"Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu nr 494. Wybrane zagadnienia z bioekonomii"
Identyfikator Librowy: 203857
Spis treści
Wstęp 8
Patrycja Bańkowska, Iwona Bryndal: „Zioła odchudzające” w walce z otyłością – charakterystyka substancji aktywnych wspomagających odchudzanie oraz badanie ankietowe na temat stosowania preparatów ziołowych 10
Joanna Bodakowska-Boczniewicz, Zbigniew Garncarek: Zastosowanie naringinazy w technologii soków i win 21
Barbara Breza-Boruta, Magdalena Kroplewska, Agata Pastewska, Beata Szala: Źródła skażenia powietrza i zagrożenie szkodliwym bioaerozolem w zakładach przetwórstwa rolno-spożywczego 32
Robert Hanczaruk: Bioindykacja zanieczyszczeń wód powierzchniowych z zastosowaniem mikrobiotestu Daphtoxkit 44
Robert Hanczaruk: Spektrum ekologiczno-siedliskowe flory naczyniowej zwałowiska odpadów pogórniczych „Ruda” w Zabrzu-Biskupicach 51
Robert Hanczaruk, Agnieszka Kompała-Bąba: Rewitalizacja miejskich przestrzeni nadrzecznych na przykładzie doliny Kłodnicy w Gliwicach 65
Alicja Horanin, Iwona Bryndal: Konopie – substancje aktywne, właściwości lecznicze i zastosowanie 77
Joanna Jasnowska-Małecka, Michał Wrzesiński: Kto stoi na straży bezpieczeństwa konsumenta z alergią pokarmową? 86
Sylwia Kała, Karolina Gajda, Dorota Hudy: Analiza proliferacji i apoptozy komórek po promieniowaniu UV 100
Magdalena Kroplewska, Zbigniew Paluszak, Barbara Breza-Boruta, Agata Marosz: Zdolność Listeria monocytogenes do przeżycia w zakładzie przetwórstwa żywności 115
Monika Kucharczyk, Małgorzata Krzywonos, Jolanta Błaszczyk, Przemysław Seruga, Agnieszka Piekara, Sylwia Zimny, Daniel Borowiak: Problemy pszczelarstwa w Polsce 124
Agata Marosz, Barbara Breza-Boruta, Magdalena Kroplewska: Występowanie potencjalnie chorobotwórczych bakterii w powietrzu na liniach produkcyjnych zakładu przetwórstwa rybnego 133
Agnieszka Marszałek: Badanie poziomu wiedzy oraz opinii konsumentów będących na diecie bezglutenowej na temat produktów wchodzących w jej skład 144
Natalia Maruszewska: Recykling w gospodarstwie ekologicznym 163
Kinga Nogaj: Wpływ zastosowania zmiennofazowego magazynu ciepła na temperaturę w sieci ciepłowniczej 175
Urszula Nowosielecka: Segregacja nanokrystalitów jako sposób na zwiększenie wydajności żelazowego katalizatora w reakcji rozkładu amoniaku 190
Michał Preisner: Analiza korzyści z zastosowania symbiozy przemysłowej 201
Dominika Szczepańska, Iwona Bryndal: Olej rzepakowy źródłem cennych kwasów omega 3-6-9 211
Paulina Witt, Maria Śmiechowska: Ocena właściwości przeciwutleniających napojów fermentowanych typu perry 220
Joanna Wyka, Agnieszka Tajner-Czopek, Michaela Godyla, Paulina Witek, Wojciech Wilczek: Ocena zawartości witaminy C w ziemniaku poddanym procesom technologicznym 228
Ewa Wysowska, Alicja Kicińska, Grzegorz Nikiel: Metodyczne podejście do konieczności ustanawiania stref ochronnych ujęć wód podziemnych na przykładzie ujęcia w Starym Sączu 235
Angelika Zys, Zbigniew Garncarek: Jakość pieczywa gryczanego z dodatkiem mąk bezglutenowych 256