"Dietetyka kliniczna"
Libra identifier: 205290
Table of Contents
1. Fizjologia układu pokarmowego. Hormonalna kontrola pobierania pokarmu Hanna Krauss, Magdalena Gibas-Dorna, Emilia Korek 16
1.1. Zagadnienia podstawowe 16
1.2. Motoryka przewodu pokarmowego 21
1.3. Czynność dokrewna (endokrynna) przewodu pokarmowego 28
1.4. Soki żołądkowo-jelitowe – czynność egzokrynna przewodu pokarmowego 29
1.5. Trawienie 35
1.6. Wchłanianie 37
1.7. Formowanie kału 40
1.8. Regulacja pobierania pokarmu 40
1.9. Sygnały obwodowe związane z kontrolą homeostazy energetycznej 44
1.10. Regulatory łaknienia syntetyzowane obwodowo 47
2. Żywienie dzieci i młodzieży Hanna Szajewska, Halina Weker, Piotr Socha, Monika Mielus 54
2.1. Żywienie w okresie niemowlęcym i poniemowlęcym Hanna Szajewska, Piotr Socha 54
2.2. Żywienie dzieci w wieku przedszkolnym i młodzieży w wieku szkolnym Halina Weker, Piotr Socha 67
2.3. Żywienie dzieci z mukowiscydozą Monika Mielus 85
3. Dietoprofilaktyka i dietoterapia gerontologiczna Roma Krzymińska-Siemaszko, Marta Lewandowicz-Umyszkiewicz, Katarzyna Wieczorowska-Tobis 112
3.1. Wprowadzenie 112
3.2. Starzenie normalne a patologiczne 113
3.3. Rekomendacje żywieniowe dla normalnego starzenia 114
3.4. Rekomendacje żywieniowe dla patologicznego starzenia na przykładzie rekomendacji dla chorych z zaburzeniami funkcji poznawczych 123
3.5. Podsumowanie 133
4. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących Małgorzata Moszak 136
4.1. Wprowadzenie 136
4.2. Zmiana masy ciała kobiet w ciąży 136
4.3. Zmiany metaboliczne zachodzące w organizmie kobiety pod wpływem ciąży 138
4.4. Unikanie zatruć pokarmowych w czasie ciąży 140
4.5. Zapotrzebowanie energetyczne oraz udział makroskładników i mikroskładników w diecie 142
4.6. Suplementacja witamin i składników mineralnych w diecie kobiet ciężarnych 149
4.7. Inne ważne aspekty opieki dietetycznej nad kobietą ciężarną 151
4.8. Żywienie kobiet karmiących 153
5. Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego 162
5.1. Żywienie w chorobach górnego odcinka przewodu pokarmowego Magdalena Andrzejewska 162
5.2. Żywienie w ostrym i przewlekłym zapaleniu trzustki Dagmara Mahadea, Małgorzata Kupczyk, Michał Kloska 184
5.3. Żywienie w marskości wątroby Dagmara Mahadea, Małgorzata Kupczyk, Michał Kloska 200
5.4. Żywienie w nieswoistych chorobach zapalnych jelit Marcin A. Kucharski, Małgorzata Moszak 215
5.5. Żywienie w chorobie trzewnej Paulina Gulbicka 244
5.6. Żywienie w zespole przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego Ewelina Swora-Cwynar 266
6. Żywienie w cukrzycy Agnieszka Zawada, Sylwia Stróżyk 282
6.1. Wprowadzenie 282
6.2. Ogólne zalecenia dietetyczne w cukrzycy według wytycznych Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego (PTD) 282
6.3. Cukrzyca typu 2 285
6.4. Cukrzyca typu 1 294
6.5. Cukrzyca wtórna 305
6.6. Powikłania cukrzycy 311
6.7. Leczenie dietetyczne pacjentów z przewlekłą cukrzycową chorobą nerek 312
6.8. Zamienniki cukru Klaudia Cugini 313
7. Leczenie dietetyczne otyłości Lucyna Ostrowska 354
7.1. Otyłość – diagnostyka i patomechanizm 354
7.2. Cele leczenia dietetycznego w otyłości 358
7.3. Założenia i metodyka diety redukcyjnej 359
7.4. Żywienie pacjenta po zabiegu bariatrycznym 375
8. Problematyka diagnozowania i leczenia dietetycznego pacjentów niedożywionych Stanisław Kłęk 382
8.1. Definicja niedożywienia 382
8.2. Konsekwencje niedożywienia 383
8.3. Rozpoznawanie niedożywienia 384
8.4. Leczenie niedożywienia 387
8.5. Podsumowanie 390
9. Postępowanie dietetyczne w zaburzeniach odżywiania Marta Tyszkiewicz-Nwafor, Agnieszka Słopień, Agata Dutkiewicz 392
9.1. Jadłowstręt psychiczny 392
9.2. Żarłoczność psychiczna 400
9.3. Zaburzenie z napadami objadania się 405
9.4. Inne zaburzenia odżywiania 408
9.5. Metody uzupełniające leczenie dietetyczne zaburzeń odżywiania 412
10. Leczenie żywieniowe w chorobach nowotworowych Aleksandra Kapała, Agnieszka Surwiłło 416
10.1. Wpływ sposobu odżywiania na ryzyko rozwoju choroby nowotworowej 416
10.2. Problem niedożywienia wśród pacjentów onkologicznych 422
10.3. Problemy żywieniowe pacjentów onkologicznych 432
10.4. Cele leczenia żywieniowego w onkologii 436
10.5. Metodyka planowania diety 436
10.6. Nowe trendy w leczeniu żywieniowym pacjentów z chorobą nowotworową 438
11. Żywienie w chorobach nerek Sylwia Małgorzewicz 442
11.1. Żywienie w przewlekłej chorobie nerek w okresie leczenia zachowawczego 442
11.2. Żywienie w okresie leczenia za pomocą hemodializy 446
11.3. Żywienie w okresie leczenia za pomocą dializy otrzewnowej 449
11.4. Niedożywienie u chorych z PChN 451
11.5. Żywienie po przeszczepie nerki 454
11.6. Ostre uszkodzenie nerek – żywienie 456
11.7. Kamica układu moczowego 458
12. Żywienie w chorobach układu krążenia Paweł Bogdański, Wiktor B. Szostak, Barbara Cybulska, Longina Kłosiewicz-Latoszek, Mirosław Jarosz 466
12.1. Postępowanie dietetyczne w nadciśnieniu tętniczym Paweł Bogdański 466
12.2. Żywieniowa profilaktyka chorób układu krążenia Wiktor B. Szostak, Mirosław Jarosz 473
12.3. Żywienie w dyslipidemiach Barbara Cybulska, Longina Kłosiewicz-Latoszek, Mirosław Jarosz 482
13. Zalecenia dietetyczne w wybranych chorobach skóry Zygmunt Adamski, Weronika Pietrenko 492
13.1. Wprowadzenie 492
13.2. Dieta w łuszczycy 493
13.3. Dieta w atopowym zapaleniu skóry 501
13.4. Dieta w trądziku 509
13.5. Dieta w chorobach pęcherzowych skóry 514
14. Żywienie osób z nadwrażliwością pokarmową Alina Kanikowska, Martyna Marciniak 524
14.1. Nadwrażliwość pokarmowa: alergia a nietolerancja 524
14.2. Nietolerancja pokarmowa 525
14.3. Alergia pokarmowa 538
14.3.4. Wybrane alergeny pokarmowe Martyna Marciniak 546
14.4. Wybrane choroby alergiczne związane z modyfikacją diety 555
14.5. Niepożądane skutki stosowania diet eliminacyjnych 556
14.6. Przykładowe diety eliminacyjne Martyna Marciniak 558
15. Podstawy żywienia klinicznego Stanisław Kłęk, Emilia Marcinkowska, Sylwia Miętkiewicz 568
15.1. Żywienie dojelitowe i pozajelitowe Stanisław Kłęk 568
15.2. Żywienie parenteralne – pielęgnacja dostępu Emilia Marcinkowska, Sylwia Miętkiewicz 580
16. Prebiotyki, probiotyki, suplementy diety i żywność specjalnego przeznaczenia medycznego Alina Górecka 590
16.1. Wprowadzenie 590
16.2. Prebiotyki 591
16.3. Probiotyki 594
16.4. Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego 596
16.5. Suplementy diety 598
Skorowidz 600