"Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu nr 494. Wybrane zagadnienia z bioekonomii"

Identyfikator Librowy: 203857

Spis treści

Wstęp 8

Patrycja Bańkowska, Iwona Bryndal: „Zioła odchudzające” w walce z otyłością – charakterystyka substancji aktywnych wspomagających odchudzanie oraz badanie ankietowe na temat stosowania preparatów ziołowych 10

Joanna Bodakowska-Boczniewicz, Zbigniew Garncarek: Zastosowanie naringinazy w technologii soków i win 21

Barbara Breza-Boruta, Magdalena Kroplewska, Agata Pastewska, Beata Szala: Źródła skażenia powietrza i zagrożenie szkodliwym bioaerozolem w zakładach przetwórstwa rolno-spożywczego 32

Robert Hanczaruk: Bioindykacja zanieczyszczeń wód powierzchniowych z zastosowaniem mikrobiotestu Daphtoxkit 44

Robert Hanczaruk: Spektrum ekologiczno-siedliskowe flory naczyniowej zwałowiska odpadów pogórniczych „Ruda” w Zabrzu-Biskupicach 51

Robert Hanczaruk, Agnieszka Kompała-Bąba: Rewitalizacja miejskich przestrzeni nadrzecznych na przykładzie doliny Kłodnicy w Gliwicach 65

Alicja Horanin, Iwona Bryndal: Konopie – substancje aktywne, właściwości lecznicze i zastosowanie 77

Joanna Jasnowska-Małecka, Michał Wrzesiński: Kto stoi na straży bezpieczeństwa konsumenta z alergią pokarmową? 86

Sylwia Kała, Karolina Gajda, Dorota Hudy: Analiza proliferacji i apoptozy komórek po promieniowaniu UV 100

Magdalena Kroplewska, Zbigniew Paluszak, Barbara Breza-Boruta, Agata Marosz: Zdolność Listeria monocytogenes do przeżycia w zakładzie przetwórstwa żywności 115

Monika Kucharczyk, Małgorzata Krzywonos, Jolanta Błaszczyk, Przemysław Seruga, Agnieszka Piekara, Sylwia Zimny, Daniel Borowiak: Problemy pszczelarstwa w Polsce 124

Agata Marosz, Barbara Breza-Boruta, Magdalena Kroplewska: Występowanie potencjalnie chorobotwórczych bakterii w powietrzu na liniach produkcyjnych zakładu przetwórstwa rybnego 133

Agnieszka Marszałek: Badanie poziomu wiedzy oraz opinii konsumentów będących na diecie bezglutenowej na temat produktów wchodzących w jej skład 144

Natalia Maruszewska: Recykling w gospodarstwie ekologicznym 163

Kinga Nogaj: Wpływ zastosowania zmiennofazowego magazynu ciepła na temperaturę w sieci ciepłowniczej 175

Urszula Nowosielecka: Segregacja nanokrystalitów jako sposób na zwiększenie wydajności żelazowego katalizatora w reakcji rozkładu amoniaku 190

Michał Preisner: Analiza korzyści z zastosowania symbiozy przemysłowej 201

Dominika Szczepańska, Iwona Bryndal: Olej rzepakowy źródłem cennych kwasów omega 3-6-9 211

Paulina Witt, Maria Śmiechowska: Ocena właściwości przeciwutleniających napojów fermentowanych typu perry 220

Joanna Wyka, Agnieszka Tajner-Czopek, Michaela Godyla, Paulina Witek, Wojciech Wilczek: Ocena zawartości witaminy C w ziemniaku poddanym procesom technologicznym 228

Ewa Wysowska, Alicja Kicińska, Grzegorz Nikiel: Metodyczne podejście do konieczności ustanawiania stref ochronnych ujęć wód podziemnych na przykładzie ujęcia w Starym Sączu 235

Angelika Zys, Zbigniew Garncarek: Jakość pieczywa gryczanego z dodatkiem mąk bezglutenowych 256