚĆ I 28
Sprawność, strategie i praktyki sprawnego działania 28
1.1. Sprawność jako ogólna kategoria oceny działań 30
ROZDZIAŁ 1 Sprawność działań i procesów 30
Aspekty sprawności 30
Sprawność działań przekłada się na sprawność procesu 33
W procesie produkcyjnym sprawność ma odniesienie do jakości, kosztów i czasu 34
1.2. Mierniki sprawności działań i procesów 37
Kilka uwag ogólnych 37
Mierniki muszą uwzględniać różne aspekty sprawności 37
Mierniki odnoszą się do cech liczbowych lub atrybutowych 39
Mierniki są wyrażane w różnych skalach pomiarowych 40
Uniwersalne mierniki skuteczności 43
Skuteczny – zgodny z oczekiwaniami lub wymaganiami 43
Mierniki zgodności – jak skuteczny był proces 44
Mierniki zdolności – prognozowanie skuteczności procesu 48
„Poziom Sigma” – jak blisko procesowi do doskonałości? 53
Jaki miernik skuteczności wybrać? 56
Uniwersalne mierniki efektywności 57
Wskaźnik OEE – jak efektywnie są wykorzystane maszyny i urządzenia? 58
Wskaźnik wydajności pracy – jak efektywnie jest wykorzystany czas pracy? 58
Wskaźnik efektywności procesu – gdzie jest dodawana wartość? 60
Mierniki finansowe i kosztowe 62
Mierniki dedykowane do procesów 65
W procesach rozwoju ważna jest innowacyjność 66
W sprzedaży należy zwracać uwagę na terminowość 66
W procesach wykonania liczy się skuteczność i stabilność 69
W zaopatrzeniu ważna jest racjonalność zakupów i zapasów 69
Utrzymanie ruchu to przede wszystkim niezawodność i dostępność 71
W zarządzaniu zasobami ludzkimi oczekuje się stabilności i bezpieczeństwa 73
Mierniki satysfakcji klienta 74
Klient i dostawca różnie postrzegają jakość produktu 74
Wskaźnik satysfakcji klienta uwzględnia znaczenie i ocenę wymagań 75
1.3. Kluczowe wskaźniki sprawności 78
Podsumowanie 79
ROZDZIAŁ 2 Strategie i praktyki sprawnego działania 80
2.1. Źródła strategii i praktyk sprawnego działania 81
Od filozofii do praktyki 81
Źródła biznesowe i naukowe 83
Ewolucja zamiast rewolucji 84
2.2. Strategie sprawnego działania 88
TQM – powszechne zaangażowanie 88
Zaangażowanie wszystkich w ciągłe doskonalenie 88
Fundamentem są zasady Deminga 89
Klient, procesy i dostawcy w centrum uwagi 90
Potrzeby i oczekiwania klienta źródłem wymagań 91
Podejście procesowe – patrz na proces oczami klienta 92
Udział w konkursach o nagrodę jakości 94
Kaizen – problemy motywacją do działania 96
Wykorzystanie każdej okazji do doskonalenia 96
Doskonalenie małymi krokami 97
Wynagradzanie aktywności 97
Lean Manufacturing – sprawny przepływ wartości 101
Marnotrawstwo i wartość dodana – woda i ogień sprawności 102
Pozwolić wartości płynąć 104
Wiele marnotrawstwa ukrywa się w procesach biurowych 107
Six Sigma – dążenie do perfekcji 108
Postrzeganie jakości jako wartości dla klienta i dostawcy 108
Aby coś zmienić, trzeba to najpierw zmierzyć 109
Oryginalne mierniki skuteczności 110
Role Green – oraz Black Belta budują kulturę Six Sigma 111
Metodyka DMAIC wyróżnikiem projektów Six Sigma 113
TOC – Zarządzanie ograniczeniami 114
Proces nie może być sprawniejszy niż jego najsłabsze ogniwo 114
Ograniczenia są ukryte – trzeba je znaleźć w modelach myślowych 115
Ograniczenie powinno narzucać tempo i warunki 116
Znormalizowane systemy zarządzania – przestrzeganie standardów 117
Nie tylko ISO wyznacza standardy 118
Porządkuje i uspokaja 118
Różne strategie – jeden cel 121
Są różne, ale się przenikają i uzupełniają 121
Lean i Six Sigma tworzą silną parę 125
2.3. Praktyki sprawnego działania 130
Zasady 130
Są werbalnym orężem strategii 130
Metodyki działania 132
Nie tylko PDCA 132
Metody i narzędzia 135
Różnorodność i komplementarność 135
Podsumowanie 139
Część II 140
Strategie i praktyki sprawnego działania w zapewnianiu, sterowaniu i doskonaleniu 140
3.1. Budowanie zaufania 142
ROZDZIAŁ 3 Zapewnianie, planowanie i organizowanie warunków do spełniania wymagań 142
Źródła dzisiejszych problemów powstały wczoraj 142
W fazie zapewniania tworzy się podstawy przyszłych wyników (lub porażki) 144
3.2. Cele i wartości – określanie tożsamości przedsiębiorstwa 146
Misja, wizja i strategia 147
Misja i wizja budują tożsamość 148
Strategia i cele strategiczne wyznaczają pola i sposoby konkurowania 148
Misja i strategia to nie slogany 150
Misja, wizja, strategia, cele strategiczne i operacyjne muszą być spójne 151
Wartości 153
Są drogowskazem na co dzień 153
Tworzą kulturę organizacyjną przedsiębiorstwa 155
Mają źródła w otoczeniu przedsiębiorstwa 158
3.3. Ludzie – kluczowy zasób 161
Przywódcy i kierownicy 161
Przywódca wie, co jest dobre 161
Kierownik potrafi sprawnie działać 162
Styl kierowania musi być dostosowany do sytuacji 164
Pracownicy 165
O sprawności działań człowieka decyduje wiedza, umiejętności i motywacja 165
Jak znaleźć tych najlepszych? 167
Motywacja ma wiele wymiarów 169
Aby się angażować, potrzeba współodpowiedzialności 173
Wielozadaniowość zwiększa pewność siebie 174
Dobra komunikacja pozwala unikać błędów 176
Struktura organizacyjna wpływa na relacje między ludźmi 178
3.4. Produkty – wizytówka przedsiębiorstwa 182
Zrozumienie klienta 182
Zrozumieć klientów – ich potrzeby i oczekiwania 182
Klient i producent mają różne oczekiwania – konieczny jest kompromis 184
Różne oczekiwania co do trwałości wyrobów 186
QFD – link między projektantem a klientem 189
Projektowanie równoległe – warunek sprawnego wdrażania produktów 196
Plan i standaryzacja pozwalają uniknąć błędów i opóźnień 196
FMEA – przewidywanie potencjalnych problemów 205
Pułapki czasowe – zmora projektantów 212
3.5. Dostawcy – przedłużenie przedsiębiorstwa 213
Partnerskie relacje z dostawcami warunkiem jakości i terminowości dostaw 213
Kwalifikacja dostawców wymaga uwzględnienia czynników wewnętrznych i zewnętrznych 215
Dylemat – produkować czy kupować? 217
3.6. Technologia i organizacja procesów produkcyjnych 219
Trochę definicji 219
Proces – przetwarzanie zasobów w produkty 219
Proces technologiczny – zmiana właściwości, kształtu i konfiguracji produktu 220
Procesy produkcyjne a procesy usługowe 220
Rodzaje produkcji – decyduje postać, złożoność, różnorodność oraz ilość 220
Forma organizacji produkcji – zależy od sposobu przepływu materiałów 222
Produkcja na zamówienie lub na magazyn 222
Organizacja procesów a technologia i produkty 223
Organizacja powinna nadążać za technologią 223
Formy organizacji powinny być dostosowane do produktów i zapotrzebowania 225
Layout pomaga – nie może przeszkadzać 227
Zasada Just in Time wymusza przepływ 229
Przepływ jednej sztuki pozwala szybko reagować na błędy 230
Wyrównane obciążenie warunkiem ciągłego przepływu 233
Pchać czy wyciągać? 237
Supermarket lekarstwem na zakłócenia i zmienność zapotrzebowania 241
Współdzielenie zasobów 241
Mapowanie procesów 242
Mapowanie strumienia wartości pozwala wiele zauważyć 242
Standardy pracy pozwalają precyzyjnie planować 247
3.7. System zapewnienia dostępności zasobów 253
Bogactwo praktyk daje duże możliwości 253
Praktyki 5S porządkują miejsce i otoczenie 254
TPM zapewnia dostępność maszyn 257
Poka Yoke zapobiega popełnianiu błędów 259
SMED – skraca czas tracony na przezbrojenia 260
Visual Management zapewnia dostępność i czytelność informacji 263
3.8. Zarządzanie jakością 265
Norma ISO 9001 wzorcem w zarządzaniu procesami 266
Wymagania dotyczą wszystkich obszarów funkcjonowania przedsiębiorstwa 267
Podejście procesowe oraz cykl PDCA 270
Dokumentacja gwarantem spójności i trwałości systemu zarządzania 271
Wprowadzanie systemu zarządzania jakością wymaga systematyczności i konsekwencji 277
Podsumowanie 281
4.1. Spełnianie wymagań i utrzymanie warunków 282
ROZDZIAŁ 4 Sterowanie i spełnianie wymagań 282
Zmienność wymagań i warunków 282
Zmienność ma różnorodne źródła i postaci 282
Zadaniem sterowania jest minimalizacja odchyleń od wymagań 285
Obwód sterowania – kontrola, decyzja i działanie 286
4.2. Kontrola – pozyskiwanie danych do sterowania 289
Wielkości kontrolowane 290
Wielkości kontrolowane są mierzone, obserwowane lub obliczane 290
Muszą mieć związek z tym, co w działaniu lub w procesie jest ważne 291
Wartości graniczne nie mogą być określane arbitralnie 291
Łączą cele operacyjne i strategiczne 293
Planowanie i prowadzenie kontroli 294
Działania związane z kontrolą 294
W planie kontroli należy uwzględniać różnorodne aspekty 297
Kontrola procesu jest bardziej efektywna niż kontrola odbiorcza 298
Za dużo kontroli może być kosztowne 301
Wiarygodność kontroli 302
Wyniki pomiarów są obciążone zmiennością 302
Błędy oceny mają różne skutki 306
Statystyczna kontrola odbiorcza 309
Dostawca i odbiorca dzielą ryzyko niewłaściwej oceny 309
Plan kontroli jest kompromisem 311
Statystyczna kontrola procesu – karty kontrolne 315
Nadzorowanie stabilności procesu – czy nie pojawiły się zakłócenia specjalne? 315
Linie kontrolne to granice przedziału ufności nadzorowanej statystyki 317
W praktyce wystarczy znać kilka wzorców 320
Projektowanie i prowadzenie kart kontrolnych 322
Projektowanie i prowadzenie kart kontrolnych alternatywnych 328
Audyt 330
Audyt może odnosić się do systemu, procesu lub wyrobu 331
O skuteczności decyduje przygotowanie audytorów 333
Badanie wymagań i satysfakcji klientów 336
Wiele źródeł oraz sposobów pozyskiwania danych i informacji 336
Niewłaściwie dobrana próba może dać bezwartościowe wyniki 338
4.3. Obwody sterowania w praktyce 342
Stanowiskowe obwody sterowania – dominuje samokontrola 344
Praktyki 5S, autonomiczne utrzymanie ruchu, Poka Yoke oraz wizualizacja 344
Międzywydziałowe obwody sterowania – łączą ludzi i procesy 350
Statystyczne sterowanie procesem (SPC) daje szansę na zero braków 350
Trzeba widzieć całe przedsiębiorstwo 350
Planowanie i harmonogramowanie łagodzi skutki zmienności zapotrzebowania 353
Poziomowanie – równomierne obciążenie wszystkich zasobów 357
Zespołowe rozwiązywanie bieżących problemów – wykorzystanie efektu synergii 364
Systematyczna ocena dostawców oraz utrzymywanie racjonalnych zapasów 370
Audyt i zaangażowanie menedżerów – ocena czy system jest spójny 378
Rynkowe obwody sterowania – sięgają poza przedsiębiorstwo 379
Podsumowanie 380
5.1. Doskonalenie – sztuka zauważania i wykorzystywania okazji 382
Problemy i okazje inspiracją do doskonalenia 382
ROZDZIAŁ 5 Doskonalenie 382
Zwiększanie zdolności do spełniania wymagań 382
Uczynienie z problemu szansy 382
Cele i obszary doskonalenia 386
Doskonalenie odnosi się do celów strategicznych – prowadzone jest na poziomie operacyjnym 386
Cele doskonalenia muszą być SMART 388
Zarządzanie projektami doskonalącymi 389
Doskonalenie na co dzień i doskonalenie jako projekt 389
Nie popełnić falstartu – zidentyfikować stan aktualny i dominujące problemy 390
Przyjąć sekwencję działań 392
Rozpoczynać od doskonalenia i angażowania ludzi 393
Właściwe zarządzanie projektem zmniejsza ryzyko niepowodzenia 397
Działać metodycznie, opisywać prosto i zrozumiale 400
Chwalić się osiągnięciami 402
5.2. Narzędzia i metody doskonalenia 403
Proste narzędzia – pomagają więcej zauważyć 403
Narzędzia i metody pozwalają zauważyć to, czego nie widać gołym okiem 403
Umiejscowić w czasie i otoczeniu 405
Zbierać i wizualizować dane 409
Znajdować podobieństwa 412
Koncentrować się na czynnikach najważniejszych 415
Widzieć związki między rzeczami, faktami, zjawiskami 419
Zadawać pytania 422
Narzędzia logicznego wnioskowania 423
Odkrywać głęboko ukryte przyczyny problemów 423
Eksperymentowanie – poznawanie zależności 427
Identyfikowanie czynników, którymi można wpływać na sprawność procesu 427
Eksperyment czynnikowy – wyznaczanie siły wpływu czynników oraz ich interakcji 430
Systematyczna zamiana czynników między lepszym a gorszym – szybkie wskazanie czynników krytycznych 435
Porównywanie „lepszego z gorszym” – wykorzystanie danych z przeszłości 439
5.3. Studia przypadków 441
Porządkowanie 441
Samodoskonalenie oraz doskonalenie systemu 441
Praktyki 5S w laboratorium 447
Skracanie czasu przezbrajania 448
Usprawnianie przepływu 450
Zmiana layoutu 450
Kompleksowa zmiana organizacji całego procesu produkcyjnego 454
Skracanie taktu linii montażowej 460
Stabilizacja i poprawa zdolności jakościowej procesu 462
Projekt Six_Sigma przeprowadzony według metodyki DMAIC 462
Małe, lokalne usprawnienia 470
Gemba–MTM 470
Umieć zauważać 471
5.4. Wybór i ocena efektywności projektów 472
Korzystać z różnych źródeł inspiracji 472
Najważniejsze są korzyści przedsiębiorstwa 472
Uwzględniać wskaźniki kosztów jakości 474
Wpisywać się w cele przedsiębiorstwa 476
Ważyć nakłady i korzyści 479
Podsumowanie 482
Zakończenie 484
Literatura 494
Indeks 498