"Ekonomika handlu żywnością i produktami rolnymi"

Identyfikator Librowy: 205704

Spis treści

Wstęp 12

Część 1 Problemy teorii i praktyki handlu produktami rolnymi i spożywczymi 16

Rozdział 1. Podstawy teorii handlu 16

1.1. Istota handlu 16

1.2. Rola handlu 19

1.3. Ogólna teoria handlu 20

1.4. Rola handlu w kształtowaniu konsumpcji 27

Rozdział 2. Rynek i jego elementy oraz mechanizm rynkowy 31

2.1. Pojęcie rynku i mechanizmu rynkowego 31

2.2. Rynek rolniczy i żywnościowy oraz jego cechy szczególne 35

2.3. Elementy rynku 38

2.4. Wzajemne powiązania firmy i rynku 42

Rozdział 3. Systematyka handlu i usług 44

3.1. Rodzaje i formy handlu 44

3.2. Usługi i ich klasyfikacja 50

3.3. Klasyfikacje statystyczne handlu 51

Rozdział 4. Szczeble obrotu towarowego 57

4.1. Podział obrotu towarowego 57

4.2. Obrót towarowy na szczeblu zbytu 59

4.3. Obrót towarowy na szczeblu hurtu 62

4.4. Obrót towarowy na szczeblu detalu 66

Rozdział 5. Formy organizacji handlu hurtowego i detalicznego żywnością i ich przeobrażenia 75

5.1. Główne uwarunkowania prowadzenia handlu we współczesnej gospodarce 75

5.2. Główne kierunki zmian w strukturach kanałów dystrybucji 77

5.3. Podstawowe formy integracji w handlu 79

5.4. Rozwój handlu z wykorzystaniem Internetu (e-commerce) 83

Rozdział 6. Zorganizowane formy handlu hurtowego produktami rolnymi i spożywczymi – giełdy towarowe, aukcje, centra handlu hurtowego 86

6.1. Giełdy towarowe. Ich funkcjonowanie i znaczenie we współczesnej gospodarce 87

6.1.1. Funkcje giełd w gospodarce 87

6.1.2. Transakcje giełdowe 89

6.1.3. Motywy zawierania transakcji – spekulacje i zabezpieczenia kontraktów rzeczywistych 92

6.1.4. Towary giełdowe i specyfikacje kontraktów 93

6.2. Aukcje jako forma integracji producentów rolnych 96

6.3. Centra handlu hurtowego i ewolucja ich roli w kanałach dystrybucji 100

Rozdział 7. Efektywność ekonomiczna i społeczna handlu 102

7.1. Efektywność ekonomiczna handlu 102

7.2. Efektywność społeczna handlu 107

7.3. Efektywność w przedsiębiorstwach handlowych 109

Rozdział 8. Rynek rolniczy i żywnościowy oraz jego specyfika 112

8.1. Charakterystyka rynku rolniczego i żywnościowego 112

8.2. Organizacja rynku rolnego i żywnościowego w Polsce 117

Rozdział 9. Skup produktów rolnych 121

9.1. Przedmiot i zadania skupu 121

9.2. Formy skupu produktów rolnych 127

9.3. Organizacja kontraktacji i skupu produktów rolnych 131

9.4. Baza techniczna skupu 132

Rozdział 10. Magazyny produktów rolnych i spożywczych 136

10.1. Zapasy towarowe i ich rotacja 136

10.2. Rodzaje magazynów 140

10.3. Wyposażenie magazynów 144

10.4. Programowanie sieci magazynów handlowych 145

10.5. Organizacja gospodarki magazynowej 147

Rozdział 11. Zarys problematyki transportu żywności 151

11.1. Znaczenie i funkcje transportu w handlu żywnością 151

11.2. Klasyfikacja transportu i rodzaje środków transportu wykorzystywanych w handlu żywnością 153

11.3. Determinanty wyboru i przykłady środków transportu żywnością 156

Rozdział 12. Badania i analiza rynku żywnościowego 162

12.1. Rodzaje badań i analiz rynkowych w obszarze rynku żywnościowego 162

12.2. Organizacja i etapy realizacji procesu badawczego 166

12.3. Metody i techniki badawcze 169

12.4. Wybrane źródła informacji do badań i analiz rynku żywnościowego 171

Rozdział 13. Konsumpcja artykułów żywnościowych oraz czynniki kształtujące jej poziom 174

13.1. Konsumpcja – jej rodzaje 174

13.2. Wielkość potrzeb konsumpcyjnych ludności 175

13.3. Czynniki wpływające na konsumpcję żywności 176

Rozdział 14. Handel żywnością funkcjonalną i ekologiczną 184

14.1. Żywność funkcjonalna a ekologiczna 184

14.2. Żywność ekologiczna i funkcjonalna według aktów prawnych 185

14.3. Klasyfikacja żywności funkcjonalnej i ekologicznej 186

14.4. Dystrybucja produktów ekologicznych i funkcjonalnych 187

14.4.1. Kanały sprzedaży produktów ekologicznych 188

14.4.2. Kanały dystrybucji produktów funkcjonalnych 195

14.5. Rynek żywności funkcjonalnej i ekologicznej na świecie 196

Rozdział 15. Gastronomia jako specyficzna forma handlu i jej problemy 200

15.1. Znaczenie gastronomii w żywieniu ludności 200

15.2. Klasyfikacja zakładów gastronomicznych 203

15.3. Żywność oferowana w placówkach gastronomicznych 208

Rozdział 16. Udział Polski w handlu międzynarodowym żywnością 212

16.1. Pojęcie, istota i cele handlu zagranicznego 212

16.2. Rozmiar i struktura handlu zagranicznego towarami rolno-spożywczymi w Polsce 214

16.3. Struktura handlu zagranicznego produktami rolno-spożywczymi (według głównych grup towarowych) 216

16.4. Rodzajowa struktura eksportu towarów rolno-spożywczych 219

16.5. Struktura geograficzna polskiego eksportu rolno-spożywczego 221

16.6. Rodzajowa struktura importu towarów rolno-spożywczych 222

16.7. Struktura geograficzna polskiego importu rolno-spożywczego 224

16.8. Instrumenty Wspólnej Polityki Handlowej Unii Europejskiej wykorzystywane w handlu towarami rolno-spożywczymi 225

Rozdział 17. Wybrane problemy organizacyjno-techniczne sprzedaży 228

17.1. Asortyment handlowy 228

17.2. Podstawowe formy sprzedaży detalicznej 229

17.3. Przygotowanie towarów do sprzedaży 232

17.4. Proces sprzedaży 236

17.5. Specjalne formy sprzedaży 237

17.6. Proces komunikowania się z nabywcą 239

17.7. Zasady sprzedaży 241

Rozdział 18. Rynek zbóż 246

Część 2 Rynki branżowe 246

18.1. Podaż zbóż w Polsce 247

18.2. Popyt na zboża i ich przetwory 252

18.3. Skup zbóż 256

18.4. Ceny zbóż 257

18.5. Perspektywy rozwoju rynku zbóż w Polsce 258

Rozdział 19. Rynek ziemniaków i ich przetworów 260

19.1. Podaż ziemniaków 260

19.2. Popyt na ziemniaki i ich przetwory 265

19.3. Ceny ziemniaków 268

19.4. Handel zagraniczny ziemniakami i ich przetworami 269

Rozdział 20. Rynek owoców w Polsce 273

20.1. Uregulowania prawne na rynku owoców 273

20.2. Uprawy sadownicze w Polsce 275

20.3. Spożycie owoców i ich przetworów w gospodarstwach domowych 282

20.4. Handel zagraniczny owocami i ich przetworami 283

Rozdział 21. Rynek mleka i jego przetworów 290

21.1. Podaż mleka 290

21.2. Kwotowanie produkcji mleka 292

21.3. Popyt na mleko 294

21.4. Ceny mleka i produktów mlecznych 296

21.5. Handel zagraniczny mlekiem i jego przetworami 298

Rozdział 22. Rynek mięsa i przetworów mięsnych 302

22.1. Podaż podstawowych rodzajów żywca i mięsa 302

22.2. Popyt na mięso 308

22.3. Ceny żywca i produktów mięsnych 309

22.4. Handel zagraniczny mięsem i jego przetworami 312

Rozdział 23. Rynek ryb w Polsce 316

23.1. Podaż ryb morskich i słodkowodnych 317

23.2. Przetwórstwo ryb 320

23.3. Spożycie ryb, przetworów rybnych i owoców morza 322

23.4. Handel zagraniczny rybami i ich przetworam 324

Literatura 327

Spis tabel 335

Spis rysunków 337