"Dietetyka sportowa"
Identyfikator Librowy: 206943
Spis treści
1. Żywienie 22
1. Trawienie i przemiana materii – Ewa Fürstenberg, Jadwiga Hamułka 24
1.1. Metabolizm – wprowadzenie 24
1.2. Układ pokarmowy – budowa, funkcje, regulacja działania 29
1.3. Trawienie i wchłanianie składników pokarmowych 43
2. Reakcja organizmu na wysiłek fizyczny – Hubert Krysztofiak, Andrzej Ziemba 64
2.1. Skurcz mięśni 65
2.2. Przemiany energetyczne 67
2.3. Morfologiczne i metaboliczne cechy włókien mięśniowych 71
2.4. Pobieranie tlenu w trakcie wysiłku 73
2.5. Regulacja pracy serca i układu krążenia podczas wysiłku 74
2.6. Podsumowanie 79
3. Adaptacja do wysiłku fizycznego i metody oceny wydolności fizycznej – Hubert Krysztofiak, Andrzej Ziemba 82
3.1. Przystosowanie do wysiłku fizycznego 83
3.2. Adaptacja układu krążenia do wysiłku 86
3.3. Zmiany metabolizmu energetycznego pod wpływem regularnych wysiłków 89
3.4. Granice przystosowania 91
3.5. Testy wysiłkowe 92
3.6. Pomiar wskaźników wydolności fizycznej 94
3.7. Pobieranie tlenu w czasie wysiłku testowego i V˙O2max 95
3.8. Zmiany stężenia mleczanu we krwi w czasie wysiłku 96
3.9. Metody wyznaczania obciążenia progowego 97
3.10. Podsumowanie 100
4. Biochemia wysiłku fizycznego – Tomasz Podgórski 102
4.1. Metabolizm substratów energetycznych (systemy energetyczne związane z wysiłkiem) 103
4.2. Skurcz mięśnia 115
5. Bilans energetyczny – Barbara Frączek, Maria Gacek 118
5.1. Podstawy bilansu energetycznego 118
5.2. Zapotrzebowanie na energię 120
5.3. Wartość energetyczna produktów i potraw 125
5.4. Bilans energetyczny w sporcie 141
5.5. Podsumowanie 144
6. Planowanie aktywności fizycznej dla osób klinicznie zdrowych – Anna Jegier 146
6.1. Korzyści regularnej aktywności fizycznej 146
6.2. Podstawy kwalifikacji do regularnej aktywności fizycznej 152
7. Budowa i skład ciała człowieka – Jadwiga Charzewska, Anna Kopiczko 156
7.1. Koncepcja składu ciała człowieka 156
7.2. Przegląd metod stosowanych w ocenie składu ciała 157
8. Żywienie, wysiłek fizyczny i geny – Marek Sawczuk, Paweł Cięszczyk, Agnieszka Maciejewska-Skrendo 174
8.1. Wprowadzenie 174
8.2. Struktura i funkcja mięśni szkieletowych 178
8.3. Pułap tlenowy (V˙O2max) 180
8.4. Zdolność organizmu do detoksykacji i radzenia sobie ze stresem oksydacyjnym 182
8.5. Zakres i intensywność reakcji zapalnej uruchamianej w odpowiedzi na wysiłek 185
8.6. Prawdopodobieństwo pojawienia się uszkodzeń układu ruchu 185
8.7. Dopasowanie sposobu odżywiania do potrzeb organizmu oraz utrzymanie optymalnej masy ciała 189
8.8. Nietolerancje pokarmowe 194
8.9. Podsumowanie 196
9. Makroskładniki pokarmowe – białko – Dariusz Włodarek 198
9.1. Białko jako składnik pokarmowy 198
9.2. Źródła białka o wysokiej wartości odżywczej 202
9.3. Zapotrzebowanie na białko osób aktywnych fizycznie 207
9.4. Zawartość białka w diecie – konsekwencje zdrowotne 209
9.5. Podsumowanie 213
10. Makroskładniki pokarmowe – węglowodany – Andrzej Ziemba, Izabela Grabowska 216
10.1. Budowa i rodzaje węglowodanów 217
10.2. Wykorzystanie węglowodanów 218
10.3. Przemiany glukozy w organizmie 218
10.4. Wykorzystanie energii 220
10.5. Strategie żywieniowe 221
11. Makroskładniki pokarmowe – tłuszcze – Juliusz Przysławski 226
11.1. Wprowadzenie 226
11.2. Kwasy tłuszczowe – charakterystyka ogólna 229
11.3. Kwasy tłuszczowe nasycone 230
11.4. Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 232
11.5. Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 234
11.6. Znaczenie tłuszczów w żywieniu człowieka – zapotrzebowanie 243
11.7. Tłuszcze pokarmowe – źródła 246
11.8. Podsumowanie 250
12. Wartość odżywcza produktów spożywczych – Mirosław Pysz 252
12.1. Wartość odżywcza produktów spożywczych – polskie zalecenia żywieniowe 253
12.2. Zalecenia żywieniowe ekspertów Uniwersytetu Harvarda 266
12.3. Szwajcarska Piramida Żywienia dla sportowców 269
12.4. Podsumowanie 272
13. Witaminy w żywieniu osób aktywnych fizycznie – Beata Przygoda 274
13.1. Tiamina 280
13.2. Ryboflawina 282
13.3. Niacyna 284
13.4. Kwas pantotenowy 286
13.5. Biotyna 288
13.6. Witamina B6 290
13.7. Foliany 293
13.8. Witamina B12 (kobalamina) 295
13.9. Witamina C 298
13.10. Witamina A 300
13.11. Witamina D 304
13.12. Witamina E 307
13.13. Witamina K 309
13.14. Podsumowanie 311
14. Składniki mineralne w żywieniu osób aktywnych fizycznie – Małgorzata Schlegel-Zawadzka 320
14.1. Wprowadzenie 320
14.2. Normy żywienia 321
14.3. Znaczenie makro- i mikropierwiastków w organizmie 324
14.4. Udział składników mineralnych w utrzymaniu równowagikwasowo-zasadowej 327
14.5. Biodostępność składników mineralnych 329
14.6. Źródła pokarmowe składników mineralnych 331
15. Woda i elektrolity podczas wysiłku fizycznego – Tomasz Mikulski 338
15.1. Wprowadzenie 338
15.2. Podstawy – zapotrzebowanie na płyny 339
15.3. Profilaktyka odwodnienia, czyli właściwe nawadnianie w każdej sytuacji 343
15.4. Kontrola nawodnienia 347
15.5. Konsekwencje niewłaściwego nawodnienia 350
15.6. Sytuacje szczególne 353
15.7. Podawanie płynów drogą dożylną 354
15.8. Sportowiec kategorii masters 355
16. Wpływ diety na równowagę kwasowo-zasadową organizmu – Kazimierz Ciechanowski 358
16.1. Znaczenie równowagi kwasowo-zasadowej 358
16.2. Badanie równowagi kwasowo-zasadowej 358
16.3. Źródła kwasów i zasad w organizmie 360
16.4. Dieta zakwaszająca, dieta alkalizująca 362
16.5. Neutralizacja zakwaszającej diety 365
17. Żywienie, wysiłek fizyczny i układ odpornościowy – Agnieszka Zembroń-Łacny, Joanna Orysiak 368
17.1. Wprowadzenie 368
17.2. Żywienie immunomodulujące w sporcie 369
17.3. Podsumowanie 383
18. Wolne rodniki w wysiłku fizycznym – Agnieszka Zembroń-Łacny 386
18.1. Wprowadzenie 386
18.2. Wolne rodniki i adaptacja do wysiłku fizycznego 387
18.3. Wolne rodniki i antyoksydanty 390
18.4. Podsumowanie 394
19. Zaburzenia przewodu pokarmowego u osób aktywnych fizycznie i sportowców – Wojciech Marlicz, Igor Łoniewski 396
19.1. Wprowadzenie 396
19.2. Oś mózg–jelito 396
19.3. Zaburzenia czynnościowe przewodu pokarmowego 405
19.4. Podsumowanie 417
19.5. Zalecenia 417
20. Mikrobiota jelitowa a wysiłek fizyczny – Igor Łoniewski, Wojciech Marlicz 422
20.1. Wprowadzenie 422
20.2. Mikrobiota przewodu pokarmowego 423
20.3. Dysbioza 429
20.4. Wysiłek fizyczny a mikrobiota 433
20.5. Modyfikacja mikrobioty – dieta, pre- i probiotyki 441
21. Alergia na pokarmy i nietolerancje pokarmowe – Zbigniew Bartuzi 454
21.1. Wprowadzenie 454
21.2. Definicje i klasyfikacja 455
21.3. Epidemiologia 456
21.4. Patogeneza alergii na pokarmy 456
21.5. Alergeny 457
21.6. Reakcja alergiczna 459
21.7. Diagnostyka 463
21.8. Leczenie 465
21.9. Patogeneza nietolerancji pokarmowych 466
21.10. Diagnostyka i leczenie 471
22. Zaburzenia odżywiania – Maria Gacek, Daria Domańska-Senderowska 478
22.1. Wprowadzenie 478
22.2. Specyficzne zaburzenia odżywiania 479
22.3. Wybrane niespecyficzne zaburzenia odżywiania 486
22.4. Zaburzenia odżywiania w sporcie 492
22.5. Dietoterapia w zaburzeniach odżywiania 495
22.6. Podsumowanie 498
23. Alkohol a sport – Maria Gacek 500
23.1. Wprowadzenie 500
23.2. Zdrowotne konsekwencje nadużywania napojów alkoholowych 500
23.3. Patofizjologiczne właściwości alkoholu a sport 502
23.4. Neurotoksyczne właściwości alkoholu 506
23.5. Alkohol a wydolność fizyczna 506
23.6. Podsumowanie 507
2. Dietetyka 510
24. Zalecenia żywieniowe dla osób aktywnych fizycznie – Barbara Frączek 512
24.1. Specyfika żywienia sportowców 512
24.2. Jakościowe zalecenia żywieniowe 513
24.3. Ilościowe rekomendacje żywieniowe 514
24.4. Aktualne trendy i kontrowersje 519
25. Przygotowanie do wysiłku – Florentyna Tyrała, Aleksandra Pięta, Barbara Frączek 524
25.1. Rola makroskładników spożywanych przed wysiłkiem w zapewnieniu dostępności energii w czasie jego trwania 524
25.2. Węglowodany najważniejszym składnikiem pokarmowym w posiłku przed wysiłkiem 526
25.3. Cechy posiłku przedtreningowego 528
25.4. Przekąski przed treningiem 531
25.5. Co należy jeść podczas ćwiczeń, treningów i zawodów? 535
25.6. Strategie żywieniowe a wspomaganie wysiłku 537
26. Regeneracja powysiłkowa – Anna Książek, Aleksandra Zagrodna, Małgorzata Słowińska-Lisowska 542
26.1. Strategia żywieniowa w okresie powysiłkowym 542
26.2. Węglowodany a regeneracja powysiłkowa 543
26.3. Białko a regeneracja powysiłkowa 545
26.4. Nawadnianie a regeneracja powysiłkowa 547
26.5. Posiłki usprawniające regenerację powysiłkową 548
27. Strategie żywieniowe wpływające na masę i skład ciała – redukcja masy ciała – Barbara Frączek 550
27.1. Metodyka planowania diety redukcyjnej 551
27.2. Diety alternatywne w redukcji masy ciała 556
27.3. Wybrane mechanizmy regulowania metabolizmu tkanki tłuszczowej 558
27.4. Wpływ diety i wysiłku fizycznego na utratę tkanki tłuszczowej 570
27.5. Przykładowe jadłospisy diety redukcyjnej 571
28. Strategie żywieniowe wpływające na masę i skład ciała –zwiększanie masy mięśniowej – Krzysztof Durkalec-Michalski 584
28.1. Wprowadzenie 584
28.2. Molekularne mechanizmy oddziałujące na wzrost hipertrofii i siły mięśniowej 586
28.3. Bilans i wydatki energetyczne a rozwój masy, siły i wytrzymałości mięśniowej 588
28.4. Makroskładniki diety w stymulacji masy, siły, mocy i wytrzymałości siłowej 593
28.5. Strategia dietetyczna dla kulturysty lub zawodnika trenującego sporty siłowe w przygotowawczym okresie treningowym, ukierunkowanym na zwiększenie hipertrofii i siły mięśniowej 606
29. Żywienie dzieci i młodzieży uprawiającej sport – Barbara Frączek, Maria Gacek 618
29.1. Wprowadzenie 618
29.2. Potrzeby energetyczne 619
29.3. Węglowodany podstawowym źródłem energii 620
29.4. Białka i tłuszcze w diecie dzieci i młodzieży 622
29.5. Żywienie okołowysiłkowe i strategia nawadniania organizmu 623
29.6. Żywienie w okresie regeneracji powysiłkowej 627
29.7. Rozważne stosowanie suplementacji diety 629
29.8. Podsumowanie 631
30. Kobieta sportowiec: czy kobiety uprawiające sport wyczynowo mają specjalne wymagania żywieniowe? – Jadwiga Malczewska-Lenczowska 636
30.1. Wprowadzenie 636
30.2. Problem niedokrwistości i niedoboru żelaza wśród kobiet uprawiających sport wyczynowo 637
30.3. Niedostateczna dostępność energii u kobiet uprawiających sport wyczynowo (triada sportsmenek) 643
30.4. Podsumowanie 650
31. Sportowiec z cukrzycą – Andrzej Gawrecki, Dorota Zozulińska-Ziółkiewicz 654
31.1. Czy osoba z cukrzycą może uprawiać sport? 654
31.2. Dieta i insulinoterapia u chorych na cukrzycę uprawiających sport 658
32. Sportowiec wegetarianin – Damian Parol 666
32.1. Wprowadzenie 666
32.2. Definicja diet wegetariańskich 666
32.3. Zapotrzebowanie energetyczne 667
32.4. Podsumowanie 683
33. Dieta w profilaktyce i leczeniu chorób przewlekłych – Magdalena Makarewicz-Wujec, Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska 684
33.1. Wprowadzenie 684
33.2. Dieta w cukrzycy 684
33.3. Dieta w nadciśnieniu tętniczym 690
33.4. Dieta w osteoporozie 693
33.5. Dieta w astmie oskrzelowej 696
34. Dieta w profilaktyce i leczeniu zaburzeń lipidowych – Daniel Śliż, Damian Parol, Artur Mamcarz 702
34.1. Wprowadzenie 702
34.2. Podział zaburzeń lipidowych 703
34.3. Wybrane elementy diety w zaburzeniach lipidowych 703
35. Dieta w profilaktyce i leczeniu hiperurykemii u sportowców – Marcin Wełnicki, Damian Parol, Artur Mamcarz 712
35.1. Definicja hiperurykemii i dny moczanowej 712
35.2. Etiologia hiperurykemii i dny moczanowej 714
35.3. Dieta w hiperurykemii 715
35.4. Podsumowanie 722
36. Dieta w profilaktyce i leczeniu niedoboru żelaza u sportowców – Jarosław Krzywański, Barbara Frączek 728
36.1. Wprowadzenie 728
36.2. Zasoby i metabolizm żelaza w organizmie 729
36.3. Biodostępność żelaza 730
36.4. Źródła żelaza w produktach spożywczych 733
36.5. Zapotrzebowanie na żelazo 736
36.6. Żywieniowe leczenie niedoboru żelaza 737
36.7. Przykładowe jadłospisy 738
37. Wybrane diety alternatywne i koncepcje żywieniowe – Ewa Stachowska, Joanna Palma, Maria Gacek, Barbara Frączek 744
37.1. Wprowadzenie 744
37.2. Dieta ketogenna (niskowęglowodanowa/wysokotłuszczowa) 745
37.3. Dieta intermittent fasting 757
37.4. Dieta paleolityczna (paleo) 761
37.5. Dieta wysokobiałkowa 768
37.6. Dieta wysokowęglowodanowa 773
37.7. Dieta bezglutenowa 775
38. Poradnictwo dietetyczne oparte na dowodach naukowych – Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska 782
38.1. Definicje diety i dietetyki 782
38.2. Podsumowanie 796
39. Psychologia i odżywianie – ograniczenia w procesie redukcji masy ciała – Izabella Bednarczyk-Bochenek 798
39.1. Nadmiarowe kilogramy – problem wieloaspektowy 798
39.2. Kontrolowane czy automatyczne – o specyfice zachowań żywieniowych 801
39.3. Zmiana zachowań żywieniowych – proces rozłożony w czasie 805
39.4. Strategie środowiskowe: sprzymierzeniec czy pułapka 808
39.5. Podsumowanie 809
3. Suplementy diety 812
40. Suplementy diety w sporcie – Jarosław Krzywański, Łukasz Jaśkiewicz, Urszula Somow, Igor Łoniewski, Hubert Krysztofiak 814
40.1. Wprowadzenie 814
40.2. Klasyfikacje suplementów diety 815
40.3. Kryteria oceny skuteczności w sporcie 816
40.4. Suplementy diety potencjalnie skuteczne w sporcie 818
40.5. Suplementy diety stosowane ze wskazań lekarskich 844
41. Suplementacja i żywienie a doping – Andrzej Pokrywka, Piotr Tomaszewski 862
41.1. Suplementy i odżywki zanieczyszczone lub zafałszowane środkami dopingującymi 862
41.2. Lista substancji i metod zabronionych w sporcie 865
41.3. Odpowiedzialność za złamanie reguł antydopingowych 867
41.4. Minimalizowanie ryzyka pozytywnych wyników badań antydopingowych 868
41.5. Żywność jako potencjalne źródło pozytywnego wyniku badań antydopingowych 870
41.6. Wlewy dożylne – kroplówki witaminowe 871
41.7. Podsumowanie 872
4. Praktyczne aspekty dietetyki 874
42. Metody pomiaru dobowego i treningowego wydatku energetycznego – Andrzej Klimek, Barbara Frączek, Andrzej Grzelak 876
42.1. Metody pomiaru wydatku energetycznego 878
42.2. Analiza porównawcza metod pomiaru wydatku energetycznego 892
43. Kalorymetria pośrednia w ocenie metabolizmu energetycznego – Marta Bazańska, Hubert Krysztofiak 898
43.1. Kalorymetria pośrednia 898
43.2. Podstawowa i spoczynkowa przemiana materii 901
43.3. Analiza wysiłkowego metabolizmu energetycznego 904
44. Metody oceny sposobu żywienia – Anna Gronowska-Senger 906
44.1. Wprowadzenie 906
44.2. Charakterystyka i opis metod oceny sposobu żywienia 907
45. Metody oceny stanu odżywienia – Jadwiga Charzewska, Natalia Bieńko 924
45.1. Zdefiniowanie stanu odżywienia 924
45.2. Cele oraz sposoby oceny stanu odżywienia 926
45.3. Metody oceny – charakterystyka 928
46. Monitoring medyczny sportowca – Jarosław Krzywański, Hubert Krysztofiak, Danuta Gajewska 952
46.1. Wprowadzenie 952
46.2. Ocena stanu zdrowia sportowców 953
46.3. Badanie morfologiczne krwi 958
46.4. Badania biochemiczne krwi 961
46.5. Ocena gospodarki żelazem 961
46.6. Ocena zaopatrzenia w witaminy 962
46.7. Wskaźniki uszkodzenia mięśni 964
46.8. Związki azotowe 966
46.9. Badanie stężenia mleczanu we krwi 966
46.10. Zmęczenie i przetrenowanie 969
46.11. Dietetyka sportowa a badania laboratoryjne 971
47. Poradnictwo żywieniowe – rola dietetyka sportowego – Barbara Frączek 976
47.1. Założenia do opracowania diety dla osób aktywnych fizycznie 976
47.2. Zastosowanie programów żywieniowych 997
47.3. Monitoring żywieniowy 998
48. Dieta osób aktywnych – Barbara Frączek, Maria Gacek, Dariusz Kurach, Aleksandra Pięta, Florentyna Tyrała, Paulina Mazur-Kurach 1006
48.1. Skład posiłków i receptury potraw w diecie o wartości energetycznej 2200 kcal 1006
48.2. Skład posiłków i receptury potraw w diecie o wartości energetycznej 2600 kcal 1013
48.3. Skład posiłków i receptury potraw w diecie o wartości energetycznej 3100, 3200 i 3300 kcal 1021
48.4. Wartość odżywcza diet o wartości energetycznej 2200, 2600, 3100, 3200 i 3300 kcal 1028
49. Żywienie w różnych dyscyplinach sportowych – Aleksandra Pięta, Urszula Somow, Estera Nowacka-Polaczyk, Wojciech Zep, Daria Domańska- -Senderowska, Marek Siderek, Florentyna Tyrała, Barbara Frączek 1030
49.1. Żywienie w sportach indywidualnych 1030
49.2. Żywienie w sportach drużynowych 1109
50. Żywienie w rekreacyjnej aktywności fizycznej – Aleksandra Pięta, Jagoda Podkowska, Barbara Frączek 1138
50.1. Trening siłowy 1138
50.2. Pilates 1144
50.3. Fitness 1151
50.4. Trening siłowy 1158
50.5. Biegi długodystansowe 1164
51. Fakty i mity w dietetyce – Danuta Gajewska 1174
51.1. Węglowodany – dobre czy złe? 1174
51.2. Czy żywność ekologiczna ma wyższą wartość odżywczą? 1175
51.3. Czy sól morska jest lepsza niż sól kuchenna? 1175
51.4. Czy cukier brązowy jest zdrowszy niż cukier biały? 1176
51.5. Czy zbilansowana dieta musi składać się z pięciu posiłków? 1177
51.6. Czy pojadanie pomiędzy posiłkami jest niezdrowe? 1178
51.7. Czy białko pełnowartościowe to tylko mięso? 1178
51.8. Czy burak ćwikłowy to „superfood”? 1179
51.9. Czy cynamon leczy cukrzycę? 1179
51.10. Dlaczego olej kokosowy? 1180
51.11. Najzdrowsze diety świata 1181
51.12. Czy istnieje terapeutyczna dawka alkoholu? 1182
51.13. Czy dieta bezglutenowa to panaceum na wszystkie choroby? 1182
51.14. Dlaczego warto jeść kiwi? 1183
51.15. Czy czarnuszka siewna leczy wszystko? 1183
Skorowidz 1186