"Ekonomika handlu żywnością i produktami rolnymi"
Identyfikator Librowy: 205704
Spis treści
Wstęp 12
Część 1 Problemy teorii i praktyki handlu produktami rolnymi i spożywczymi 16
Rozdział 1. Podstawy teorii handlu 16
1.1. Istota handlu 16
1.2. Rola handlu 19
1.3. Ogólna teoria handlu 20
1.4. Rola handlu w kształtowaniu konsumpcji 27
Rozdział 2. Rynek i jego elementy oraz mechanizm rynkowy 31
2.1. Pojęcie rynku i mechanizmu rynkowego 31
2.2. Rynek rolniczy i żywnościowy oraz jego cechy szczególne 35
2.3. Elementy rynku 38
2.4. Wzajemne powiązania firmy i rynku 42
Rozdział 3. Systematyka handlu i usług 44
3.1. Rodzaje i formy handlu 44
3.2. Usługi i ich klasyfikacja 50
3.3. Klasyfikacje statystyczne handlu 51
Rozdział 4. Szczeble obrotu towarowego 57
4.1. Podział obrotu towarowego 57
4.2. Obrót towarowy na szczeblu zbytu 59
4.3. Obrót towarowy na szczeblu hurtu 62
4.4. Obrót towarowy na szczeblu detalu 66
Rozdział 5. Formy organizacji handlu hurtowego i detalicznego żywnością i ich przeobrażenia 75
5.1. Główne uwarunkowania prowadzenia handlu we współczesnej gospodarce 75
5.2. Główne kierunki zmian w strukturach kanałów dystrybucji 77
5.3. Podstawowe formy integracji w handlu 79
5.4. Rozwój handlu z wykorzystaniem Internetu (e-commerce) 83
Rozdział 6. Zorganizowane formy handlu hurtowego produktami rolnymi i spożywczymi – giełdy towarowe, aukcje, centra handlu hurtowego 86
6.1. Giełdy towarowe. Ich funkcjonowanie i znaczenie we współczesnej gospodarce 87
6.1.1. Funkcje giełd w gospodarce 87
6.1.2. Transakcje giełdowe 89
6.1.3. Motywy zawierania transakcji – spekulacje i zabezpieczenia kontraktów rzeczywistych 92
6.1.4. Towary giełdowe i specyfikacje kontraktów 93
6.2. Aukcje jako forma integracji producentów rolnych 96
6.3. Centra handlu hurtowego i ewolucja ich roli w kanałach dystrybucji 100
Rozdział 7. Efektywność ekonomiczna i społeczna handlu 102
7.1. Efektywność ekonomiczna handlu 102
7.2. Efektywność społeczna handlu 107
7.3. Efektywność w przedsiębiorstwach handlowych 109
Rozdział 8. Rynek rolniczy i żywnościowy oraz jego specyfika 112
8.1. Charakterystyka rynku rolniczego i żywnościowego 112
8.2. Organizacja rynku rolnego i żywnościowego w Polsce 117
Rozdział 9. Skup produktów rolnych 121
9.1. Przedmiot i zadania skupu 121
9.2. Formy skupu produktów rolnych 127
9.3. Organizacja kontraktacji i skupu produktów rolnych 131
9.4. Baza techniczna skupu 132
Rozdział 10. Magazyny produktów rolnych i spożywczych 136
10.1. Zapasy towarowe i ich rotacja 136
10.2. Rodzaje magazynów 140
10.3. Wyposażenie magazynów 144
10.4. Programowanie sieci magazynów handlowych 145
10.5. Organizacja gospodarki magazynowej 147
Rozdział 11. Zarys problematyki transportu żywności 151
11.1. Znaczenie i funkcje transportu w handlu żywnością 151
11.2. Klasyfikacja transportu i rodzaje środków transportu wykorzystywanych w handlu żywnością 153
11.3. Determinanty wyboru i przykłady środków transportu żywnością 156
Rozdział 12. Badania i analiza rynku żywnościowego 162
12.1. Rodzaje badań i analiz rynkowych w obszarze rynku żywnościowego 162
12.2. Organizacja i etapy realizacji procesu badawczego 166
12.3. Metody i techniki badawcze 169
12.4. Wybrane źródła informacji do badań i analiz rynku żywnościowego 171
Rozdział 13. Konsumpcja artykułów żywnościowych oraz czynniki kształtujące jej poziom 174
13.1. Konsumpcja – jej rodzaje 174
13.2. Wielkość potrzeb konsumpcyjnych ludności 175
13.3. Czynniki wpływające na konsumpcję żywności 176
Rozdział 14. Handel żywnością funkcjonalną i ekologiczną 184
14.1. Żywność funkcjonalna a ekologiczna 184
14.2. Żywność ekologiczna i funkcjonalna według aktów prawnych 185
14.3. Klasyfikacja żywności funkcjonalnej i ekologicznej 186
14.4. Dystrybucja produktów ekologicznych i funkcjonalnych 187
14.4.1. Kanały sprzedaży produktów ekologicznych 188
14.4.2. Kanały dystrybucji produktów funkcjonalnych 195
14.5. Rynek żywności funkcjonalnej i ekologicznej na świecie 196
Rozdział 15. Gastronomia jako specyficzna forma handlu i jej problemy 200
15.1. Znaczenie gastronomii w żywieniu ludności 200
15.2. Klasyfikacja zakładów gastronomicznych 203
15.3. Żywność oferowana w placówkach gastronomicznych 208
Rozdział 16. Udział Polski w handlu międzynarodowym żywnością 212
16.1. Pojęcie, istota i cele handlu zagranicznego 212
16.2. Rozmiar i struktura handlu zagranicznego towarami rolno-spożywczymi w Polsce 214
16.3. Struktura handlu zagranicznego produktami rolno-spożywczymi (według głównych grup towarowych) 216
16.4. Rodzajowa struktura eksportu towarów rolno-spożywczych 219
16.5. Struktura geograficzna polskiego eksportu rolno-spożywczego 221
16.6. Rodzajowa struktura importu towarów rolno-spożywczych 222
16.7. Struktura geograficzna polskiego importu rolno-spożywczego 224
16.8. Instrumenty Wspólnej Polityki Handlowej Unii Europejskiej wykorzystywane w handlu towarami rolno-spożywczymi 225
Rozdział 17. Wybrane problemy organizacyjno-techniczne sprzedaży 228
17.1. Asortyment handlowy 228
17.2. Podstawowe formy sprzedaży detalicznej 229
17.3. Przygotowanie towarów do sprzedaży 232
17.4. Proces sprzedaży 236
17.5. Specjalne formy sprzedaży 237
17.6. Proces komunikowania się z nabywcą 239
17.7. Zasady sprzedaży 241
Rozdział 18. Rynek zbóż 246
Część 2 Rynki branżowe 246
18.1. Podaż zbóż w Polsce 247
18.2. Popyt na zboża i ich przetwory 252
18.3. Skup zbóż 256
18.4. Ceny zbóż 257
18.5. Perspektywy rozwoju rynku zbóż w Polsce 258
Rozdział 19. Rynek ziemniaków i ich przetworów 260
19.1. Podaż ziemniaków 260
19.2. Popyt na ziemniaki i ich przetwory 265
19.3. Ceny ziemniaków 268
19.4. Handel zagraniczny ziemniakami i ich przetworami 269
Rozdział 20. Rynek owoców w Polsce 273
20.1. Uregulowania prawne na rynku owoców 273
20.2. Uprawy sadownicze w Polsce 275
20.3. Spożycie owoców i ich przetworów w gospodarstwach domowych 282
20.4. Handel zagraniczny owocami i ich przetworami 283
Rozdział 21. Rynek mleka i jego przetworów 290
21.1. Podaż mleka 290
21.2. Kwotowanie produkcji mleka 292
21.3. Popyt na mleko 294
21.4. Ceny mleka i produktów mlecznych 296
21.5. Handel zagraniczny mlekiem i jego przetworami 298
Rozdział 22. Rynek mięsa i przetworów mięsnych 302
22.1. Podaż podstawowych rodzajów żywca i mięsa 302
22.2. Popyt na mięso 308
22.3. Ceny żywca i produktów mięsnych 309
22.4. Handel zagraniczny mięsem i jego przetworami 312
Rozdział 23. Rynek ryb w Polsce 316
23.1. Podaż ryb morskich i słodkowodnych 317
23.2. Przetwórstwo ryb 320
23.3. Spożycie ryb, przetworów rybnych i owoców morza 322
23.4. Handel zagraniczny rybami i ich przetworam 324
Literatura 327
Spis tabel 335
Spis rysunków 337